StoryEditor

Predčasní dôchodcovia si môžu privyrobiť. Len na dohodu

21.12.2011, 23:00

Januárový STOP poberaniu predčasného dôchodku a práce na dohodu nebude. Naďalej si tak môžete prilepšiť k penzii. "Je možné vykonávať práce na základe dohôd uzavretých mimo pracovného pomeru, na základe príkazných zmlúv uzavretých podľa Občianskeho zákonníka, možno poberať peňažný príspevok za opatrovanie, vykonávať osobnú asistenciu, ale všetky tieto činnosti nezvyšujú predčasný starobný dôchodok," vymenúva Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie.

Totálny zákaz nebude
Vláda na začiatku tohto roka zobrala predčasným penzistom možnosť zamestnať sa -- mať zárobok, z ktorého vzniká povinnosť byť povinne dôchodkovo poistený, a súčasne poberať dôchodok. Kto už v súbehu bol, musel si vybrať. Prácu alebo penziu. Ak ste zostali naďalej zamestnaní alebo ste podnikali, výplatu predčasného dôchodku vám zastavili. "Po ukončení zamestnania alebo samostatnej zárobkovej činnosti môžete požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a zároveň o jeho zvýšenie," hovorí Jana Ďuriačová zo Sociálnej poisťovne.

Pre tých, čo si vybrali dôchodok, bola jediným riešením, ako ho zlepšiť, práca na dohodu, pretože sa z nej neplatili odvody.

Túto výhodu však mala od januára budúceho roku zrušiť daňovo-odvodová reforma. "Predčasný starobný dôchodok má svoju presne určenú funkciu, má slúžiť ako pomoc občanovi, ktorý stratil tesne pred dovŕšením dôchodkového veku zamestnanie. V prípade, že Národná rada schváli náš návrh zákona, poberanie predčasného starobného dôchodku v súbehu s prácou na dohodu nebude možné," zdôvodnila plánované zmeny ešte pred rokovaním Národnej rady hovorkyňa ministerstva práce Slavomíra Sélešová.
Reforma však v Národnej rade neprešla.

Dôchodok vám neporastie
Privyrobiť si tak síce môžete, no váš dôchodok z takto zarobených peňazí vám neporastie. Dohoda o vykonaní práce ani dohoda o pracovnej činnosti totiž nezakladajú účasť na dôchodkovom poistení. "To znamená, že ak poberateľ predčasného starobného dôchodku vykonáva pracovnú činnosť na základe takejto dohody, predčasný starobný dôchodok sa vypláca, ale nie je možné požiadať o jeho zvýšenie," vysvetľuje Jana Ďuriačová.
Možnosť nanovo prepočítať výšku penzie zostala len riadnym starobným dôchodcom.

Zvýšenie bez práce
Jedinou nádejou na vyššiu predčasnú penziu pre seniora, ktorý nemá žiadnu možnosť zamestnať sa -- riadne či na dohodu, alebo podnikať, tak zostáva oddialiť si odchod na ňu. Čím neskôr totiž do penzie nastúpite, tým menej vám z nej Sociálna poisťovňa strhne. Za každých začatých tridsať dní, ktoré vám chýbajú do riadneho dôchodkového veku, je to pol percenta. Maximálne zníženie je 12,5 percenta, keďže do predčasného môžete ísť najskôr dva roky pred riadnym. Ďalšou nepríjemnosťou je aj to, že po dovŕšení riadneho dôchodkového veku sa váš predčasný dôchodok automaticky stáva riadnym starobným. Nijako sa už neprepočítava.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:55