StoryEditor

Portugalci splnia podmienky pomoci, tvrdí minister

17.05.2011, 00:00

Tretí hriešnik eurozóny, Portugalsko, prisľúbil, že naplní fínske podmienky získania medzinárodnej pomoci. Portugalský minister financií Fernando Teixeira dos Santos to povedal včera predtým ako sa zúčastnil na rokovaniach predstaviteľov eurozóny v Bruseli. „Fíni súhlasili s programom pomoci a ja verím, že program naplní ich podmienky,“ citoval šéfa portugalského rezortu financií denník The Wall Street Journal. Okamžite zareagovalo euro. Stúplo na 1,4173 USD/EUR, čo bolo maximum počas včerajšieho obchodovania.

Formálne schválenie
Oficiálne schválenie 78-miliardovej pomoci, o ktorú Lisabon požiadal v apríli, sa na včerajšom stretnutí v Bruseli očakávalo. Podľa informácií ČTK by mal byť kľúč rozdelenia 78-miliardového balíka „tretinový“. Jednu tretinu, teda 26 miliárd eur, poskytne Medzinárodný menový fond, druhá pôjde z Európskeho mechanizmu finančnej stability, tzv. eurovalu a posledná zo záchranného fondu eurozóny. Garancie Slovenska by tak mali predstavovať zhruba 260 miliónov eur. Tie by však Slovensko muselo poskytnúť až vtedy, ak by Portugalci neplnili podmienky pomoci. Medzinárodní veritelia od nich žiadajú, aby štátny deficit na budúci rok klesol z tohtoročných 5,9 percenta hrubého domáceho produktu na 4,5 percenta.

Fínske podmienky
Podmienky však dali minulý piatok aj Fíni. Prvá je podľa odborníkov prinajmenšom sporná. Fíni totiž od Portugalcov žiadajú, aby ich dlh kúpili aj súkromní investori. Štátne dlhopisy však budú ponúkať až po tom, ako dostanú pomoc. Zabezpečiť tak požiadavku, aby dlh kúpili aj súkromné subjekty, sa podľa Markéty Šichtařovej zo spoločnosti Next Finance nedá. Fíni tým chcú podľa nej dosiahnuť rozloženie rizika nielen medzi štátnych investorov, ale aj medzi súkromných. „Bolo by to z pohľadu Fínov bezpečnejšie. Ak by Portugalci vyhlásili bankrot, riziko by bolo rozložené,“ vysvetlila požiadavku Fínov. Podľa nej môže Lisabon povedať, že spraví preto všetko, no reálne túto podmienku nevie zabezpečiť.

Fíni tiež žiadajú, aby sa Portugalci pustili do privatizácie. Tento cieľ sa podľa analytičky naplniť dá. „V Portugalsku je veľa štátnych a pološtátnych podnikov, do ktorých môže vstúpiť súkromný kapitál,“ zhodnotila Šichtařová. Upozornila však tiež na to, že aj Gréci sa zaviazali, že budú privatizovať a zatiaľ to tak nevyzerá. To isté teda môžu spraviť aj Portugalci. 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:19