StoryEditor

Firmám sa zapáčil vyšší štandard

12.09.2011, 00:00
S nižšími cenami prenájmov kancelárií a obchodných priestorov už v najbližšom čase nepočítajte. Rôzne zľavy a bonusy, ktoré boli bežné počas hospodárskej krízy a bezprostredne po nej, sú preč.

Ceny sa dostávajú na úroveň spred roka 2008. Nejde však o ich dramatický nárast, skôr o ustálenie.

Dôvodom je vysoká obsadenosť moderných priestorov a prílev nových projektov, ktoré sú väčšinou už predprenajaté. Firmy si už potrpia na kvalitnejšie priestory a sú ochotné za vyšší štandard aj zaplatiť. Staršie budovy práve preto čoraz častejšie ostávajú opustené. Pre každého nájomcu sa však cena vytvára individuálne podľa jeho požiadaviek a špecifikácie.

Vyšší štandard predáva
„Neobsadenosť v moderných kancelárskych priestoroch štandardu A a B sa nachádza na najnižšej úrovni sa posledné obdobie, a to 9,1 %. V Bratislave sme sa nestretli s novovybudovaným projektom, ktorý by zaznamenal slabý dopyt,“ hovorí Oliver Galata, vedúci oddelenia kancelárskych priestorov z CB Richard Ellis. Spoločnosti sa vo veľkom premiestňujú z budov slabšieho štandardu do nových, kvalitnejších priestorov. Oproti predkrízovým rokom tiež platí, že prenajímatelia sú, hoci upustili od paušálnych zliav, ochotní rokovať o individuálnych podmienkach nájmu. Radovan Pala z advokátskej kancelárie enwc advokáti je presvedčený, že čím väčší priestor si nájomca prenajíma a čím dlhší čas garantuje, tým je aj priestor na zjednávanie výhodnejších podmienok väčší. „Nájomcovia môžu byť oprávnene náročnejší, keďže je momentálne na trhu široký výber,“ tvrdí Pala.

Vychytené centrá
Cena nájmu obchodných priestorov bezprostredne súvisí s úspešnosťou celého projektu napríklad obchodného centra. Pri tých úspešných nájom neklesá, práve naopak, stúpa minimálne o ročnú indexáciu. Ak dopyt prevyšuje ponuky, čo je v niektorých vychytených priestorov samozrejmé, nájomcovia väčšinou zvyšujú základné sumy aj o päť až osem percent. Pri menej úspešných projektoch hlavne v menších mestách dochádza, naopak, k poklesu – v priemere tiež o desať percent.

„Firmy pripravené otvoriť nové prevádzky aj v menších mestách alebo menej zaujímavých projektoch sú ochotné akceptovať iba veľmi nízke podmienky nájmu, čo je v mnohých prípadoch neprijateľné pre druhú strany – prenajímateľov,“ vysvetľuje Drahomíra Englišová, riaditeľka property management v CB Richard Ellis. Je to preto, lebo pri prenájme obchodných priestorov je prvoradou prioritou lokalita. Ďalej je to dostupnosť pre zákazníkov, konkurencia daného centra, umiestnenie predajne v rámci neho, návštevnosť či konkurencia zo strany iných nájomcov s podobných sortimentom.

Okrem štandardných kvalitatívnych parametrov by dobre fungujúci obchodný priestor mal aj dobre vyzerať. Podľa Mariany Záhradníčkovej, marketingovej manažérky projektu 3nity LifeStyle Residence, by mali byť vstupné dvere obchodu vždy otvorené a priestranné a prevádzka by mala mať príjemnú vôňu.

Skladov ubúda
Situácia s priemyselnými nehnuteľnosťami sa mení hlavne v tom, že voľných skladových priestorov výrazne a rýchlo ubúda. V tomto roku sa prenajala veľká časť voľných priestorov v Bratislavskom kraji, kde je miera neobsadenosti na hranici piatich percent. „Takáto situácia je nezdravá, keďže v prípade väčších dopytov po skladových priestoroch si záujemca nebude môcť vyberať z tých existujúcich. Riešením bude iba výstavba na kľúč, čo predstavuje nevýhody v podobe nevyhnutnej dlhšej doby prenájmu, ako aj vyššej ceny,“ objasňuje Martin Baláž zo spoločnosti Cushman&Wakefield.

V prípade ceny skladových priestorov je výška nájmu najnižšia v bratislavskom regióne – najmä kvôli najvyššej konkurencii. V tomto roku podľa Baláža dosiahli ceny nájmu za sklady historické minimum. „Neočakávame, že by sa mali ďalej znižovať, hlavne zo spomínaného dôvodu zmenšenia samotnej ponuky priestorov,“ dodáva.


 

01 - Modified: 2004-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Naši inžinieri americkými čašníkmi 02 - Modified: 2004-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jeden zo sto sa "zabudne" z Ameriky vrátiť 03 - Modified: 2004-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ohňostroje pred porotou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 12:08