StoryEditor

Slabšie euro nám môže zdražiť palivá

27.04.2011, 00:00

Ceny benzínu a nafty zostanú na slovenských čerpacích staniciach aj naďalej na vysokých úrovniach. Podľa Tomáša Novotného z portálu natankuj.sme.sk čakajú len na impulz z burzy v Rotterdame, ktorá ovplyvňuje ceny u nás. Vývoj cien na svetových trhoch podľa neho naznačuje, že by benzíny na Slovensku mohli byť aktuálne približne o 0,5 centa za liter drahšie. "To však nie je dosť na to, aby mohlo prísť k zdraženiu," zhodnotil s tým, že ak by sa ceny ropy zdvihli, nie je vylúčené, že by benzíny zdraželi.

Nie Arabi, slabé euro
"Cena ropy na svetových finančných trhoch v eurách sa nachádza veľmi blízko historických maxím," vysvetlil Ronald Ižip zo spoločnosti Trim Broker s tým, že to tlačí na ďalšie zvyšovanie cien aj u nás. "Prípadným dôvodom na ďalší rast cien ropy by však už nemusela byť situácia na Blízkom východe, ale možné oslabenie eura, ktoré bude predražovať nákupy ropy," povedal HN.

Severomorská ropa Brent sa včera dopoludnia obchodovala za 123,8 dolára za barel (159 litrov). Podľa Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Colosseum silnejú hlasy, že drahá ropa by mohla vyvolať ekonomický útlm. Znepokojenie nad vysokými cenami prejavila včera aj Saudská Arábia. "Nie sme spokojní so súčasnými cenami, máme obavy o ich dosah na svetovú ekonomiku," povedal šéf štátnej ropnej firmy Aramco Khalid al-Falih podľa agentúry Reuters. Pripomenul, že ceny rastú aj napriek tomu, že na trhu s ropou necítiť jej nedostatok. V marci Saudská Arábia dokonca obmedzila ťažbu, pretože ropy na trhu bol podľa nej nadbytok.

Moskva hlási deficit
Nedostatok benzínu však začínajú pociťovať niektoré oblasti v Rusku. "Dôvodom sú monopolné praktiky najväčších ruských dodávateľov benzínu a nafty: Rosnefťu, Gazpromu a Lukoilu," priblížil situáciu Tomčiak. Dodal, že ruský protimonopolný úrad sleduje ich aktivitu už niekoľko mesiacov a včera vydal varovanie, aby firmy prestali umelo zadržiavať produkciu pohonných látok. Nedostatok však u nás podľa Ižipa nehrozí. "Naše ceny sú tvorené na trhovom základe a iba odzrkadľujú pomer medzi svetovým dopytom a ponukou," vysvetlil Ižip. Barbora Bognárová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:31