StoryEditor

Tí, čo píšu knihy. Pod pseudonymom

01.07.2011, 00:00

Eli Elias -- autor či autorka úspešnej sarkastickej prózy Zdochnuté srdce zo života skoro štyridsiatnikov, začínajúcich odznova, ibaže s vyprahnutými emóciami a pubertálnymi deťmi, zatiaľ úspešne tají svoju skutočnú identitu. Dlho sa pátralo a tipovalo, o koho ide, keďže román zaujal spontánnosťou, humorom a pozoruhodnou sebareflexiou autora. Najnovšie informácie siahajú do sféry slovenského šoubiznisu a vraj ide o dámu, ktorá sa pohybuje v týchto vodách.

Olivia Olivieri -- Uletené rozprávky pre veľké deti a malých dospelých, Cicuškine zápisky, sú názvy titulov pre deti a mládež, ktoré si na konto pripísala sympatická autorka a matka dvoch detí. Napriek tomu, že jej tvár sa na obálkach kníh objavuje, doposiaľ sa rozhodla tvoriť pod vymysleným menom. S písaním komických príhod o naivnej cicuške vraj začala pred dvomi rokmi, keď ju v hromadnej doprave inšpiroval dialóg dvoch pubescentiek.

Maxim E. Matkin -- umelecký pseudonym azda najdiskutovanejšieho slovenského spisovateľa, ktorého totožnosť nie je známa. Dlhodobo sa diskutovalo, že pod menom Matkin sa skrýva scenáristka a režisérka Eva Borušovičová či úspešný autor detektívok Dominik Dán. Aj keď sa Matkinove tituly -- Polnočný denník, Mexická vlna, Miluj ma ironicky či Aj ja teba, radia do konzumnej literatúry, autor/ka sa v súčasnosti zaraďuje k najčítanejším slovenským spisovateľom.

Koloman Kocúr -- alias Ľuboš Dojčáni, tak znie pravé meno autora pozoruhodnej knihy Apáka a Mamáka či humoristickej prózy Muž dlhým. Ide nielen o talentovaného a hravého spisovateľa, ale aj človeka, ktorý má veľkú záľubu v pseudonymoch. V minulosti publikoval pod menami Dušan Ľubovič, Vít Tĺk, Kleo Vták, Vavrinec Krabica či Gérard Kolomage. V literárnej súťaži Poviedka roka 1999 svojím textom fatálna blamáge obsadil druhé miesto.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:41