StoryEditor

Na vašej strane

29.05.2012, 00:00
Autor:
zkzk

Liptovčan Peter prišiel o zrak pred šiestimi rokmi pri autonehode. Už ako nevidiaci sa vybral do Bratislavy za prácou. V Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska mu pomohli so zvládnutím priestorovej orientácie najskôr v rámci bydliska, neskôr si známe trasy rozširoval ďalej. Stal sa samostatnejší a dokáže sa všade, kam potrebuje, dostať bez pomoci iných.

Simona Šípová,
manažérka pre PR a tlačová tajomníčka
Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska
Sme občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priaznivci, priatelia a rodičia nevidiacich a slabozrakých detí. Vznikli sme v apríli 1990 a ku konca minulého roka evidujeme 4 792 členov v 68 základných organizáciách na celom Slovensku.

Petrovi K. sme poskytli sociálnoprávne poradenstvo a pomohli mu rozšíriť si komunikačné schopnosti. Naučil sa čítať a písať Braillovo písmo, používať mobilný telefón na hlasový výstup a počítač bez pomoci zraku. Poradili sme mu pri výbere kompenzačných pomôcok -- indikátora hladiny tekutín, hmatových hodiniek či digitálneho záznamníka. Kompenzačnou pomôckou je tiež notebook s programom Jaws, ktorý číta z obrazovky počítača, a multifunkčné zariadenie. Pomohli sme mu tiež s písaním odvolania, keď mu Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny nepriznal príspevok na Pichtov písací stroj -- stroj na písanie v Braillovom písme.

Ľudia so zrakovým postihnutím -- či už tí, ktorí sa s poruchou zraku narodili alebo prišli o tento zmysel takpovediac zo dňa na deň, sa môžu obrátiť na naše krajské stredisko. Nachádza sa v každom z krajských miest na Slovensku (kontakty nájdete na www.unss.sk). Pomôcť môžeme s vyrovnávaním sa s postihnutím, pri zorientovaní sa v sociálnej legislatíve, pri výbere kompenzačných a optických pomôcok, v otázkach týkajúcich sa vzdelávania aj pri uplatnení sa na trhu práce. Naše služby poskytujeme klientom bezplatne prevažne individuálnou formou ambulantne na našich pracoviskách alebo terénnou formou v domácom prostredí klienta. Našim členom spôsobujú ťažkosti najmä dopravné a architektonické bariéry. Problémom je tiež proces získania príspevkov na kompenzačné pomôcky, teda ich finančná dostupnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:13