StoryEditor

Test vína - Názor odborníka - Laudová

18.12.2011, 23:00

Názor odborníka

Inšpektorka vína Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jarmila Laudová

Testovali sme

Viaceré vína, ktoré skončili v teste najhoršie, nezodpovedali deklarovanej odrode. Ťažko bolo určiť, ba bolo to až nemožné, z akého hrozna v skutočnosti pochádzajú. Ich kvalita bola na úrovni bývalých stolových vín, no ešte horšia. Vína značky Wajda, ktoré sme hodnotili, nevyhovovali pre jablčno-mliečnu fermentáciu. Vo vôni zanechali stopy po "spálenej gume". Ako hovoria odborníci, víno bolo "zadusené".

Červené vína sa majú na jazyku "otvoriť," čím sa prejavia všetky ich charakterové vlastnosti. Chuť má byť harmonická, to znamená, že treba cítiť triesloviny, buket vína a jeho vôňu. Tieto vlastnosti neraz strácajú vína, ktoré sú v antikorových cisternách. Preto sa napríklad červené vína čoraz častejšie dávajú znova do sudov. Tam v nich prebehne mikrooxidácia a víno sa "rozvinie". Väčšina našich výrobcov síce ešte pripravuje víno v antikorových nádobách, ale niektorí sa už vracajú k využívaniu sudov. Začínajú ich nakupovať v Slovinsku a vo Francúzsku.

Zápach a zmena chute po jablčno-mliečnej fermentácii je najväčší nedostatok na Slovensku predávaných vín. Ľudovo povedané, ide o vína, ktoré sa "zlomili". V niektorých tiež cítiť korok. Ročne preveríme tristo až päťsto vzoriek vína. Oxidácia, zvetranosť vína či nadmerná kyslosť sa viac prejavujú pri zahraničných vínach ako pri domácich. Je to preto, že vína z tretích krajín sú spravidla priemerné až podpriemerné. Dovážajú sa v cisternách a v Európe, alebo v jej členských štátoch EÚ, sa stáčajú do fliaš. Veď akú kvalitu môže mať víno, ktoré stoji v supermarkete 1,99 eura, pričom obal a marža pre predajca predstavuje viac ako polovicu z tejto ceny?

Viacerí slovenskí producenti sa začínajú orientovať na produkciu ružových vín. Zvýšil sa už aj ich predaj. Slovensko by sa mohlo stať ich mekkou. Lebo kvalita a štruktúra našich vinohradov tomu napomáha. Naše ružové vína sú svieže, aromatické, živé a majú aj dostatok kyseliniek. A ak v nich ostane aj tzv. zvyškový cukor, sú veľmi "pekné". Preto si myslím, že Slovensko je predurčené na väčšiu produkciu ružových vín. Príroda nám totiž neumožňuje vyrobiť červené vína v takej kvalite, ako v krajinách južnej Európy.

Ukazuje sa, že víno z tohtoročnej úrody bude kvalitné. Záleží však na každom vinárovi, ako sa s ním "pohrá". Tento rok bude lepší ako bol minulý, ktorý poznačilo nepriaznivé počasie. Napriek tomu sa aj z vlaňajšej úrody dali pripraviť "pekné" vínka.
 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. december 2025 10:40