StoryEditor

EPH chce opäť rásť. Bude nakupovať

06.03.2012, 23:00

Energetický a priemyselný holding (EPH), spoločný podnik PPF, J&T a Daniela Křetínského, chce rýchlejšie expandovať. V súčasnosti rokuje o nových investíciách v Česku, na Slovensku a v Nemecku za vyše päť miliárd eur. Pokiaľ sa mu väčšinu plánov podarí dotiahnuť do konca, výkon EPH sa v tomto roku zdvojnásobí. A to aj napriek tomu, že sa holding nedávno zbavil svojej strojárskej časti. Pätinový akcionár EPH Křetínský chce skupinu vytiahnuť do prvej ligy európskej energetiky. "Naše akvizičné plány sú obrovské. Záleží na tom, koľko z nich sa nám podarí uskutočniť," hovorí hlavný stratég EPH.

Kellnerove peniaze
Aj keby vyšla len malá časť Křetínského plánov, EPH sa bude musieť kapitálovo posilniť. Jeden z akcionárov holdingu však už dal najavo, že s tým počíta. "Sme pripravení spolu s J&T a Danielom Křetínským podporovať akvizičný rast EPH a zvyšovať svoju investičnú expozíciu v energetike," vyhlásil nedávno spolumajiteľ PPF Jiří Šmejc. Zdroje blízke PPF a EPH hovoria o tom, že Kellner je pripravený -- aspoň dočasne -- zvýšiť svoju kapitálovú účasť v EPH a zvýšiť ju na úkor J&T, ktorá s ním údajne nie je schopná držať krok. "Investované peniaze by po čase mohol získať späť vo forme dividendy a akciové podiely by sa vrátili na pôvodnú úroveň," opísal jeden z možných scenárov zdroj blízky týmto rokovaniam. Stanovisko šéfov PPF a J&T k tomuto scenáru sa Hospodářským novinám nepodarilo získať. Podľa Křetínského by si každá úprava podielov v EPH vyžadovala aktívnu podporu všetkých troch akcionárov.

Kúpa elektrární
Daniel Křetínský sa snaží pre EPH získať vlastné elektrárne. V Nemecku chce postaviť nový zdroj pri jednej z baní ťažobnej spoločnosti Mibrag. "Uvažujeme o novej elektrárni s výkonom 600 až 800 megawattov, čo znamená investíciu 1,3 až 1,6 miliardy eur," hovorí Křetínský. EPH v Nemecku rokuje aj o kúpe dvoch už existujúcich elektrární. V Česku sa EPH snaží získať elektrárne Počerady a Chvaletice. A stále je podľa EPH v hre aj 49-percentný podiel Slovenského plynárenského priemyslu od koncernov E.ON Ruhrgas a GdF Suez.
Zuzana Kubátová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:44