StoryEditor

Na rodičovskej môžete byť do piatich rokov dieťaťa

10.08.2011, 00:00

Zmena Zákonníka práce priniesla predĺženie možnosti byť s dieťaťom doma na rodičovskej dovolenke. Kým doteraz štát platil matke rodičovskú dávku len do troch rokov dieťaťa, teraz môže až do piatich rokov. Rodič však nemôže byť doma s jedným dieťaťom až päť rokov v kuse. Dávku, ktorú štát vypláca tri roky, si môže po dohode so zamestnávateľom rozložiť na päť rokov.

Rodičia zdravotne postihnutých detí majú osobitné podmienky -- doteraz mohli byť s deťmi doma a poberať dávky najviac do šiestich rokov, teraz môžu až do ôsmich narodenín dieťaťa.

Nečerpáte päť rokov
V žiadnom prípade však nejde o čerpanie rodičovského príspevku od narodenia dieťaťa alebo od konca materskej až do jeho piatich rokov. Dávku bude štát vyplácať naďalej len tri roky. Rodič však môže po dohode so zamestnávateľom na čas prerušiť rodičovskú dovolenku a ísť napríklad na rok pracovať a neskôr sa opäť vrátiť na rodičovskú dovolenku. "Po novom si rodič nebude musieť vyčerpať rodičovskú dovolenku naraz, teda do troch rokov veku dieťaťa. Zákonník práce mu dá možnosť v prípade dohody so zamestnávateľom rozložiť si ju na dlhšie obdobie, a to dovtedy, kým dieťa nedovŕši päť rokov," hovorí Daniela Šulcová z ministerstva práce.
Podľa ministerstva budú môcť vďaka tejto zmene rodičia stráviť viac času s dieťaťom, keď to bude najviac potrebovať, napríklad počas letných prázdnin.

Sú kratšie
Veľa matiek sa do práce vracia podstatne skôr ako po troch rokoch. "Máme mamičky, ktoré čerpajú celé obdobie, ale aj také, ktoré sa vracajú do práce skôr. Je to individuálne," tvrdí hovorca Volkswagenu Vladimír Machalík. Podľa Dáše Mellovej z Rodinného centra Klbko sú rodičia radi, keď po rodičovskej dovolenke majú možnosť vrátiť sa do práce. "Nevidím dôvod, prečo by sa mali znova vrátiť na rodičovskú dovolenku, najmä ak sa už dieťa adaptuje na škôlku. Využiť to však môžu nezamestnaní rodičia, ktorí sa zamestnajú len na dobu určitú," hovorí Dáša Mellová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:53