StoryEditor

Odborár Litva: Policajti, neodchádzajte!

07.09.2011, 00:00

Súčasným policajtom podľa ich odborov nič nehrozí. Výsluhové dôchodky im nezmení ani superhrubá mzda, policajti si pomohli petíciou.

Policajti spísali petíciu proti superhrubej mzde, aby im neznížila platy a výsluhové dôchodky. Uspeli, čiže neznížia sa?
Z hľadiska petície sme boli úspešní, aj keď sa to "dohrávalo" až na úrovni vlády. Boli akceptované pripomienky, ktoré menili chyby. Výsluhové dôchodky sa policajtom pre superhrubú mzdu meniť nebudú.

Aká je istota, že všetky pripravované zmeny sa budú týkať len nových, nie súčasných policajtov?
Ak nedôjde k porušeniu programového vyhlásenia vlády, tak si tým môžu byť istí.

Môže parlament schváliť pozmeňovací návrh, aby to platilo aj pre súčasných policajtov?
Tá možnosť tu je, ale je tu aj verejný záväzok ministra vnútra, že v takomto prípade stiahne materiál z rokovania parlamentu.

Policajti majú obavy. Niektorí tvrdia, že žiadosť o civil majú už pripravenú a od vás čakajú vyhlásenie, či majú zostať alebo ísť. Je vhodný čas na odchod pre tých, čo majú už odslúžených 15 rokov?
Odporúčam všetkým policajtom zostať v Policajnom zbore. Nič také, čo by zhoršilo ich výsluhové dôchodky a sociálne zabezpečenie, im nehrozí.

Ako by vyzerala polícia, keby odišli všetci, čo majú odpracovaných 15 alebo 20 rokov?
Bol by to kolaps polície, lebo tých, čo majú odrobených viac ako 15 rokov, je v súčasnosti zhruba jedna tretina. Vzhľadom na mladú zostavu, ktorá by tam zostala.

Kde sa zamestná človek, ktorý odíde po 15 rokoch z polície v súčasnej situácii, keď je veľká nezamestnanosť?
Buď v SBS, alebo sa vráti k svojmu pôvodnému povolaniu. Je to určitý hendikep, chýba mu tých 15 rokov, keď nevykonával svoje povolanie a slúžil v polícii. Pokles v príjme mu kompenzuje výsluhový dôchodok.

Existujú nezamestnaní policajti vo výslužbe?
Poznám aj také prípady. Je to vždy dané tým, akú prácu ste ochotný robiť. Byť zamestnaný neznamená, že máte prácu, ktorá vás baví a na ktorú máte vzdelanie.

Medzi policajtmi sa hovorí, že ste si podali žiadosť o civil.
Nepodal som si žiadnu žiadosť do civilu a v dohľadnom čase sa ju ani nechystám podať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:30