StoryEditor

Krátke správy

21.01.2003, 23:00

Citigroup Inc, najväčší svetový poskytovateľ finančných služieb, zaznamenal v štvrtom kvartáli 37-percentný pokles zisku po tom, ako skupina odpísala 1,55 mld. USD v jednorazových nákladoch. Spoločnosť, ktorej celkové aktíva sú v hodnote viac ako 1 bil. USD, v včera uviedla, že zisk v poslednom kvartáli roka dosiahol 2,43 mld. USD, resp. 0,47 USD na akciu, kým za rovnaké obdobie v roku 2001 dosiahla zisk 3,88 mld. USD, resp. 0,74 USD. Analytici na Wall Streete v priemere očakávali, že zisk Citigroup bude na úrovni 0,46 USD na akciu.
Nárast britského hypotekárneho úverovania v decembri spomalil z rekordného tempa, ktoré dosiahol v novembri. Veritelia však toto nepovažujú za útlm na rýchlo rastúcom trhu bývania. Britská bankárska asociácia včera oznámila, že objem hypotekárnych úverov sa v decembri zvýšil o 5,1 mld. GBP, kým v novembri dosiahol rast o 5,8 mld. GBP. Ceny domov sa v roku 2002 zvýšili o viac ako 20 %, keď klienti využili výhodu najnižších úrokových mier za posledných 39 rokov. Nezávislé údaje od Rady hypotekárnych veriteľov ukázali, že hypotekárne úvery dosiahli v minulom roku 219 mld. GBP, najvyššiu úroveň v histórii.
Najväčšia britská poisťovňa Aviva Plc zaznamenala vlani mierny nárast tržieb, čím naplnila svoje prognózy. Spoločnosť uviedla, že zložité trhové podmienky očakáva aj v tomto roku. Aviva včera informovala, že jej predaj nových životných a dôchodkových poistení stúpol v medziročnom porovnaní o 2 % na 2,373 mld. GBP. Naopak, predaj investičných produktov sa oslabil. Analytici predpokladali tržby priemerne vo výške 2,355 mld. GBP.
Japonská megabanka Mizuho Holdings Inc, ktorá je najväčšou bankou na svete podľa výšky aktív, očakáva vo finančnom roku končiacom sa 31. marca 2003, prudký rast čistej straty na 16,5 mld. USD. Bude to najväčšia strata, akú kedy dosiahla ktorákoľvek japonská spoločnosť. Príčinou vysokej očakávanej straty sú obrovské odpisy nedobytných pohľadávok a plány rozsiahleho zvyšovania kapitálu.
Dolár sa včera posilnil na európskom devízovom trhu oproti japonskému jenu o trištvrte percenta, keďže investori stratili záujem o nadmerné pozície v japonskej mene. Analytici sa domnievajú, že jen, ktorý sa od začiatku decembra posilnil oproti doláru o 7 JPY, na určitý čas preruší svoj rast. Nákupy jenov oslabli navyše po správe, že dlhé pozície špekulantov v japonskej mene dosiahli v týždni, ktorý sa skončil 14. januára, najvyšší objem za tri roky.
Ruská národná banka (RNB) začína realizovať plán stabilizácie bankového systému krajiny, ktorý je založený na poistení vkladov a vytvorení konkurencie medzi úverovými ústavmi. Pre januárové vydanie mesačníka Euromoney to uviedol zástupca predsedu RNB Andrej Kozlov. Ruská strana v minulých rokoch viackrát žiadala Svetovú banku a Medzinárodný menový fond o radu, ako zaviesť v krajine systém poistenia vkladov. Podľa nich nie je tento zámer realizovateľný najmä v prípade veľkých bánk. Navrhovali, aby sa ruský bankový systém najprv očistil.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 04:34