StoryEditor

EÚ ako mŕtvy chrobák

06.07.2011, 00:00

V blízkej budúcnosti sa nemôže stať, že by spotrebiteľ na všetkých druhoch mäsa v Európskej únii našiel pôvod mäsa. Z európskeho nariadenia o označovaní potravín, o ktorom budú hlasovať europoslanci, totiž takéto povinné označenie krajiny pôvodu vypadlo. Uvádzať by sa malo len na hovädzom mäse. To však platí už aj dnes.
Nariadenie pôvodne rátalo s tým, že jednu krajinu by mohol výrobca uviesť len v prípade, ak sa v nej napríklad kura vyliahlo, chovalo, zabilo aj spracovalo.

Do troch rokov má Brusel vypracovať analýzy, aké dosahy by malo označovanie krajiny pôvodu pri ďalších druhoch mäsa a mliečnych výrobkoch. Na ich základe potom rozhodne, či sa povinné označovanie pôvodu rozšíri aj na ďalšie potraviny.

Slovenský spotrebiteľ však nebude čakať tri roky na nejaké analýzy. Správa sa múdro napriek tomu, že únia sa v tejto veci tvári ako mŕtvy chrobák.
Ľudia sa pomaly, ale isto učia nakupovať. Mäso nekupujú mrazené, ale len čerstvé. Aby videli, čo kupujú. Na tovaroch hľadajú označenie krajiny, odkiaľ výrobok pochádza.
Označenie tovarov "vyrobené v EÚ" totiž už vyvoláva nedôveru.

Aj výrobcom dnes skôr škodí ako pomáha. Po pravidelne sa opakujúcich škandáloch s predajom takmer zhnitého mäsa, pofidérnej kuraciny, niektorí domáci výrobcovia pochopili, že ak nechcú doplácať na takéto praktiky, musia ten svoj tovar označiť ako slovenský. Paradoxne predaju slovenských výrobkov pomáhajú škandály s predajom potravín z okolitých krajín oveľa viac ako za naše dane organizované štátne kampane.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:03