StoryEditor

Ako som objavil Feldenkraisa

12.07.2002, 00:00

Na skúmaní pohybu a nášho myslenia o ňom je založená Feldenkraisova metóda. Ide o druh učenia -- nie akademického či intelektuálneho, ale takého, ktoré sme používali ako deti, ale neskôr sme ho stratili. Vďaka tomuto učeniu sa človek prostredníctvom vlastného tela môže naučiť ako sa voľnejšie a ľahšie pohybovať, byť menej stresovaný a nerobiť veci, ktoré mu spôsobujú bolesť.
Sila tejto metódy spočíva v prebudení prirodzenej schopnosti nervového systému meniť sa, prispôsobovať sa a zlepšovať sa, ktorá pomáha znižovať obmedzenia a nepohodu vyplývajúcu zo spôsobu, akým riadime svoj pohyb. Pretože práve ten spôsobuje väčšinu zdravotných problémov svalov a kostry.
Každý, kto sa chce v tomto uponáhľanom svete odpútať od dlhých hodín sedenia, vysokého pracovného zaťaženia, nevhodných pracovných návykov či chronických ťažkostí a bolestí pohybového aparátu, má šancu začať už v septembri. Neodporúčame vám žiadnu dovolenku, kde si zaručenie oddýchnete, dokonca môžete chodiť do práce ako inokedy. Stačí si od 16. do 20. septembra nájsť čas ráno medzi 8.30 a 10.00 a večer od 19.45 do 21.15, pretože na Slovensko na pozvanie Asociácie Bratislava v pohybe príde zo Švajčiarska uznávaný pedagóg tanca, choreograf a inštruktor Feldenkraisovej metódy Ivan Wolfe. Týždňový kurz bude prebiehať vo fitcentre Artemis na Zochovej ulici 6/8 v Bratislave. Viac informácií o kurze sa dá získať na adrese Asociácie Bratislava v pohybe, PO Box 73, 810 00 Bratislava 1, na telefónnych číslach 02/52 73 38 19 a 0903/637 086 a na emailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
Pre čitateľov HN I. Wolfe opísal, akým spôsobom sa k Feldenkraisovej metóde dostal a čo všetko mu poskytla. "Feldenkraisovu metódu som objavil v roku 1994, keď mi priateľ poradil, aby som si prečítal knihu Moshé Feldenkraisa Pohybom k sebauvedomeniu. V tom čase som sa rovnako ako dnes venoval výskumu pohybu, ktorý som ako učiteľ a choreograf aplikoval na súčasný tanec. Hoci som videl isté paralely medzi touto metódou a svojím vlastným výskumom, uvedomil som si, že moju prácu obmedzuje podvedomý spôsob pohybu. Hľadal som učenie, ktoré by nezáviselo na mojom vlastnom výbere pohybov -- pre mňa vždy nudnom -- ale ktoré by bolo naopak odrazom určitých všeobecne platných zákonov, vlastných nám všetkým. Inak povedané, všetci máme telo podporované kostrou, ktorá sa pohybuje podľa zákonov gravitácie. Hoci som nikdy predtým Feldenkraisovu metódu nezažil na vlastnej koži, inštinktívne som vedel, že to pre mňa bude to pravé, a zapísal som sa na štvorročný kurz Feldenkraisovej metódy, ktorý som ukončil v roku 1998 získaním certifikátu.
Musel som sa mnoho vecí odučiť, najmä svoje mentálne, emocionálne a kultúrne vžité konštrukcie a očakávania. Musel som sa vzdať predstavy, že som iba tanečník, ktorý už všetko vie. Musel som znovu objaviť pohyb, akoby som ho robil prvý raz v živote. Znovu som v sebe musel nájsť organickú schopnosť učiť sa. Keď som sa naučil sústrediť sa na proces a nie na dosiahnutie cieľa, zistil som, že som dovtedy mnoho vecí robil nie práve najsprávnejším spôsobom, potom som sa ich však dokázal zbaviť a pohybovať sa pohodlnejšie. V súčasnosti som učiteľom tanca a Feldenkraisovej metódy v mnohých krajinách. Jedným z mojich cieľov je spochybňovať strnulé spôsoby myslenia, ktoré dnes prevažujú vo väčšine tanečných škôl a sú vidieť aj na tanečníkoch, ktorí sa zúčastňujú mojich workshopov. Hoci na väčšinu z nich chodia tanečníci, pribúdajú aj iní -- herci, architekti, podnikatelia, ženy v domácnosti a športovci. Feldenkraisovu metódu môže používať každý -- všetci sa predsa hýbeme, a tak sa všetci môžme naučiť hýbať lepšie, či už v pracovnom alebo súkromnom živote. Keď sa skončí hodina Feldenkraisovej metódy, vidím na žiakoch úľavu, príjemné pocity a objavovanie seba samého, vždy je to pre mňa veľká česť a dôkaz efektívnosti Feldenkraisovej metódy."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:11