StoryEditor

Centrálna banka asi nezníži úroky

30.05.2003, 00:00

Horšie aprílové výsledky zahraničného obchodu, ako aj cenové dosahy júlového zvýšenia zdanenia pohonných látok, zrejme oddialili zníženie základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska (NBS). Analytici očakávajú, že centrálna banka si zrejme ponechá zníženie sadzieb v zálohe na horšie časy, až keď by tlak na zhodnocovanie koruny v nadchádzajúcich týždňoch zosilnel.
Horšie než očakávané výsledky zahraničného obchodu v apríli dočasne zmiernia tlak na zhodnocovanie slovenskej koruny. "To len podporuje náš názor, že NBS na zajtrajšom zasadnutí nezmení svoje kľúčové úrokové sadzby. Avšak očakávame, že Európska centrálna banka (ECB) na najbližšom zasadnutí na budúci týždeň zníži úrokové sadzby -- a to možno až o 0,5 percentuálneho bodu," domnieva sa Vladimír Zlacký, hlavný ekonóm Všeobecnej úverovej banky. Ak k tomu dôjde, zvýši sa úrokový diferenciál medzi eurom a korunou a spôsobí posilňovacie tlaky na slovenskú korunu. "Po zvážení za a proti sa domnievame, že NBS počas najbližších 1 -- 2 mesiacov zníži svoje úrokové sadzby o 0,5 percentuálneho bodu, aj keď riziká tohto odhadu sú vychýlené smerom k nezmenenej úrovni sadzieb," dodáva Zlacký.
Podľa analytika Ľudovej banky Mária Blaščáka dnešné zasadnutie Bankovej rady NBS sa bude pravdepodobne zaoberať najmä vývojom spotrebiteľskej inflácie v súvislosti s očakávanou zmenou spotrebných daní od júna 2003. Výsledky zahraničného obchodu v prvých štyroch mesiacoch roka napriek výraznému zlepšeniu na medziročnej báze pravdepodobne nebudú pre centrálnu banku impulzom na zmenu výšky kľúčových úrokových sadzieb. "Zmenu úrokových sadzieb zatiaľ neevokuje ani vývoj kurzu koruny na devízovom trhu, kde sa koruna po publikovaní obchodnej bilancie oslabila približne o 10 halierov na úroveň 41,150 EUR/SKK," tvrdí Blaščák.
Vzhľadom na výsledky obchodnej bilancie z mája minulého roka (export -5,3 percenta a import +0,3 percenta na medziročnej báze) možno očakávať, že v máji ešte dôjde k návratu trendu silného prírastku exportu. V takomto prípade bude mať centrálna banka už v júli v rukách nielen polročné výsledky zahraničného obchodu, ale aj čísla o spotrebiteľskej inflácii po zvýšení spotrebných daní. Práve táto kombinácia ukazovateľov by spoločne s kurzom koruny blízko historického maxima mohla slúžiť ako podklad pri rozhodnutí redukovať úrokové sadzby. O ponechaní úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni rozhodla včera aj Česká národná banka. V Česku je však kľúčová úroková sadzba na úrovni 2,5 percenta oproti slovenským 6,5 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 17:28