StoryEditor

Podnikateľ môže konať aj prostredníctvom splnomocneného zástupcu

15.02.2004, 23:00
Ak podnikateľom je fyzická osoba, koná osobne alebo prostredníctvom zástupcu. Právnická osoba koná prostredníctvom štatutárneho orgánu alebo za ňu koná zástupca.

Konanie podnikateľa v zmysle zákona č. 513/1991 Zb. v znení noviel (Obchodný zákonník). Ak podnikateľom je fyzická osoba, koná osobne alebo prostredníctvom zástupcu. Právnická osoba koná prostredníctvom štatutárneho orgánu alebo za ňu koná zástupca.

Ako zástupca podnikateľa môže konať:
* zo zákona:
-- vedúci organizačnej zložky podniku (§ 7 ods. 1 a 2 ),
-- osoba, ktorá bola pri prevádzkovaní podniku poverená určitou činnosťou, je splnomocnená na všetky úkony, ku ktorým pri tejto činnosti obvykle dochádza (§ 15), ak osoba svojím konaním prekročí rozsah poverenia, toto konanie podnikateľa zaväzuje len vtedy, ak tretia osoba o prekročení rozsahu poverenia nevedela a s prihliadnutím na všetky okolnosti prípadu ani nemohla vedieť,
-- iná osoba, ktorá koná v prevádzkarni podnikateľa (§ 16).
* na základe splnomocnenia:
-- zástupca, ktorou je fyzická osoba alebo právnická osoba v medziach splnomocnenia,
-- prokurista (fyzická osoba podľa § 14).
Pri plnomocenstve udelenom právnickej osobe vzniká právo konať za splnomocniteľa štatutárnemu orgánu tejto osoby alebo osobe, ktorej tento orgán udelí plnomocenstvo. Plnomocenstvo možno udeliť aj niekoľkým splnomocnencom spoločne.

Kedy treba písomné splnomocnenie
Hoci zákon pre hmotnoprávne úkony nevyžaduje splnomocnenie v písomnej forme, sú prípady, keď je nevyhnutné. V zásade sú dva. Prvý nastáva vtedy, ak sa má právny úkon, pre ktorý sa splnomocnenie udeľuje, urobiť v písomnej forme. Najčastejšie je to v prípade kúpnej zmluvy. Druhý prípad nastáva vtedy, keď sa splnomocnenie netýka len jedného úkonu, ale ide o zastupovanie v nejakej veci, keď je potrebné vykonať viacero právnych úkonov.
* Rozsah splnomocnencovho oprávnenia vyplýva z obsahu plnomocenstva, ktoré splnomocnenec nemôže v zásade prekročiť. Ak z právneho úkonu nevyplýva, že niekto koná za niekoho iného, platí, že koná vo vlastnom mene. Ak splnomocnenec koná v mene splnomocniteľa v medziach oprávnenia zastupovať, vzniknú tým práva a povinnosti priamo splnomocniteľovi. Ak splnomocnenec prekročil svoje oprávnenie vyplývajúce z plnomocenstva, je splnomocniteľ viazaný, len pokiaľ toto prekročenie schválil. Ak splnomocniteľ neschváli prekročenie plnomocenstva alebo konanie bez plnomocenstva, môže osoba, s ktorou sa konalo, od splnomocnenca požadovať buď splnenie záväzku alebo náhradu škody spôsobenej jeho konaním. Plnomocenstvo zanikne vykonaním úkonu, na ktorý bolo obmedzené; ak ho splnomocniteľ odvolal; ak ho vypovedal splnomocnenec a ak splnomocnenec zomrie.
* Podnikateľa zaväzuje konanie osôb vykonávajúcich pôsobnosť štatutárneho orgánu, aj keď prekročili svojím konaním rozsah predmetu jeho podnikania, okrem prípadu, v ktorom sa prekročila pôsobnosť štatutárneho orgánu, ktorú tomuto orgánu zákon zveruje alebo zákon umožňuje zveriť. Obmedzenie oprávnenia štatutárneho orgánu konať, nie je účinné voči tretím osobám ani v prípade, keď bolo zverejnené. Vedúci organizačnej zložky podniku alebo vedúci podniku zahraničnej osoby, ktorý je zapísaný do obchodného registra, je splnomocnený za podnikateľa robiť všetky právne úkony týkajúce sa tejto organizačnej zložky alebo podniku.

