StoryEditor

Nájomník nemusí platiť fond opráv

18.05.2011, 00:00
Autor:
(ph)(ph)

Ak bývate v prenajatom byte alebo podnikáte v prenajatom nebytovom priestore v činžiaku, nemáte povinnosť platiť správcovi peniaze za správu ani do fondu opráv. Zo zákona musí tieto veci platiť vlastník.

Môže sa stať, že prenajímateľ vám bude chcieť okrem nájomného a energií na plecia položiť aj náklady na správu domu a fond opráv. Bude to musieť urobiť hneď v nájomnej zmluve, preto si ju vždy pred podpisom dobre prečítajte. Môžete ho požiadať, aby to zo zmluvy vypustil, lebo túto povinnosť má podľa zákona vlastník. Prenajímateľ vám však zrejme nemusí vyhovieť, najmä ak mu predchádzajúci nájomník fond platil.

Zodpovedný je vlastník
Pred správcom, teda napríklad spoločenstvom vlastníkov alebo bytovým družstvom, má zodpovednosť za platby do spoločných fondov vždy vlastník. "Prenajímateľ sa s nájomcom môžu dohodnúť, že tento príspevok bude platiť nájomca prenajímateľovi, ale ten ho musí následne odvádzať správcovi," hovorí advokátka Katarína Bystrická.

Podľa nej nemôžu uzavrieť zmluvu správca s nájomcom, preto medzi nimi nemôže vzniknúť povinnosť niečo platiť.
Fond opráv však môže byť súčasťou nájomného -- aj v takom prípade je za jeho platenie zodpovedný vlastník. Ak mu nájomník neplatí, musí od neho platbu vymôcť alebo zaplatiť sám. Pred správcom sa nemôže brániť tým, že nájomník mu neplatí. Správcu v podstate jeho prenajímanie nezaujíma, fond opráv má podľa zákona uhrádzať vlastník.

Všetko do zmluvy
Že vlastník zodpovedá za platby správcovi, ešte neznamená, že tieto veci aj tak nezaplatí nájomník. Pokojne to môže byť započítané v nájomnom, alebo bude v zmluve osobitné ustanovenie, že nájomník platí aj poplatky súvisiace so správou bytu.

Ak je v bytovom dome priestor, v ktorom má niekto napríklad obchod, podľa vlastníkov takýto človek tiež využíva spoločné priestory, a preto má platiť. Do spoločnej kasy vlastníkov idú peniaze vtedy, ak je majiteľom nebytového priestoru, v ktorom niekto podniká, spoločenstvo vlastníkov. "Prenájom sa rieši zmluvou, ktorá musí všetky tieto náležitosti obsahovať, nakoľko ide o spoločný priestor v dome a príjem je zdaneným príjmom do fondu opráv," tvrdí Ladislav Patai, predseda Spoločenstva vlastníkov bytov Vinolv Levice.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 15:34