StoryEditor

Zrážky zo mzdy sa počítajú už z nového minima

29.06.2011, 00:00
Autor:
(am)(am)

Aj mzdárky musia od júla rešpektovať zmeny súm životného minima. Ak budú zamestnancom strhávať zo mzdy výživné alebo exekučnú splátku, nesmú im siahnuť na minimálnu hranicu príjmu, ktorú potrebujú na zabezpečenie základných životných potrieb.

Z mesačnej výplaty vám tak nemôžu zraziť 60 percent zo životného minima. Táto suma sa zvyšuje zo súčasných 111,22 eura na 113,89 eura, ktorá sa použije po prvýkrát pri výpočte zrážky v júlovej výplate.

Ak vyživujete ďalšiu osobu, k tejto sume sa priráta ešte 25 percent zo životného minima. Platíte výživné na dieťa? Tak potom zo mzdy vám nemôže mzdová účtovníčka vziať nie 60 percent, ale až 70 percent zo základnej sumy (113,89 eura). Zvyšok vašej čistej mzdy, ktorý prekročí 150 percent zo životného minima na plnoletú dospelú osobu, môže potom použiť na ďalšie zrážky bez nejakých obmedzení. Od júla sa táto suma zvyšuje z 278,07 eura na 284,74 eura. Do tejto sumy sa uplatňuje takzvaný tretinový systém vykonávania zrážok.

Zamestnávateľ vám nemôže stiahnuť naraz všetky podlžnosti. Zo mzdy môžu odchádzať len v zákonom určenom poradí. Ako prvé musia byť splatené nedoplatky na odvodoch do poisťovní a na dani z príjmov. Až po ich uhradení dôjde aj na zrážky, o ktorých rozhodol súd, štátne inštitúcie alebo exekútor. K takýmto prednostným pohľadávkam patrí napríklad výživné, preplatky na dôchodku alebo prídavku na dieťa, súdne pohľadávky, náhrada škody spôsobnej ublížením na zdraví či trestným činom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:28