StoryEditor

Zaostrené na chrbticu

10.05.2002, 00:00
Autor:
(ls)(ls)

Psychické napätie, ktoré môže prerásť do nepohody, nervozity alebo do hnevu akoby bez príčiny, môže prameniť zo zlého držania tela, z napätia v ramenách a v celej chrbtici. Niekedy, keď sme chrbticu celé roky zanedbávali, sa už, nedajú jej deformácie napraviť. Ale vždy môžeme sami urobiť veľa pre jej podporu -- cvičením. Nikdy nie je neskoro na zlepšenie toho, čo nie je v poriadku. Tu je návod na niektoré jednoduché, ale účinné cvičenia, ktoré sa dajú robiť v stoji, na stoličke alebo za volantom.
1. Uvoľnite chrbát, paže a nohy vrátane prstov, svaly na tvári aj kožu pod vlasmi. Koncentrujte sa na rytmus dýchania, hlboko sa nadychujte a dlho úplne vydychujte. Pri jednom z výdychov zodvihnite ruky a prsty si prepleťte za zátylkom. Pažami pomaly a koncentrovane pretáčajte hlavu z jednej strany na druhú. Hlava je pasívna, točia ju paže. Takto uvoľňujete krčnú chrbticu, zvyšujete jej ohybnosť a posilňujete svaly.
2. Opäť uvoľnite telo a vystrite chrbát. Paže s prepletenými prstami nechajte na zátylku a lopatky priblížte čo najviac k sebe. Hlavu sklopíme, ako keby sme chceli prikývnuť, brada sa čo najviac priblíži k ramenu. Hlavu pomaly vrátime do stredu a opakujeme na druhú stranu. Celé opakujeme niekoľkokrát.
3. Podľa momentálnej potreby a stavu chrbtice môžete hlavu niekoľkokrát pretočiť doľava a doprava v celom kruhu. Alebo oboma smermi pokrúžiť ramennými kĺbmi a uvoľniť tak napätie, ktoré mohlo po precvičovaní krčnej chrbtice zostať v trapézových svaloch alebo vo svaloch okolo krku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:47