StoryEditor

Zápis nových automobilov vyjde na stovky eur

Opäť raz občania a firmy budú znižovať štátny deficit z vlastných peňaženiek. Vláda totiž odklepla návrh zákona o správnych poplatkoch, v ktorom zvyšuje sadzby za niektoré úkony aj viac ako o dvojnásobok.

 

„Zámerom novelizácie zákona je predovšetkým posúdenie úrovne súčasne platných sadzieb, ktoré pri viacerých úkonoch už nezohľadňujú skutočne vynaložené náklady daných orgánov,“ spomína sa v dôvodovej správe ministerstva financií. Desiatky úradných a administratívnych poplatkov, ktoré od októbra výrazne stúpnu, by tak mali v roku 2013 priniesť do štátnej pokladnice viac ako 32 miliónov eur. Úradné „vybavovačky“ by ste si preto nemali odkladať na neskôr, ale stihnúť ich obehať ešte pred účinnosťou zákona.

 

 

 

 

 

Inak sa môže stať, že za povolenie na rekonštrukciu rodinného domu namiesto súčasných 23 eur zaplatíte o 77 eur viac. Minulosťou bude aj jednotná sadzba 33 eur za prvý zápis motorového vozidla do evidencie. Tá porastie v závislosti od výkonu motora až do výšky 2 997 eur. Zmeny sa ďalej dotknú aj oblastí hazardných hier, dopravy, upravujú sa poplatky pri registrácii liekov, menia sa niektoré sadzby úkonov správy katastra, konzulárne či súdne poplatky.



menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 08:35