StoryEditor

Konatelia sa stále môžu vyhnúť odvodom

22.06.2011, 00:00

Od januára platí zákon, ktorý mal zrušiť všetky výnimky v systéme odvodov. Z konateľov, poslancov zastupiteľstiev, členov dozorných a správnych rád a mnohých ďalších ľudí sa na účely sociálneho a zdravotného poistenia stali zamestnanci. Za tých musí zamestnávateľ platiť väčšiu časť odvodov a tú menšiu im strhnúť z platu. V systéme však zostal aj určitý priestor, aby si napríklad konatelia upravili výšku odvodov. Ten, kto má pravidelný príjem, platí všetky odvody. Kto dostane nepravidelnú odmenu, uhrádza len časť poistného. Existuje aj možnosť, keď sa konateľ odvodom vyhne úplne – ak má podiel v základnom imaní spoločnosti a nemá odmenu, iba podiel na zisku. Zdravotné poistenie platia konatelia vždy.



Rôzne kategórie
Podľa Jany Hrabkovej zo Sociálnej poisťovne je konateľ, ktorý má pravidelný príjem, považovaný za zamestnanca a platí nemocenské, starobné, invalidné poistenie a tiež poistenie v nezamestnanosti. Presne tak, ako ostatní zamestnanci.

Ak konateľ nemá pravidelný príjem, ale dostáva len nepravidelnú odmenu, odvody platí podľa osobitných pravidiel. „Na zamestnancov s nepravidelným príjmom sa vzťahuje len dôchodkové poistenie,“ hovorí advokátka Katarína Bystrická.

Ak konateľ nechce platiť vysoké odvody, nie je pre neho problém nastaviť si nepravidelné odmeny. Bude si tak sporiť na dôchodok a zároveň sa vyhne vysokej záťaži. Nebude však mať ani nárok na dávku v nezamestnanosti alebo na nemocenskú.

Minister práce Jozef Mihál odôvodňoval zavedenie novej výnimky na jednej zo svojich prednášok. „Pri PN by bolo ťažké zvažovať, či ide o náhradu príjmu, akým spôsobom nastaviť rozhodujúce obdobie, určiť výšku nemocenskej dávky. Boli by tam zbytočné špekulácie, nesplnilo by to účel,“ tvrdil Mihál.

Nemusia platiť
Napriek snahe vlády o odstránenie všetkých výnimiek existuje aj možnosť, že konateľ nebude platiť sociálne poistenie vôbec. „Ak konateľ s. r. o. nadobudne z právneho vzťahu konateľa postavenie zamestnanca na účely sociálneho poistenia a tento konateľ zároveň má účasť na základnom imaní s. r. o., vyplatený podiel na zisku nie je vymeriavací základ na platenie poistného,“ vysvetľuje Jana Hrabková.

Rozhodujúci je práve podiel na základnom imaní. Keď ho nemáte, podiel na zisku je vymeriavacím základom a treba z neho zaplatiť poistné. „Ak je len konateľom, je to vlastne forma odmeny, čiže platí odvody ako pri nepravidelnej odmene,“ potvrdzuje Katarína Bystrická.

Treba sa prihlásiť
Sociálnej poisťovni treba nahlásiť, keď sa stanete konateľom. Bez ohľadu na to, či máte pravidelný alebo občasný príjem. Musíte sa prihlásiť už pri vzniku funkcie, lebo pre Sociálnu poisťovňu ste sa stali zamestnancom. Nepravidelný príjem vám rozpočítajú na jednotlivé mesiace. „V prípade, že konateľ nadobudol postavenie zamestnanca napríklad v januári 2011, v januári 2011 mu vzniklo povinné dôchodkové poistenie, ktoré trvá bez prerušenia do decembra 2011 a odmenu si zúčtuje v decembri, táto odmena sa rozpočíta pomernou časťou na mesiace január 2011 až november 2011. Sumy rozpočítané na jednotlivé kalendárne mesiace sú vymeriavacie základy na tieto mesiace,“ hovorí Jana Hrabková.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:26