StoryEditor

Michael Dell. Muž, ktorý zbohatol na počítačoch

28.01.2013, 23:00
Micheal Dell zakladateľ spoločnosti Dell Inc. a jeden z najbohatších ľudí sveta.

Podnikateľ, za ktorého bohatstvom stojí výpočtová technika. Jeho marketingové majstrovstvo vystrelilo americkú počítačovú firmu Dell, ktorú založil, k hviezdnym výšinám. Najmladší generálny riaditeľ z rebríčka Fortune 500 v histórii Michael Dell dnes patrí medzi 20 najbohatších ľudí sveta. Jeho majetok? Vyše 14 miliárd dolárov.

Podnikavý od detstva
Michael Dell sa narodil 23. februára 1965 v Houstone. Aj keď zbohatol na počítačoch, neboli to počítače, na ktorých zarobil prvé peniaze. Prvý zárobok, 2 000 dolárov, získal na obchode so známkami. Mal iba dvanásť rokov. Podarilo sa mu totiž presvedčil známych filatelistov, aby zbierky predávali jeho prostredníctvom a vytvoril im katalóg. Budúci miliardár vtedy prvýkrát zistil, že priamy predaj je cesta, ktorou sa treba vydať. A najlepšie s produktmi, ktorým rozumie – s počítačmi. Mimochodom, svoj prvý, Apple II, si kúpil v pätnástich. Rozobral ho do poslednej skrutky, aby zistil, ako funguje.

Keď počítače zarábajú
Rozoberanie, skladanie a vylepšovanie počítačov rozbehol Michael Dell naplno na vysokej škole. Keďže marže obchodníkov pokladal za neúmerne vysoké, rozhodol sa počítače nakupovať, montovať a predávať priamo, teda tak, ako žiadali jeho zákazníci. Síce mal iba devätnásť rokov a žil na internáte, no mesačný obrat jeho firmy bol 80-tisíc dolárov. Jeho konkurenčnou výhodou bolo, že predaj podporoval zákazníckym servisom a ponúkal nižšie ceny ako ostatní obchodníci. Školu nakoniec, napriek protestom svojich rodičov, opustil a naplno sa vrhol do svojho podnikateľského sna.

Priamy predaj bez distribútorov
V roku 1984 začal podnikať vo vlastnej firme s názvom PC's Limited a rozvinul obchodný model založený na myšlienke priameho predaja počítačov bez ďalších distribútorov. Prenajal si priestory a vytvoril prvé počítače s vlastným dizajnom Turbo PC, ktoré sa predávali za 795 dolárov. Firma prosperovala vďaka predaju a opravám. O pár mesiacov zmenil typ firmy na akciovú spoločnosť Dell Computer Corporation a premiestnil ju do obchodného centra v Severnom Austine. Tu naplno potvrdil svoju teóriu – optimalizáciou počítačov pomocou komponentov od rôznych výrobcov možno dosiahnuť lepší výsledok, než to bolo dovtedy u ostatných predajcov. Iba štyri roky po založení sa zvýšila trhová hodnota celej spoločnosti z tisíc dolárov na závratných 85 miliónov. V roku 1992 sa Michael stal vo veku 27 rokov najmladším výkonným riaditeľom spoločnosti, ktorú magazín Fortune zaradil medzi 500 najdôležitejších spoločností na svete.

Zlaté zásady priameho predaja
Firma sa však počas svojho pôsobenia sem-tam dopustila aj nejakých omylov. Napríklad nakúpila obrovské množstvo pamäťových čipov s kapacitou 256 KB, ktoré rýchlo zastarali a na trh prišli čipy s kapacitou 1 MB. Michael Dell musel veľké množstvo zásob predávať výrazne pod cenu. Fiaskom bol aj ich počítač Olympic, ktorý bol síce oveľa dokonalejší a výkonnejší ako konkurencia, ale nepredával sa, pretože zákazníci taký veľký výkon nutne nepotrebovali. Od roku 1996 začal Dell predávať počítače cez internet a iba sedem mesiacov mu stačilo na to, aby predaj dosiahol obrat milión dolárov za deň. V roku 2003 sa spoločnosť premenovala na Dell Inc., pretože jej pôsobenie sa rozšírilo i mimo počítačov, a to na televízory, MP3 prehrávače a tlačiarne.

Kto preberie Dell?
V roku 2004 odstúpil Michael Dell z funkcie výkonného riaditeľa. Na túto pozíciu sa vrátil v roku 2007, po tom, čo Dell Inc. produkovala poruchové počítače a musel uhradiť odškodné vo výške 300 miliónov dolárov. Podobne aj v roku 2010 súhlasil s ďalšou 100-miliónovou náhradou. Medzi verejnosť však prenikli aj neoverené informácie z januára tohto roka z agentúry Reuters, ktorá tvrdí, že amerického výrobcu počítačov plánuje prevziať do svojho portfólia spoločnosť Silver Like.

Zdroj: Wikipédia, žive.cz, cnews.cz

Tomáš Podhorný,
Team ManagerPartnersGroup SK

Čím vás zaujal príbeh Michaela Della?
Má niekoľko vlastností, ktoré charakterizujú inovátorov a lídrov. Fascinovalo ma napríklad to, ako dokázal v dvanástich rokoch rozbehnúť vlastné podnikanie so známkami a vzal veci do svojich rúk. Odvaha spraviť niečo inak bola unikátna. Rovnako postupoval aj neskôr, keď podnikal s novinami, kde vytvoril unikátny systém predplatného a privyrábal si na strednej škole na BMW, pričom za rok zarobil viac ako jeho učitelia. Do dokonalosti rozvinul svoje schopnosti pri počítačoch, keď našiel na trhu voľný priestor, ktorý okamžite využil. To, ako išiel neochvejne za svojím cieľom, je rozhodne inšpiratívne pre každého z nás.

Ktoré dôležité momenty pri ňom zohrali najväčšiu úlohu?
Jedným z najdôležitejších rozhodnutí bolo určite zanechanie štúdia medicíny napriek tomu, že rodičia si priali, aby bol z neho doktor. On si však vybral inú cestu, mal víziu, za ktorou išiel a ktorú vtedy iní nevideli. Rozhodol sa robiť to, čo ho bavilo, pre čo mal vášeň, zanietenie. Dal jasný odkaz, že ak človek niečomu verí a je o niečom presvedčený, tak úspech príde. Inšpiráciou je pre mňa určite to, ako dokázal zvládať neúspechy a prekážky. Veľmi sa mi páčila myšlienka, že bez dobre fungujúceho tímu ľudí by nikdy nedosiahol to, čo si vysníval.

Čo by ste dnes urobili ako investor v jeho koži?
Nechal by som akcie spať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 22:42