Chodili ste do školskej jedálne na obedy, kde vám dva- či až trikrát do týždňa dali lacnú rajčinovú polievku a knedle s rajčinovou omáčkou? Vracali ste ich kuchárkam, lebo vám nechutili? Ak vám táto skúsenosť navždy vzala apetít na podobné jedlá, tak správa o kečupoch, ktoré obsahujú aj jedovaté mykotoxíny a pesticídy, s vami asi „nepohne“. Ale milovníkov hranolčekov, pizze, bagiet či iných dobrôt, ktoré si bez kečupu nevedia predstaviť, jeho zloženie môže zaskočiť. Hlavne rodičov. Lebo hranolčeky s kečupom sú v Európe najobľúbenejším jedlom detí medzi piatym a trinástym rokom. Analýza dvadsiatich dvoch druhov kečupov predávaných v Česku, ktoré preverilo Občianske združenie spotrebiteľov Test totiž ukázala, že každý z nich obsahoval jedovaté mykotoxíny a niektoré aj pesticídy – chemikálie na ochranu rastlín. V niektorých bolo aj málo rajčín, takže od kečupov mali ďaleko. Viaceré z testovaných kečupov sa predávajú aj na Slovensku.
Najhoršie, so známkou nedostatočne, skončil kečup Tesco value/Mild Ketchup, kečupová omáčka – jemná. Najlepšie Lidl Mikado, kečup jemný. „Hoci išlo len o stopové množstvo rôznych druhov mykotoxínov, dokumentujú skutočnosť, že výrobcovia kečupov si s kvalitou surovín príliš hlavu nelámu,“ zhodnotila test šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. To podľa nej dokazuje, že časť spracovaných rajčín bola nahnitá alebo plesnivá.
Z predaja ho nestiahnu
Dôvodom, prečo kečup Tesco value/Mild Ketchup, kečupová omáčka – jemná, vyrobený v Poľsku dostal nedostatočnú, je najmä nízky obsah rajčín, pričom test v ňom odhalil aj dva druhy mykotoxínov. Na otázku HN, či ho Tesco z predaja stiahne, hovorkyňa reťazca Oľga Hrnčiarová povedala, že nie. „Výrobok Tesco Value Kečupová omáčka – jemná je pripravený v súlade s platnou legislatívou, a preto nie je dôvod, aby sme ho z predaja sťahovali. Napriek tomu na základe tohto upozornenia zvažujeme spolu s dodávateľom úpravu názvu výrobku,“ povedala Hrnčiarová. Záväzný názov kečup sa totiž niektorí výrobcovia snažia obísť hrou so slovíčkami (napríklad kečupová omáčka – pozn. HN), aby zmiatli menej všímavých spotrebiteľov a pritom si pred kontrolnými orgánmi kryli chrbát. „Nejaké rajčiny“ v ňom síce podľa Rozovej boli, ale na splnenie požiadavky na kečup to podľa nej vonkoncom nestačí.
Dobrý je z Lidla
Druhým najhorším testovaným kečupom, ktorý sa predáva aj u nás, je Hamé Kečup sladký. Firmu Hamé sme tiež oslovili, ale stanovisko nám neposlala. Nedostatočný podiel rajčín mal však aj Neli Kečup jemný, Billa/clever Kečup jemný či albert/Euro Shopper Kečup jemný. Kečup Clever už stiahla v Česku Billa z predaja. Na Slovensku však nie. „Kečup pod značkou Clever predávame. Dodávateľom je spoločnosť Hamé Slovakia. Ide však o iné balenie, gramáž aj šaržu, ako má český Clever kečup, ktorý bol predmetom skúmania dTestu,“ reagoval operatívny riaditeľ Billy Slovensko Jiří Králíček. Z predaja ho preto na Slovensku nesťahujú. Billa ho nedávno testovala a výsledky ukázali, že kečup spĺňa všetky zákonom stanovené normy a limity. „Vzhľadom na situáciu v ČR sme však z princípu predbežnej opatrnosti dali kečupy Clever znova mikrobiologicky a senzoricky preveriť,“ dodal Králíček.
Najlepší spomedzi testovaných kečupov je kand Ketschup sladký extra. Ten sme však v našich predajniach nenašli. To však neznamená, že sa u nás nepredáva. Najlepším, ktorý si však náš spotrebiteľ môže s istotou kúpiť, je kečup Lidl Mikado – kečup jemný. Ani ten však nedostal najlepšiu známku. Obsahoval síce najviac rajčín a mal aj peknú farbu, ale obsahoval dva druhy mykotoxínov.
Kedy je kečup kečupom
Rajčiny v kečupe výrobcovia často nahradia jablkovou dreňou či mrkvou. Tým znižujú cenu kečupov a zároveň ich oberajú o výživovú hodnotu. Kedy je v skutočnosti kečup kečupom, hovorí náš Potravinový kódex. Ak kečup obsahuje menej ako 30 percent sušiny, tak sušina z rajčín musí byť aspoň sedem percent. „Ak sú kečupy označené slovami ,špeciál´, ,extra´, alebo ,prima´, musí byť sušina najmenej 30 hmotnostných percent a z rajčiakovej suroviny najmenej 10 percent,“ vysvetlila hovorkyňa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Paulína Komarová.
Mykotoxíny nesledujú
Podobná previerka kečupov, akú urobilo združenie Test, zatiaľ na Slovensku chýba. „Vzhľadom na to, že hlavným cieľom úradných kontrol potravín je zabezpečiť ochranu zdravia spotrebiteľov, analýzy kečupov sa zamerali hlavne na konzervačné látky, farbivá, sladidlá, ťažké kovy, alergény a tiež na senzorické ukazovatele,“ vysvetlila Komarová. Analýzy na zistenie mykotoxínov však potravinári nerobia. Prečo? „Maximálne hodnoty obsahu niektorých kontaminantov v potravinách, napríklad mykotoxínov, stanovujú nariadenia Komisie EÚ. Ale pre danú komoditu (kečup – pozn. HN) nie je určený ich limit. Preto sa analýzy nerobili,“ dodala Komarová.
