StoryEditor

Reformy treba uvádzať do života premyslenejšie

09.03.2004, 23:00
Výbor pre sociálne veci a bývanie NR SR vyslovil nespokojnosť s prepracovanou správou vlády o vplyve niektorých reforiem na mladé rodiny a dôchodcov a neprijal k nej uznesenie. Viacerí poslanci označili správu za cynickú. Štatistické údaje neboli podľa nich konkrétne štruktúrované a úplne obišli občanov, ktorí cez sociálnu sieť prepadnú, pretože reforma ich úplne ignoruje.

Výbor pre sociálne veci a bývanie NR SR vyslovil včera nespokojnosť s prepracovanou správou vlády o vplyve niektorých reforiem na mladé rodiny a dôchodcov a neprijal k nej uznesenie. Viacerí poslanci označili správu za cynickú. Štatistické údaje neboli podľa nich konkrétne štruktúrované a úplne obišli občanov, ktorí cez sociálnu sieť prepadnú, pretože reforma ich úplne ignoruje. Takí sú napríklad mnohí nedobrovoľne nezamestnaní, opatrovatelia blízkych príbuzných, invalidní občania a väčšina dôchodcov, ale aj mnohé mladé rodiny či osamelí rodičia s deťmi. Len traja zo siedmich prítomných poslancov hlasovali za to, aby plénum parlamentu vzalo správu na vedomie. Najviac správe vyčítali, že v nej chýbajú príklady vplyvov na skupiny občanov, ktorí sú zmenami ohrozené najviac.

Peter Bódy (Slobodné fórum): Je cynické, ak sa správa chváli zvýšením príplatkov na opotrebovanie šatstva či na motorové vozidlo, ktoré sú mojimi pozmeňovacími návrhmi, a nespomína sa zlá situácia ľudí, ktorí sa starajú o svojich blízkych a nie sme schopní zvýšiť im príjem 6 000 korún. Pritom je to často ich jediný príjem a musia si z neho platiť aj všetky odvody, teda dôchodkové. Tým nútime rodiny, aby dávali svojich blízkych do domovov sociálnej starostlivosti, kde všetko stojí trikrát viac ako doma. Čo najskôr by sme mali prehodnotiť dávku opatrovania v domácnosti nielen toho, čo opustil zamestnanie, ale aj toho, kto je v dôchodkovom veku, lebo robí rovnakú činnosť.

Ľubica Navrátilová (Slobodné fórum): V materiáli sa hovorí, že sa znížili sociálne dávky pre dobrovoľne nezamestnaných práceschopných občanov. Znížili sa však aj pre nedobrovoľne nezamestnaných práceschopných občanov. Asi dvom až štyrom percentám občanov v hmotnej núdzi presahujú už teraz výdavky na bývanie príjmy a reálne im hrozí, že sa stanú bezdomovcami, vyhlásila Navrátilová.

Jozef Burian (Smer): Ak chceme ľudí presvedčiť, že treba robiť reformy, odradili sme ich, lebo zatiaľ pre nich reformy predstavujú len zvyšovanie cien a znižovanie kvality života. Pri príprave zákonov sa malo konzultovať, aké situácie môžu vzniknúť, najmä na východe Slovenska, lebo prepad do hmotnej núdze sa netýka len nezamestnaných Rómov, ale aj ostatných občanov, ktorí prišli o práce a nemajú šancu zamestnať sa. Veď ani štátna pomoc na východné Slovensko neprichádza.

Edit Bauerová (SMK): V správe sa operuje so samými daňovníkmi, ale čo v rodinách, kde nie sú daňovníci? Prečo ste do správy nepremietli štruktúrované výdavky? Napnutá štruktúra výdavkov v niektorých typoch domácností zrejme neunesie ani stokorunové zvýšenie výdavkov. Ako ste pripravení na riešenie rastu počtu bezdomovcov? Ak na jedno voľné pracovné miesto pripadá v priemere okolo 20 uchádzačov, aj keď sa jeden zamestná, devätnásti budú ďalej bez miesta. Správa Svetovej banky o chudobe hovorí, že keby neboli transfery zmierňujúce chudobu, postihla by asi 20 percent obyvateľov Slovenska. Čo budeme robiť s chudobou? - kládla predstaviteľom vlády otázky poslankyňa.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:20