StoryEditor

Zabudli ste na platbu? Pokuta je lacnejšia

20.05.2011, 00:00
Môžete šetriť na poplatkoch, ak používate internet a platíte platby načas a bez chýb.

Keď sa hovorí o bankových poplatkoch, väčšine klientov sa dvíha adrenalín. Zvyčajne sa však rozčuľujú nad centovými či páreurovými položkami. V bankových cenníkoch nájdete aj poplatky za niekoľko desiatok eur. Niektorým sa nedá vyhnúť, ale iné si znížite, keď budete disciplinovaní a nebudete platiť účty na poslednú chvíľu, nebudete chodiť na pobočku a rozhodnete sa nežiadať potvrdenia od banky na papieri.

 

Zabudnutá platba je drahá
Ak zabudnete zaplatiť faktúru načas a spomeniete si na to deň alebo dva pred termínom splatnosti, môžete poslať peniaze cez banku zrýchlenou alebo urgentnou platbou. Tá však nie je lacná ani na pobočke, ani cez internet banking. Banky si účtujú za tieto platby od 30 do 80 eur. Podľa toho, či peniaze posielate na Slovensko, do krajín platiacich eurom alebo do štátov s vlastnou menou. V ČSOB banke napríklad za zrýchlenú platbu do krajín s eurom zaplatíte elektronicky 33 eur a na pobočke až 66 eur. V ostatných bankách sa tieto poplatky pohybujú tiež v sumách od 20 do 50 eur. Do štátov neplatiacich eurom zaplatíte za rýchlu platbu ešte viac. Banky si účtujú percentá zo zasielanej sumy, pričom majú horné a dolné limity, ktoré niekde prekračujú aj stovku eur.

Banky vysvetľujú tieto vysoké poplatky väčšou prácnosťou a nákladmi na tieto platby. Ľuboslav Kačalka z portálu Investujeme.sk hovorí, že vyššie náklady súvisia s bankovým klíringom. „Banky si medzi sebou neposielajú celé sumy, ale snažia sa vynulovať prichádzajúce a odchádzajúce platby. Pokiaľ sa im to nepodarí, musia si banky so záporným saldom požičať od bánk s kladným saldom, a to je pomerne drahý úkon,“ vysvetľuje. Týmto vyšším poplatkom sa môžete vyhnúť platením v predstihu a s istou časovou rezervou. Druhým riešením môže byť zistiť, aké sú zmluvné pokuty za omeškanú platbu u vášho partnera, a poslať peniaze tradičnou cestou. Pri štandardných zmluvách sa vám to väčšinou oplatí.

Vypisujte tlačivá pozorne
Draho vás môžu vyjsť aj vaše chyby pri zasielaní peňazí. Ak pri zahraničnej platbe zle vypíšete Swift kód či IBAN, tak za jeho opravu si banky zaúčtuje od 3 do 15 eur. Ak odošlete platbu do zahraničia a chcete ju späť, za sprostredkovanie si banky účtujú zvyčajne okolo 16 eur eur a zaplatíte ešte poplatky zahraničnej banke. Ak chybu odhalíte skôr, ušetríte. „Poplatok za žiadosť o vrátenie prevodu je vo výške 16,60 eura pri prevodoch starých maximálne tri mesiace, pri starších je to 66,40 eura,“ informuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Priplatíte si aj za odvolanie platobného príkazu pred jeho odoslaním na spracovanie. Odvolanie tuzemského príkazu vás napríklad vyjde v OTP banke štyri eurá a zahraničného až osem eur. Niektoré banky, ako Tatra banka, tento poplatok nemajú.

Papiere radšej nežiadajte
Banky sa snažia klientov odrádzať od papierovania aj poplatkovou politikou. Ak by ste od banky chceli potvrdenie o vykonaní platby banka si od vás vypýta okolo 10 eur. Banky tvrdia, že tento doklad zo zákona ani nepotrebujte. „Ak klient predloží ako doklad o vykonaní tuzemskej platby výpis z účtu, nepotrebuje súčasne aj potvrdenie o zrealizovaní platby,“ tvrdí Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky. Marek Michlík, hovorca Zuno bank, zase radí, že toto potvrdenie si môžete stiahnuť a vytlačiť z internetu.

Aj za papierový výpis z účtu na pobočke bánk mimo mesačnej periodicity si priplatíte. Banky si zaň vypýtajú od jedného do ôsmich eur. Ak sa spoľahnete na internetové výpisy alebo výpisy poštou, týmto poplatkom sa vyhnete úplne.

Platby za nelojálnosť
Poplatky za rušenie účtu už väčšina bánk zrušila, ale to platí iba pre tých, ktorí majú v banke účet dlhšie ako jeden rok. Ak sa rozhodnete z banky odísť skôr, v niektorých si priplatíte a musíte ísť osobne na pobočku alebo mať splnomocnenie od notára. V OTP banke si od vás vypýtajú za skoré zrušenie účtu 3,55 eura a v ČSOB banke až 7 eur. Volksbank si účtuje aj za zmenu miesta vedenia účtu až 8,30 eura. Za presun účtu z pobočky na pobočku si účtuje 6,60 eura aj VÚB banka. Alena Walterová dodáva, že žiadna zo služieb banky dnes už nie je viazaná na miesto vedenia účtu. „Preto vás banka vie obslúžiť na ktorejkoľvek pobočke a presun účtu nemá väčší význam,“ dodáva.

01 - Modified: 2005-03-23 14:13:11 - Feat.: 0 - Title: Literárne inšpirácie v obrazoch 02 - Modified: 2005-03-23 14:16:00 - Feat.: 0 - Title: USA zrušili misiu talianskych vyšetrovateľov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:31