StoryEditor

Pohyb nás môže zdokonaliť

17.02.2002, 23:00

Výčitky svedomia, alebo, v tom lepšom prípade, radosť z pohybu a dobrý pocit pri vyššej hladine endorfínov, nás nútia navštevovať posilňovňu, plaváreň, hrať tenis, squash či golf a aspoň občas si zabehať a sadnúť na bicykel. Naším cieľom je okrem iného relax.
Zhrbení za počítačom alebo za volantom, vystresovaní z pracovných povinností a každodenných starostí prirodzene túžime po aktívnom oddychu, pri ktorom by sme urobili zadosť svojmu telu aj duši. Konečne po rokoch sa aj k nám dostáva vo svete etablovaná metóda, ktorá nám bez väčšej námahy dokáže zabezpečiť jedno i druhé.
Jej autorom je pôvodom poľský fyzik Moshe Feldenkrais. Čo môže fyzik vedieť o pohybe a relaxe, zaujímalo aj mňa. Životopis tohto priekopníka, ktorého meno mnohým z nás na prvé počutie nič nehovorí, hovorí o pohnutom živote vzdelaného žida. M. Feldenkrais ako fyzik so systematickým myslením študoval aj chémiu a dobre ovládal procesy prebiehajúce v ľudskom tele. Jeho koníčkom bolo džudo, ako prvý Európan získal v tejto disciplíne čierny pás. Zrejme to bola kombinácia jeho vedeckého zamerania a spôsobu trávenia voľného času, ktorá ho prinútila hľadať spôsob, ako môžeme zlepšiť narábanie s naším telom, a tým aj so samými sebou.
Feldenkraisova metóda je rozdelená na dve časti, odborne nazývanými funkcionálna integrácia a pohyb k sebauvedomeniu. Pre tých, čo túžia po kvalitnom spôsobe relaxu a zároveň by radi zmenili niektoré pohybové návyky, napríklad sedenie za stolom, je zaujímavá najmä druhá časť.

Absolútne bez obmedzení
Nezáleží na tom, koľko máte rokov, kilogramov, skúseností so športom alebo s tancom, dokonca ani isté nelesné obmedzenia nie sú prekážkou. Oddýchnuť si a lepšie pochopiť fungovanie svojho tela môže naozaj každý, kto rozumie ľudskej reči. Hodinové cvičenia v polohe ležmo, maximálne v sede, sa skladajú z veľmi malých pohybov, ktoré sa robia podľa ústnych inštrukcií cvičiteľa. Ten hovorí, čo robiť a cvičenci podľa toho, ako jeho inštruktáž pochopili a podľa možností svojho tela robia malé, pomalé pohyby. Neexistuje správny a nesprávny spôsob, s nikým netreba držať tempo ani krokovú variáciu.
Pohybom k sebauvedomeniu je súbor tisíc hodín. Ale na to, aby človek pochopil princíp metódy, ktorá je založená na tom, že keď chceme v sebe niečo zlepšiť alebo niečo zlé odstrániť, treba to najskôr zmeniť v našej mysli, úplne stačí niekoľko hodín. Okamžitým efektom cvičenia je relax, výsledným efektom náprava zlého pohybového návyku, ktorý nám môže, premietnutý do bolesti hlavy, chrbta alebo kĺbov, strpčovať život.

Chvíľka poznania
Po každej sérií pohybov je krátka pauza, keď človek iba leží na zemi a pozoruje sa. Efekt cvičenia sa prejavuje práve v tejto fáze. Vtedy zisťujeme, aký vplyv mal pohyb jednej časti tela na inú časť. Netreba sa obávať svalovej horúčky, natiahnutia svalov ani iných úrazov. Všetci sú vyzývaní, aby nešli za hranice svojich možností. Na užívanie si ovocia výsledkov Feldenkraisovej metódy nie je ani potrebná zmena životosprávy. Jediné, čo potrebujete, je hodinka voľného času a priestor. A, samozrejme, inštruktor.
Žiaľ, školeného inštruktora s certifikátom na prevádzkovanie Feldenkraisovej metódy ešte na Slovensku nemáme, aj keď prvá lastovička možno onedlho priletí. Pedagogička tanca na VŠMU Miroslava Kovaříková sa o túto metódu aktívne zaujíma. Po štvorročnom kurze by mala byť kvalifikovaná na to, aby takéto cvičenia profesionálne zastrešila aj v našom kúsku Európy. Ale už v máji bude v rámci Festivalu moderného tanca Bratislava v pohybe týždňové sústredenie určené nielen manažérom, kde si pod vedením zahraničného inštruktora budú môcť vyskúšať účinky a efekt Feldenkraisovej metódy.
Existujú tiež audio- a videonahrávky jednotlivých hodín a viacero ľudí prešlo čiastkovými kurzmi. Nemajú síce dostatočné vzdelanie na udelenie certifikátu, ale ovládajú niektoré cvičenia. Možno ich vaša cvičiteľka jogy alebo aerobiku zakomponovala do cvičebnej zostavy a ani o tom neviete. Stačí sa opýtať.

Liečivý relax
Je to relaxačná a zároveň liečebná metóda, ktorá by iste našla využitie aj v oblasti rehabilitácie a fyzioterapie. Pomáha odstraňovať alebo zlepšovať problémy spojené s nervovou sústavou, ktoré sa môžu prejaviť obmedzením pohybu alebo zablokovaním iných telesných funkcií. V takýchto prípadoch sú lepšie ako skupinové cvičenia individuálne stretnutia s inštruktorom.
Pre tých, ktorí vyznávajú rýchle alebo adrenalínové športy, môže byť Feldenkraisova metóda spočiatku šokom. Pomalé pohyby si vyžadujú trpezlivosť a sústredenie na minimálny pohyb. Hodinka, keď sme len sami so sebou, hoci okolo nás môže byť množstvo ďalších ľudí, je veľmi vzácna a osožná. Každý, kto si ju dopraje, bude mať lepší pocit nielen preto, že pre seba niečo urobil, ale aj preto, že "zabojoval" proti spoločenskej uniformite a uvedomil si, že každý z nás je individualita. Aj vo fungovaní svojho tela.

Užitočné adresy
www.feldenkrais-resources.com (obsahuje aj on-line relaxačné cvičenia)
www.feldenkrais.com
www.feldenkrais.at
www.feldenkrais-method.org

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 04:24