StoryEditor

Sú to naše peniaze

11.05.2011, 00:00

Kauza košického prenájmu budovy pre spojené daňové úrady pokračuje. Do súťaže o prenájom sa prihlásil už prvý záujemca. Kto to je, nie je ťažké uhádnuť. Do 31. mája sa ešte môže nejaký ďalší (nastrčený) záujemca objaviť. To preto, aby bola súťaž pred verejnosťou "objektívna."
Ministerstvo financií usporadúva tlačové besedy, na ktorých minister Mikloš obhajuje sťahovanie úradov. Argumentuje ekonomickou výhodnosťou prenájmu, z rukáva súka čísla. Daňové riaditeľstvo urýchlene pripravuje analýzu. V nej dokazuje, ako inak, že je výhodnejšie ísť do budovy, ktorú im mal pôvodne prenajať okresný funkcionár SDKÚ.
To bolo priveľa aj na koaličných partnerov. Spochybnili čísla Daňového riaditeľstva i ministerstva financií. Predseda finančného výboru Jozef Kollár zo SaS preto pripravil ďalšiu analýzu. Výsledok však pokrytecky prezentoval len na Koaličnej rade. Koaličníci sa dušovali, že ak ich Mikloš nepresvedčí, budú požadovať zrušenie novej výzvy na prenájom. Do otvoreného konfliktu s hlavným účtovníkom sa však nepustil ani jeden koaličný partner. Prečo asi, keď im čísla a ani argumenty nechýbali?
V miestnosti, kde ministerstvo zvoláva tlačové besedy, je na jednej zo stien nápis: Verejné financie = vaše peniaze. V tomto prípade však platí, že "vaše nie je naše", ale len ICH. Ak by predsa len koaliční partneri nabrali odvahu zabojovať o NAŠE peniaze, ponúkame im niekoľko argumentov:
1. Prečo sa majú daňové úrady v Košiciach sťahovať do prenajatej budovy, keď od roku 2013 sa majú daňové úrady spojiť s colnými v rámci projektu UNITAS?

2. Prečo Daňové riaditeľstvo podpísalo prenájom až na 5 rokov, keď v roku 2013 bude fungovať len jeden Finančný úrad a bolo by možné využiť aj voľné budovy colníkov?

3. Každý normálny človek radšej investuje do kúpy vlastného bytu či domu a spláca hypotéku akoby mal platiť za prenájom. Prečo tvrdí ministerstvo, že prenájom je výhodnejší?

4. Každý dobrý účtovník vie, že investícia do vlastnej budovy je pre štát výhodnejšia ako prenájom -- budova sa totiž zveľadí, zvýši sa jej trhová hodnota. Opravy budovy si môže dať daňový úrad do nákladov. Štát v dlhodobom horizonte rekonštrukciou vlastnej budovy ušetrí veľa peňazí na odpisoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 22:11