StoryEditor

Dodatočné daňové priznanie stojí peniaze

15.06.2011, 00:00

Opravné daňové priznanie môžu podať aj tí daňovníci, ktorí majú predĺženú lehotu na podanie priznania. "Pri predĺžení lehoty na podanie daňového priznania sa až do konca predĺženej lehoty môže podať opravné daňové priznanie bez postihu," hovorí Zuzana Blažejová z KPMG Slovensko.

Opravné daňové priznanie podáva ten, kto odovzdal nesprávne vyplnené tlačivo a ešte v termíne, do ktorého ho mal odovzdať, prišiel na svoju chybu. Teda ak ste mali doručiť tlačivo do konca marca, urobili ste to v predstihu a po návšteve daňového úradu ste prišli na chybu, mohli ste ju bez pokuty napraviť do 30. marca. Kto má iný termín na podanie riadneho priznania, svoju chybu môže bez pokuty napraviť len do tohto termínu.

Dodatočne za peniaze
Svoje priznanie si skontrolujte nielen pred odovzdaním na úrade, ale aj potom. Ak máte termín posunutého priznania na konci júna a už ste ho odovzdali alebo ho chcete odovzdať skôr, uistite sa ešte pred koncom mesiaca, či v ňom bolo všetko správne. Keby ste na chybu prišli neskôr, už za ňu zaplatíte.

Podaním dodatočného daňového priznania napravíte chybu zistenú po termíne. Nebude to však zadarmo -- z rozdielu dane oproti pôvodnému priznaniu vám vypočítajú 10-percentnú pokutu. Tomu, kto sa k vyššej dani v takomto priznaní prihlásil sám, dajú len polovicu pokuty, ktorú by dostal po prípadnej daňovej kontrole.

Pokutu dostanete len v prípade, že budete musieť doplácať vy. Ak podáte dodatočné priznanie preto, aby vám štát vrátil peniaze, pokutu platiť nebudete.

Nie vždy
Čím skôr chybu zistíte, tým lepšie pre vás. Jednak vás s nápravou nepredbehne daňová kontrola a včasné odhalenie chýb účtovníčky vám pomôže vyvarovať sa ďalších omylov. "Extrémnymi situáciami sú rekonštrukcie účtovníctva a následne podania dodatočných daňových priznaní aj za viac účtovných období," hovorí Jaroslava Lukačovičová, daňová poradkyňa.

Podľa nej sú určité dôvody, pre ktoré nie je potrebné podávať dodatočné priznanie. Je to konečné vyúčtovanie rôznych preddavkových platieb za vodu alebo energie, porušenie podmienok viazaných na viac rokov ako napríklad lízing alebo zľavy z predajnej ceny za plnenia uskutočnené v predchádzajúcich rokoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. máj 2024 04:55