StoryEditor

V tlačive priznania môže zostať chyba

15.06.2011, 00:00

Chyby v daňových priznaniach nie sú si rovnaké. Jedny sú vážne, iné nie. Pre niektoré by ste mali podať dodatočné daňové priznanie, aby ste nemali problémy s daňovou kontrolou. Ak totiž chybu priznáte dobrovoľne na tlačive dodatočného priznania, dostanete iba polovičnú pokutu.

Keď ste spravili iba malú chybu, nemusíte priznanie úplne prerábať a podávať nanovo. „Niektoré menej závažné chyby sa dajú odstrániť po dohode so správcom dane opravou na už podanom formulári daňového priznania,“ hovorí Zuzana Blažejová, senior manažérka daňového poradenstva KPMG.

Viac či menej
Keď sa vaša chyba v priznaní týka výšky dane, je z kategórie vážnejších. Ak ste štátu omylom zaplatili viac, daňový úrad vám to rád odpustí. V prípade, že ste zaplatili menej ako ste mali, podajte dodatočné priznanie čo najrýchlejšie, aby ste predbehli daňovú kontrolu. V momente, keď sa vám ohlási kontrola, si už nebudete môcť opraviť vôbec nič.

„Vždy je lepšie, ak chybu zistí a odstráni podnikateľ, ako keby mal na ňu prísť správca dane pri daňovej kontrole. Vykázaný rozdiel dane v podanom dodatočnom daňovom priznaní podlieha pokute podľa zákona o správe daní a poplatkov, avšak jej výška je polovičná oproti tomu, keď na rozdiel príde daňový úrad,“ tvrdí daňová poradkyňa Jaroslava Lukačovičová.

Podľa nej oficiálna hranica významnej a bezvýznamnej chyby v daňovom priznaní neexistuje. „Všeobecne je zaužívaný názor, že do výšky jedného percenta z obratu je možné chybu považovať za bezvýznamnú,“ dodáva Lukačovičová.

Veľkosť chyby
Medzi vážne pochybenia patrí napríklad aj podpis neoprávnenej osoby na tlačive. Rovnako aj nesprávne uplatnenie výdavkov, zle vykázaný základ dane alebo daňová strata. Všetky tieto chyby treba napraviť podaním dodatočného daňového priznania, najmä ak sa nápravou chyby zvyšuje vaša daňová povinnosť. Naopak to neplatí – ak sa vaša daňová povinnosť nezvyšuje, nemusíte podať druhé priznanie.

Malý omyl je napríklad nesprávne vyplnenie zrazených preddavkov, neuvedenie všetkých strát alebo nepriloženie finančných výkazov. Podľa Zuzany Blažejovej vás v prípade, že nepriložíte výkazy, daňový úrad vyzve, aby ste tak urobili do stanoveného termínu. Ak ich do stanovenej lehoty dodáte, úrad bude považovať daňové priznanie za včas podané.

Kontrola
Naprávať chyby môžete len dovtedy, kým sa vám neohlási daňová kontrola. Tá si zvykne posvietiť hlavne na to, či všetky vaše výdavky súvisia s vaším podnikaním. Podlľa Jaroslavy Lukačovičovej bývajú problematické napríklad výdavky na sprostredkovateľské služby alebo marketing a nesprávne odpisy majetku. S majetkom súvisia aj náklady na udržiavanie a opravy, ktoré môžu daňoví úradníci považovať za technické zhodnotenie, ktoré sa odpisuje inak. Kontrolovať budú aj vaše účtovníctvo a všetky doklady súvisiace s daňami.

Tento rok sa podľa vyjadrení Daňového riaditeľstva kontrolóri zamerajú na elektronické pokladnice a odpisy DPH. Vopred vám oznámia, na aký druh dane bude kontrola zameraná. Ak prídu na to, že ste mali zaplatiť vyššiu daň, budete ju musieť uhradiť a dostanete pokutu 10 percent z rozdielu dane. Ak ste si daň znížili o viac ako 2 660 eur, kontrolóri na vás podajú trestné oznámenie za trestný čin nezaplatenia dane.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:29