StoryEditor

Mať či nemať?

18.11.2004, 23:00

Hoci mnohé ženy -- možno dokonca väčšina -- skutočne veľmi túžia mať deti, v čase, keď sa dostávajú do "veku materstva", stoja pred neľahkou dilemou. Problém, ktorý musia vyriešiť, je zlučiteľnosť roly matky a zamestnankyne. "Nikdy dobre neporozumieme dcéram, ak nevieme, akým matkám sa nechceli podobať," píše český sociológ rodiny Ivo Možný. Faktom je, že dnešné ženy sa svojim matkám veľmi podobať ani nemôžu -- pracovné príležitosti, ale aj systém starostlivosti o dieťa sa v porovnaní so 70. a 80. rokmi zmenili.
Možný upozorňuje, že ženy a muži nemôžu viesť ekonomicky nezávislé existencie a zachovať pri tom tradičné rozdelenie rol v nukleárnej rodine. "Istý čas vládlo presvedčenie, že existuje negatívny vzťah medzi zamestnanosťou žien a plodnosťou, čo však mnohé výskumy vyvrátili a odporúčalo sa nahliadať na tento jav komplexnejšie. Navyše, nikde nie je napísané, že existujú akési prislúchajúce roly v rodine. Je to niečo, čo sa počas histórie ľudských spoločenstiev vyprofilovalo," hovorí psychologička Andrea Sváková.
V roku 1981 sa vo Veľkej Británii po pôrode vrátilo do práce v priebehu roka len 24 percent žien. V roku 2001 ich počet stúpol na 67 percent a očakáva sa, že tento trend bude pokračovať. "Som ambiciózna, a tak ma dosť frustruje, že som ostala doma. No keď odvádzam svoje deti do školy a vidím pracujúce matky -- ich únavu a stres, je mi jasné, že by som nemenila," hovorí Lorna MacCormack pre britský Observer. Iné ženy, ktoré sa kvôli deťom na čas vzdali práce, majú pocit, že nimi zamestnané matky pohŕdajú.
Podľa Andrey Svákovej by bolo vhodné zamyslieť sa nad hodnotou ženy v spoločnosti. "Deklaratívna hodnota matky je vysoká, no ženy sú proti mužom v mnohých oblastiach stále znevýhodňované. Existuje tu akýsi mýtus ´matky´, hoci podmienky na to, aby žena mohla (spolu) vychovávať deti, nie sú vôbec ideálne. Pracujúca matka s malým dieťaťom vyvoláva v spoločnosti sociálny nesúhlas."
Výskumy vo Veľkej Británii ukazujú, že jedným z dôvodov poklesu pôrodnosti je narúšania väzieb medzi rodičmi a starými rodičmi. Mnohé dvojice dnes už nemôžu automaticky počítať s pomocou najbližších príbuzných pri výchove detí. Ide o pomerne veľkú stratu, pretože šlo o bezplatnú pomoc. Staré mamy a iní príbuzní navyše zvykli povzbudzovať či dokonca tlačiť na dcéry, aby prvý pôrod neodkladali na neskorší vek. "Naše prieskumy skutočne ukázali, že kontakt s príbuznými tlačí páry k tomu, aby takpovediac ďalej posúvali rodinné gény a mali deti," poznamenáva Lesley Newsonová z Britskej psychologickej spoločnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:58