Prokúra
Prokúrou splnomocňuje podnikateľ prokuristu na všetky právne úkony, ku ktorým dochádza pri prevádzke podniku, aj keď sa na ne inak vyžaduje osobitné plnomocenstvo. Prokúru možno udeliť len fyzickej osobe. V prokúre nie je zahrnuté oprávnenie scudzovať nehnuteľnosti a zaťažovať ich, ibaže je toto oprávnenie výslovne v udelení prokúry uvedené. Obmedzenie prokúry vnútornými pokynmi nemá právne následky voči tretím osobám.
* Viacerým osobám možno prokúru udeliť tak, že sú na zastupovanie a podpisovanie oprávnené každá samostatne, alebo tak, že je pritom potrebný súhlasný prejav vôle všetkých prokuristov alebo aspoň dvoch z nich. Prokurista podpisuje tým spôsobom, že k obchodnému menu podnikateľa, za ktorého koná, pripojí dodatok označujúci prokúru a svoj podpis.
* Udelenie prokúry je účinné od zápisu do obchodného registra. Návrh na zápis prokúry do obchodného registra musí obsahovať meno a bydlisko prokuristu a spôsob, akým sa za podnikateľa podpisuje. Ak bola prokúra udelená viacerým osobám, musí návrh obsahovať aj určenie, či každý prokurista môže konať samostatne, prípadne koľko prokuristov musí konať spoločne.


UDELENIE PROKÚRY

Spoločnosť ............................................................................................ s. r. o.,
zapísaná v obchodnom registri v .................., vl. č. ........, odd. .......

so sídlom ........................................., zastúpená konateľom ......................................................

IČO ...................

t ý m t o u d e ľ u j e

PROKÚRU

..................................................................... (meno a priezvisko, dátum nar.), bytom ................................... v ......................

Spolu s Vami je prokuristom spoločnosti ....................................................................

..................................................................................................................................................

(meno a priezvisko, dátum nar., adresa)

Na zastupovanie a podpisovanie za spoločnosť ste oprávnení len spoločne s ním na všetky právne úkony týkajúce sa spoločnosti vrátane scudzovania a zaťažovania nehnuteľného majetku firmy až do výšky .................. Sk (slovom ..................................).
Za spoločnosť budete podpisovať uvedením jej plného obchodného mena, odtlačkom pečiatky spoločnosti, Vášho mena, vlastnoručného podpisu s dodatkom "per procuram" alebo skratkou "ppa".


V......................, dňa........................

.......................................................
meno a podpis štatutárneho orgánu

Čo má obsahovať udelenie plnej moci:
* meno a priezvisko splnomocnenca a splnomocniteľa,
* dátum narodenia,
* rodné číslo,
* číslo občianskeho preukazu,
* trvalé bydlisko,
* špecifikáciu a rozsah udeleného oprávnenia.


Dohoda o plnomocenstve

Splnomocniteľ: XYZ, s. r. o., zapísaná v obchodnom registri v ......................., vložka č. , ..........., odd. ...........
Sídlo .......................................
IČO: .....................
zastúpená konateľom spoločnosti ...................................................

Splnomocnenec: meno, priezvisko .........................................
nar. ..................., rod. č. .......... bytom .............................
IČO:..............

Dňa ..................... uzavreli túto dohodu o plnomocenstve.

Splnomocnenec je oprávnený v mene splnomocniteľa odpredať nehnuteľnosti nachádzajúce sa vo výlučnom vlastníctve splnomocniteľa, a to rodinný dom č. .... s príslušenstvom v ................... a parcelné č. ............ vo výmere ......... m2, v katastrálnom území ...................., zapísané v katastri nehnuteľností v .......................... na LV č. ..........
Za týmto účelom je splnomocnenec oprávnený najmä:
-- vybrať kupca s najvyššou ponúknutou kúpnou cenou,
-- spísať a podpísať kúpnu zmluvu,
-- zadovážiť všetky potrebné doklady a podklady na uskutočnenie predaja uvedených nehnuteľností,
-- prevziať dohodnutú kúpnu cenu,
-- podať návrh na vklad do katastra nehnuteľností na základe uzavretej kúpnej ceny.
Plnomocenstvo sa udeľuje na obdobie uskutočnenia predaja predmetných nehnuteľností, najdlhšie však na jeden rok od podpísania tejto dohody.

Splnomocnenec ................................ uvedené plnomocenstvo prijíma.

V ..................., dňa .....................


