StoryEditor

Ropa v New Yorku na vzostupe

20.07.2004, 00:00
Ropa v New Yorku na vzostupe, blízko historického maxima sa nachádza aj cena ropy Brent obchodovaná v Londýne.

V minulom týždni sa ropa Crude oil, s ktorou sa obchoduje na burze COMEX v New Yorku, posilnila k novým šesťtýždňovým maximám. S výnimkou prvých dvoch júlových dní sa cena čierneho zlata znova pohybuje na svojich maximálnych úrovniach. Na vyrovnanie historického maxima 42,25 dolára za barel zo dňa 1. 6. jej v piatok 16. 7. chýbalo len 45 centov. Posledný týždeň sa s ropou obchodovalo v širokom pásme 38,98 až 41,8 dolárov za barel. Rozdiel medzi najnižšou a najvyššou cenou predstavoval v prepočte 2 820 dolárov na jeden futures kontrakt.
Začiatok týždňa sa niesol v znamení oslabovania a poklesu cien. Pondelková seansa sa začala na otváracej úrovni 39,8 a v priebehu dňa sa cena vyšplhala na svoje kontraktné maximum 40,75 dolára. Potom však začala ropa oslabovať a prepadla sa hlboko pod 40 dolárovú hranicu. Pokles ceny sa zastavil na úrovni 39,38 dolára, odkiaľ sa v závere obchodovania ropa odrazila k zatváracej úrovni 39,5 dolára za barel. Zastavenie rastu ceny ropy zapríčinili správy o požiari v najväčšej nórskej rafinérii. Predstavitelia rafinérie totiž oznámili, že požiar neovplyvní dodávky pre spotrebiteľov, čo vyvolalo hromadné vyberanie ziskov a pokles ceny pod úroveň 40 dolárov barel. Oslabovanie pokračovalo aj v utorok 13. 7., keď sa s čiernym zlatom obchodovalo v úzkom pásme 38,98 až 39,77 dolára. Obrat na trhu podporilo aj zverejnenie očakávaného spomalenia rastu dopytu po rope vo svete v budúcom roku.
V stredu 14. 7. nabral trh znova býčí trend a čierne zlato si počas obchodnej seansy pripísalo 1 770 dolárov na jeden futures kontrakt. Obchodovanie bolo otvorené cenou 39,45 dolára a počas dňa ropa o 5 centov prekonala dôležitú psychologickú hranicu 41 dolárov za barel. V závere obchodovania trh sa mierne skorigoval k zatváracej úrovni 40,97 dolára. Stredajší rast predstavoval posilnenie takmer o 4 % a cena sa dostala na najvyššiu úroveň za posledných 6 týždňov. Podporou pre trh bolo zverejnenie nečakaného poklesu zásob ropy v Spojených štátoch o 2,1 milióna barelov. Produkcia benzínu v dôsledku vysokého využitia kapacít amerických rafinérii súčasne vzrástla na 7-týždňové maximum. Vo štvrtok ropa korigovala stredajšie zisky a zatvorila na úrovni 40,77 dolára, keď investori vyberali svoje zisky po prudkom vzostupe cien z predchádzajúceho dňa. Piatok sa niesol v znamení opätovného vzostupu cien. Cena ropy v New Yorku aj napriek zvyšujúcej sa produkcii od organizácie OPEC vzrástla nad úroveň 41 dolárov za barel. Vysoké ceny ropy momentálne podporuje vysoký dopyt po benzíne v Spojených štátoch, ktorý je v porovnaní s predchádzajúcim rokom vyšší o 2,1 %. Podporou pre trh boli aj opakované útoky na ropnú infraštruktúru v Iraku. Piatkové obchodné pásmo predstavovalo 40,4 až 41,8 dolára za barel. Po prekonaní ďalšieho maxima sa ropa v závere obchodovania oslabila k zatváracej úrovni 41,25 dolára za barel. Blízko historického maxima sa nachádza aj cena ropy Brent obchodovaná v Londýne. V stredu sa rast jej ceny zastavil len 12 centov pod maximálnou cenou 38,7 dolára za barel, ktorú ropa Brent dosiahla 1. júna tohto roka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 05:31