StoryEditor

Na prenájme bytu už toľko nezarobíte

10.10.2012, 00:00
Prenajímatelia nehnuteľnosti prídu o možnosť využitia paušálnych výdavkov.

Prenajímatelia bytov či pozemkov zarobia od budúceho roku menej. Po tom, čo si už druhý rok nemôžu pri príjmoch z prenájmu uplatňovať nezdaniteľnú časť na daňovníka, nebudú môcť využívať ani takzvané paušálne výdavky.
V návrhu novely zákona o dani z príjmov totiž vláda vypúšťa možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov u daňovníkov, ktorí dosahujú príjmy z prenájmu ako súkromná osoba, teda nie na základe živnosti. Preto si budú môcť uplatňovať len preukázateľné výdavky, a teda buď viesť účtovníctvo alebo daňovú evidenciu. „Samozrejme, každý bude hľadať možnosti na ich maximalizáciu,“ upozorňuje na dosah opatrenia Peter Málach, výkonný riaditeľ spoločnosti Malach Consulting.  


Strážte si výdavky
Zmena sa dotkne tých, ktorí prenajímajú byť či pozemok ako súkromná osoba. „Toto ustanovenie sa bude týkať všetkých prenajímateľov nehnuteľnosti, ktorí prenajímajú nehnuteľnosti v súlade s § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov, teda nemalo by sa týkať prenájmu na základe živnostenského oprávnenia,“ hovorí daňová poradkyňa Miriam Buliková. Ak teda prenajímate napríklad byt, už od začiatku budúceho roka pozorne sledujte všetky výdavky a uchovávajte všetky doklady. Dôležité bude správne určiť, čo do výdavkov budete môcť zaradiť. Ak nehnuteľnosť nemáte zahrnutú v obchodom majetku, teda nemáte príjmy z podnikania ako podnikateľ, možnosti reálnych výdavkov sú dosť obmedzené – napríklad do nich nemôžete zahrnúť výdavky na poistenie.
Toto opatrenie môže spôsobiť aj to, že súkromné osoby si spravia z prenájmu živnosť. „A tú rozšíria o prenájom nehnuteľnosti s poskytovaním iných než základných služieb a budú tak mať možnosť využitia paušálnych výdavkov, aj keď obmedzených do výšky 5 040 eur,“ dodáva Málach.  
Avšak takéto podnikanie má aj jednu nevýhodu, a to vtedy, ak sa danú nehnuteľnosť rozhodnete predať. „Musí skúmať test ubehnutia 5 rokov od vyradenia tejto nehnuteľnosti z obchodného majetku, aby vedel, či sa na neho vzťahuje oslobodenie od dane v súlade s § 9 zákona o dani z príjmov,“ hovorí manažér oddelenia poradenstva spoločnosti Accace Peter Pašek.

Škrty pribúdajú
Novelu zákona schválila už vláda, na program parlamentu sa má dostať v najbližších týždňoch. Po schválení má začať platiť od januára 2013. V praxi to znamená, že na príjmy z prenájmu, ktoré máte za tento rok a budete ich priznávať v daňovom priznaní začiatkom budúceho roka, budete môcť stále využiť paušálne 40-percentné výdavky. „Daňové priznanie, ktoré budete podávať za zdaňovacie obdobie roku 2012, sa bude podávať v súlade so znením zákona platného pred účinnosťou novely. Zastávame teda názor, že možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov z príjmov z prenájmu za zdaňovacie obdobie roku 2012 bude zachovaná,“ potvrdzuje Pašek.
Už druhý rok pritom prenajímatelia nehnuteľnosti nemôžu uplatňovať nezdaniteľnú časť na daňovníka. To je možné len pri takzvaných aktívnych príjmoch, ako sú  Uplatnenie nezdaniteľnej  príjmy zo závislej činnosti a príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. „Novelou zákona od roku 2011 v prípade pasívnych príjmov, medzi ktoré patrí aj prenájom bytu, nie je možné odpočítať nezdaniteľné časti dane,“ dodáva Buliková.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 01:43