.................................... ........................................................
splnomocniteľ splnomocnenec

Dohoda o plnomocenstve je dvojstranný právny úkon medzi splnomocnencom a splnomocniteľom o poverení a prijatí zastupovania a o jeho rozsahu. Na jej platnosť sa vyžaduje súlad s ustanoveniami § 34 a nasl. Občianskeho zákonníka. Zastupovanie advokátom je upravené v zákone č. 586/2003 Z. z o advokácii.

Príklady, kedy sa možno dať zastúpiť:
* v konaní pred správnym orgánom,
* pri uzatvárali zmlúv,
* v občianskoprávnom konaní pred súdom,
* v konaní pred notárom,
* pri preberaní doporučených zásielok.

Zánik splnomocnenia:
* vykonaním úkonu, na ktoré bolo obmedzené,
* ak ho splnomocniteľ odvolá,
* ak ho vypovedá splnomocnenec,
* ak splnomocnenec zomrie,
* smrťou splnomocniteľa, ak z obsahu splnomocnenia nevyplýva niečo iné,
* zánikom právnickej osoby len vtedy, ak jej práva a záväzky neprechádzajú na inú osobu.

Udelenie plnej moci
Môže štatutár, konateľ s. r. o., udeliť plnú moc inej osobe, aby ho zastupovala vo funkcii konateľa spoločnosti s ručením obmedzeným?
-- Konateľom spol. s r. o. môže byť vždy len fyzická osoba, ktorá má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu a ktorá nebola právoplatne odsúdená za úmyselný trestný čin súvisiaci s podnikaním. Konateľ je teda osobou, s ktorou obchodní partneri spoločnosti rokujú. Je tiež osobou, ktorá v mene spoločnosti podpisuje zmluvy, najčastejšie tak, že k obchodnému menu spoločnosti pripojí svoj vlastnoručný podpis. Napriek tomu, že spoločnosť zodpovedá za porušenie svojich záväzkov celým svojím majetkom, spoločník ručí za záväzky spoločnosti len do výšky nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri. Niečo iné je však už vykonávať v spol. s r. o. funkciu konateľa. Tá so sebou prináša zvýšenú mieru zodpovednosti a viaceré riziká. Je teda možné, aby konateľ udelil plnú moc inej osobe na výkon funkcie konateľa spoločnosti s. r. o.?
Funkcia konateľa je priamo spätá s konkrétnou fyzickou osobou a nie je možné preniesť ju na základe plnomocenstva na inú osobu. Dôvodom, prečo sa to robí, je okrem subjektívnych faktorov aj skutočnosť, že konateľom môže byť len bezúhonná osoba v zmysle platných právnych predpisov. Týmto spôsobom sa niektoré osoby snažili už dávnejšie platné pravidlo obísť na základe generálneho plnomocenstva, teda fakticky vystupovali ako konatelia. V mene spol. s r. o. koná buď konateľ alebo splnomocnený zástupca. Konanie ktorejkoľvek z týchto osôb však vyvoláva právne následky nielen pre spoločnosť, ale aj pre fyzické alebo právnické osoby, ktoré s ňou uzatvárajú zmluvy či realizujú iné právne úkony.
Od účinnosti zákona č. 500/2001 Z. z. sa vzťahy medzi konateľom a spoločnosťou síce rovnako riadia ustanoveniami mandátnej zmluvy, prípadne zmluvy o výkone funkcie, nie je však možné upraviť si ich rozdielne od tých ustanovení Obchodného zákonníka, ktoré sú uvedené v zákone. Konatelia sú povinní vykonávať svoju pôsobnosť s odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami spoločnosti s ručením obmedzeným a všetkých jej spoločníkov. V minulosti sa stávalo, že konatelia sa starali viac o záujmy len niektorých spoločníkov ako o záujmy celej spoločnosti. Konatelia sú tiež povinní zaobstarať si a pri rozhodovaní zohľadniť všetky dostupné informácie týkajúce sa rozhodnutia, zachovávať mlčanlivosť o dôverných informáciách, ktorých prezradenie tretím osobám by mohlo spoločnosti spôsobiť škodu alebo ohroziť jej záujmy, prípadne záujmy spoločníkov. Konatelia pri výkone svojej pôsobnosti nesmú uprednostňovať svoje vlastné záujmy, záujmy len niektorých zo spoločníkov alebo záujmy tretích osôb pred záujmami samej spoločnosti s ručením obmedzeným. Konatelia pri porušení svojich povinností pri výkone funkcie sú povinní spoločne a nerozdielne nahradiť škodu, ktorú tým spoločnosti s. r. o. spôsobili.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:16