StoryEditor

Ploteus -- nový portál o vzdelávaní v Európe

10.04.2003, 00:00
Vstup Slovenska do Európskej únie, ako aj diskutované zavádzanie poplatkov za vysokoškolské štúdium môžu spôsobiť, že mnohí študenti sa budú čoraz viac zaujímať o štúdium v zahraničí. K väčšiemu prehľadu ich možností pomôže aj nový portál o vzdelávaní, ktorý v marci tohto roku slávnostne spustila Európska komisia. Portál zľahčuje orientáciu vo vzdelávacích systémoch európskych krajín a pomáha študentom a iným záujemcom vybrať si z ponuky vzdelávacích systémov vyhovujúcich ich profesii i súkromnému životu.
Cieľom programu s názvom Ploteus (podľa anglického The Portal of Learning Opportunities Throughout the European Space) je poskytnúť všetkým Európanom ľahko dostupné, zrozumiteľné a aktuálne informácie o vzdelávacích možnostiach v Európe. Portál integruje databázu vzdelávania 30 krajín Európy vrátane Slovenska a jeho hlavnou ambíciou je podpora vzdelanosti i pracovnej mobility. Ploteus sa v rámci európskej stratégie vzdelávania a zamestnanosti stáva i jedným z prostriedkov napĺňania cieľov lisabonského summitu EÚ z marca 2000 -- zvýšiť zamestnanosť, rozvinúť vzdelanosť, výskum a inováciu a začleniť moderné informačné technológie do vzdelávania a života každého Európana.
Ako s portálom pracovať
Kliknutím na stránku www.ploteus.net sa používateľ dostane k súboru niekoľkých tisícok odkazov týkajúcich sa vzdelávania. Portál funguje v jedenástich jazykoch a je rozdelený do piatich častí: vzdelávacie príležitosti (Learning Opportunities), vzdelávacie systémy (Education Systems), výmeny (Exchanges), kontakty (Contacts) a časť s názvom chystám sa do zahraničia (Moving to a Country). Najdôležitejšia je sekcia s názvom vzdelávacie príležitosti, ktorá obsahuje až 4-tisíc odkazov na národné a regionálne databázy vzdelávacích a školiteľských inštitúcií v 30 európskych krajinách. Záujemca si v tejto sekcii môže zvoliť typ vzdelania (vyššie, postgraduálne, doplňujúce...), jazyk, v ktorom má záujem študovať, krajinu a región, ako aj predmet štúdia. Podľa týchto informácií mu portál vyhľadá webové stránky, ktoré ho potom privedú k vyhovujúcim inštitúciám. Informácie o štruktúre a systémoch vzdelávania, o možnostiach získania štipendií, ako aj školských poplatkoch v jednotlivých krajinách, môže používateľ získať v sekcii Vzdelávacie systémy. Časť s názvom Výmeny ponúka linky na inštitúcie, ktoré zabezpečujú výmenné programy na rôznych stupňoch vzdelania -- od príležitostí tzv. trainee programov pre absolventov vo firmách cez špeciálne vzdelávacie a výmenné programy ako Erasmus či Leonardo da Vinci. Sekcia Kontakty obsahuje linky a opisy činností rôznych inštitúcií, ktoré môžu poskytnúť verejnosti informácie z danej oblasti v určitej krajine. Praktické informácie o životnej úrovni, štýle, daňových a sociálnych systémoch jednotlivých krajín ponúka sekcia Chystám sa do zahraničia.
Informatizácia pokračuje
Portál síce spája len vaše podmienky s existujúcimi vzdelávacími inštitúciami, podobne ako ostatné vyhľadávače, výhodou však je rýchly prístup k hľadaným informáciám a potrebné informácie pod "jednou strechou". Navyše cieľom Európskej komisie je aj to, aby sa dané informácie z každej krajiny dopĺňali a aktualizovali. Významnou fázou vývoja portálu bude tiež užšia integrácia národných databáz a užšia spolupráca s krajinami, ktoré informačné systémy vzdelávacích príležitostí iba pripravujú. Portál Ploteus tak obohacuje doterajší informačný servis Európskej komisie zameraný na otázky vzdelávania a práce. Doteraz sa vo sfére práce a hľadania zamestnania mohli využívať služby EURES (European Employment Services), ktorá na internete ponúka databázu týkajúcu sa pracovných príležitostí a poradenstva pri hľadaní zamestnania (http://europa.eu.int/eures).
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 09:04