StoryEditor

Krátke správy 13

05.02.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Tokijská burza ukončila stredajšie obchodovanie rastom, keďže investori zatvárali krátke pozície v nádeji, že razantné monetárne stimuly oživia ekonomiku. Index Nikkei sa posilnil o 64,95 bodu (0,77 %) a skončil na hodnote 8 549,85 bodu. Širší index TOPIX narástol o 0,12 % a jeho záverečná úroveň bola 845,29 bodu. Nepriaznivé obchodovanie v New Yorku ovplyvnilo burzu v Tokiu len na krátky čas po jej otvorení, keď Nikkei klesol o 1 %. Očakávania, že japonská centrálna banka bude presadzovať výrazne agresívnu menovú politiku, sú v poslednom čase jedným z hlavných motorov tokijského trhu.

Cena zlata sa na svetových trhoch zvyšuje a v priebehu stredajšieho obchodovania v Ázii vzrástla na nové šesťročné maximum. Postupnými skokmi vzrástla až na 386 USD za trojskú uncu, zatiaľ čo v utorok večer v Londýne bola na úrovni 377 USD za uncu. Ceny zlata vyskočili na nové maximá v súvislosti s vyčkávaním na prejav amerického ministra zahraničia Colina Powella. Investori totiž aktívne nakupovali zlato, ktoré sa považuje za bezpečnú investíciu v časoch neistoty.

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) sa začala zaoberať ďalším prípadom nedovoleného obchodovania s cennými papiermi. Podozrieva manažéra zaisťovacieho fondu SAC Capital Advisers Michaela Zimmermana, že špekuloval na pokles akcií firmy Amazon.com. SEC zistila, že M. Zimmerman predal akcie len jeden deň predtým, ako analytička spoločnosti Lehman Brothers Holly Beckerová zmenila nákupné odporúčania k akciám. Problém je v tom, že H. Beckerová je manželkou M. Zimmermana. Špekulácia nebola rozsahom príliš veľká, ale SEC sa v poslednom čase zameriava na všetky nedovolené obchody.

Americké burzy v utorok klesli po tom, ako najväčšia svetová poisťovňa American International Group (AIG) oznámila, že výrazne podcenila svoje záväzky, a preto musela do rezerv previesť približne 1,8 mld. USD. Index Dow Jones ukončil obchodovanie so stratou 1,19 % na úrovni 8 013,29 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesol o 1,41 % na 848,18 bodu a technologický index Nasdaq Composite sa oslabil o 1,33 % na 1 306,15 bodu.

Akcie nemeckého chemického koncernu Bayer AG klesli na najnižšiu úroveň za posledných 9 rokov, a to z dôvodu rastu počtu žiadateľov odškodnenia kvôli preparátu Baycol. Akcie firmy Bayer včera klesli o 3,7 % na úroveň 15 eur. Trhová hodnota koncernu tak klesla na 11 mld. eur. Za prvých 5 týždňov tohto roku klesli akcie o 25 %. Bayer na svojich internetových stránkach uviedol, že počet žiadostí o odškodnenie stúpol už na 7 800. Bayer sa už vyrovnal so 420 poškodenými.

Akcie na českom mimoburzovom RM-Systéme sa včera mierne oslabili. Index PK 30 sa oslabil o 0,02 % na úroveň 714,93 bodu a neudržal tak dvojtýždňové maximum. Objem obchodov vzrástol z predchádzajúcich 8,3 mil. CZK na 32,5 mil. CZK. Prepad zaznamenali hlavne akcie firmy Vulkan (o 9,9 %), Vlnap (9,3 %) a Hotel Panorama (4,5 %). Naopak rast zaznamenali hlavne Meopta Přerov (6,4 %) a Západočeská energetika (4,7 %).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:44