StoryEditor

Selén -- čo o ňom vlastne vieme?

01.12.2003, 23:00
Donedávna takmer nič - niektorí z nás si pamätajú z hodín chémie jeho značku Se, ktorá je v periodickej tabuľke pod kyslíkom a sírou. Dnes sa hovorí, že je jeden z antioxidantov a podľa posledných správ sa selén stáva výraznou zbraňou v boji proti rakovine.
Nové výskumy naznačujú, že užívanie selénu ako výživového doplnku môže spôsobiť drastické zníženie vysokého počtu ochorení na rakovinu. Pridávaný k bežnej strave by údajne mohol zabrániť každému druhému úmrtiu na rakovinu. Znie to úžasne, ale treba zdôrazniť, že dosiaľ neexistujú priame dôkazy tohto fantastického účinku selénu. Naznačuje to však mnoho faktov. Boli odhalené v USA, keď sa preukázalo, že u ľudí žijúcich v oblastiach s vysokým výskytom selénu v pôde je menej ochorení na rakovinu.
Spojitosť s prevenciou rakoviny ukázali aj pokusy na zvieratách. Veľkú pozornosť vzbudila tiež správa amerického vedca Larryho Clarka. Ten v priebehu 10 rokov sledoval 1 312 osôb, ktorí denne dostávali ako doplnok stravy 200 mikrogramov selénu alebo placebo. Z tých, ktorí užívali selén, zomrela na rakovinu iba polovica v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo. Celkový počet prípadov rakoviny bol v skupine, ktorí užívali selén, nižší o 37 percent.

Dajte si selén
Stopový prvok selén tvorí súčasť glutathionperoxidiázy, čo je enzým, ktorý pôsobí ako antioxidant - to znamená ničiteľ voľných radikálov. Selén ovplyvňuje aj činnosť štítnej žľazy, a teda i látkovú výmenu v tele. Pôsobí proti predčasnému starnutiu, pomáha udržiavať plodnosť, zdravú kožu, vlasy, nechty a zdravý zrak.

Aké množstvo potrebujeme?
Odporúčaná denná dávka nie je stanová, ale podľa odborníkov dávka pre ženy predstavuje asi 60, pre mužov asi 75 mikrogramov denne. Jeho hranica závisí od výskytu selénu v pôde, a teda i v potravinách. V Európe je horná hranica až 200 mikrogramov na deň.

Ako ho doplňovať?
Najbohatším zdrojom selénu sú vnútornosti, mäso, ryby, orechy, celozrnné obilniny a chlieb. Dávku 60 mikrogramov selénu získate z jedného brazílskeho orecha, zo 150 g makrel alebo z ôsmich krajcov chleba. Selén sa predáva voľne v lekárňach v čistej bioaktívnej forme alebo ako súčasť multivitamínových prípravkov (napr. Bio-Selén + Zinok)

Najlepšie zdroje selénu
Mäso a vnútornosti: chovné zvieratá získavajú selén z krmív asi 100 mikrogramov/kg.
Ryby: selén sa prirodzene vstrebáva v morskom prostredí asi 200 až 300 mikrogramov/kg.
Vajcia: hydina dostáva selénový doplnok asi 250 mikrogramov/kg.

Čo na záver?
Ak by niekomu napadlo, že viac je lepšie, tak pozor! Tisíc mikrogramov selénu denne nie je účinnejších ani zdravších ako 200 mikrogramov. Nadmerné dávky selénu môžu spôsobiť nepríjemný cesnakový zápach z úst, vypadávanie vlasov, vracanie. V prípade ešte vyšších dávok sa selén stáva jedom, na ktorý sa môže aj zomrieť.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 11:20