StoryEditor

Standard & Poor's potvrdila ratingy ruských bánk

21.07.2004, 00:00
Standard & Poor's potvrdila ratingy ruských bánk, finančné inštitúcie sú citlivé na nepriaznivé podmienky v ekonomike, banková kríza v Rusku to potvrdzuje

Hlavnou príčinou ruskej bankovej krízy, ktorú krajina zažila v uplynulých týždňoch, bola slabosť domácich úverových ústavov. Napísal to ruský denník Izvestija a dodal, že už malé straty bánk a nepodložené chýry sú schopné vyprovokovať silné nápory klientov. V najnovšej kríze si upevnili v ruskom bankovom systéme svoje pozície pobočky zahraničných úverových ústavov. Podľa analýzy Izvestiji do pobočiek zahraničných bánk budú prechádzať najsolventnejší klienti. Tento trend bude podlamovať pozície malých a stredných bánk. "V druhej polovici augusta až začiatkom septembra, keď sa stanú známe výsledky ruských bánk za prvý polrok tohto roku," uviedol denník, "nás čaká druhá vlna krízy." Tento názor vyslovil prezident audítorskej spoločnosti FBK Alexej Terechov.
Únik prostriedkov zo slabých do silnejších bánk nebude zreteľný od začiatku úniku klientov, ale o to budú z dlhodobejšieho hľadiska jeho dôsledky horšie pre tie banky, ktoré nezískajú, respektíve si neudržia dôveru veľkých spoločností. Druhá etapa ruskej bankovej krízy by mala vyústiť do diferenciácie činnosti bánk. Okrem iného by sa mala objaviť aj skupina ústavov, ktorá sa bude špecializovať na poskytovanie úverov v problematickej oblasti - malým a stredným firmám. Tie zatiaľ zostávajú v Rusku v úverovom vákuu.

Za tejto situácie je dôležité, ako hodnotia ruské banky ratingové agentúry. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor#146#s potvrdila všetky ratingy komerčných bánk v Rusku. "Potvrdzujeme všetky bankové ratingy," vyhlásil to vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy Scott Bugie, výkonný riaditeľ oddelenia finančné inštitúcie Standard & Poor#146#s Európa, Ázia, Blízky východ.
Podľa jeho slov, pre väčšinu ratingov Standard & Poor#146#s prognózuje stabilitu. Čo sa týka ratingu Ruska - prognózy sú tiež stabilné. Standard & Poor#146#s si myslí, že odlev vkladov z niektorých súkromných bánk neprovokuje hlbšiu krízu. Národná banka Ruska problémy s likviditou v bankovom sektore vyriešila tak, že znížila požiadavku na minimálne rezervy zo 7 % na 3,5 %. Spoločnosť Standard & Poor#146#s si myslí, že Rusko dnes nečaká banková kríza podobná tej z roku 1998.
"Všetky ruské banky, najmä tie, ktoré majú veľký objem súkromných vkladov, sa nachádzajú v relatívne citlivej situácii," konštatuje Standard & Poor#146#s. Udalosti podľa Standard & Poor#146#s ukázali, že snaha ruskej centrálnej banky, zosúladenie opatrení smerujúcich k ozdraveniu bankového sektora s činnosťami zameranými na zachovanie dôvery vkladateľov k bankám, sú ťažkou úlohou.
"Vďaka veľkému prílevu platieb z exportu energetického a metalurgického sektora v súčasnosti ruská ekonomika rýchlo rastie a má značné zásoby likvidity v štátnom a súkromnom sektore. Financie ruskej vlády sú v dobrom stave. Štát má dostatok finančných prostriedkov na to, aby bez väčšieho úsilia poskytol likvidné prostriedky bankovému sektoru a pomohol vyrovnať nestabilitu na trhu," konštatuje medzinárodná ratingová agentúra.
Standard & Poor#146#s mieni, že ratingy udelené 21 súkromným ruským bankám, nachádzajúcim sa na úrovniach od CCC do B +, adekvátne odrážajú vysokú úroveň úverového rizika. Priemerná úroveň rizika predstavuje B -, čo odráža vysokú úroveň úverového rizika a vysokú citlivosť na nepriaznivé podmienky v ekonomike a podnikateľskom prostredí.

Rating ruských bánk od S & P
 /
Meno obanky Rating záväzkov v zahraničnej mene / Prognóza Rating záväzkov v domácej mene / Prognóza
Alba Bank Aľjans CCC/Stabilný CCC/Stabilný
Aľfa Bank B/Pozitívny B/Pozitívny
Bank Deľta Kredit B-/Stabilný B-/Stabilný
Bank MFK rating zrušený
Bank Petrokommerc B/Pozitívny B/Pozitívny
Bank Russkij Standard B/Stabilný B/Pozitívny
Bank Sojuz CCC/Stabilný CCC/Stabilný
Vneštorgbank BB+/Stabilný BB+/Stabilný
Gazprombank B+/Stabilný B+/Stabilný
Evropejskij Trastovyj Bank CCC/Stabilný CCC/Stabilný
Impexbank CCC+/Stabilný CCC+/Stabilný
MDM Bank B/Stabilný B/Stabilný
Meždunarodnyj Bank Sankt Peterburga CCC/Stabilný CCC/Stabilný
Meždunarodnyj Moskovskij Bank B+/Stabilný B+/Stabilný
Menatep Sankt Peterburg rating zrušený
Promsvajzbank B-/Stabilný B-/Stabilný
Rosbank B-/Stabilný B-/Stabilný
Surgutneftegazbank B-/Stabilný B-/Stabilný
TrnasKreditBank B-/Stabilný B-/Stabilný
Uralo-sibriskij Bank B-/Stabilný B-/Stabilný
Uraľskij Bank Rekonstrukcii i razvitija CCC/Stabilný CCC/Stabilný
Chanty-Mansijskij bank B-/Stabilný B-/Stabilný
Prameň: www.standardandpoors.com

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:10