StoryEditor

Príkaznú zmluvu môžete zdaniť trojako

13.12.2011, 23:00

Ako zdaniť a zaplatiť odvody z príkaznej zmluvy? To je ťažká otázka aj pre skúseného daňového poradcu -- všetko totiž závisí od okolností. Treba sa pozrieť na detaily práce, ktorú ste na príkaznú zmluvu vykonali. Podľa toho zaradíte svoj príjem do jednej z troch možných daňových kategórií a v závislosti od toho, v ktorej budete, zaplatíte alebo nezaplatíte odvody.

Tri druhy
Príkazná zmluva môže byť príjmom zo závislej činnosti, teda môže vytvoriť vzťah ako medzi zamestnancom a zamestnávateľom, kde sa o odvody stará zamestnávateľ. Rovnako môže ísť o tzv. ostatné príjmy podľa paragrafu 8 zákona o dani z príjmov, kde platíte len zdravotné poistenie, aj to až po ročnom zúčtovaní, nie počas roka. A nie je vylúčené ani to, že pôjde o živnosť, kde platíte aj sociálne, aj zdravotné poistenie.

"Vo všeobecnosti sa príjem podľa príkaznej zmluvy dá zaradiť do paragrafu 5 ako závislá činnosť, paragrafu 6 ako činnosť, ktorá nie je živnosťou ani podnikaním, a paragrafu 8 ako ostatné príjmy. Vždy to treba individuálne posúdiť," hovorí daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková.

Druh práce
Najčastejšie je zaradenie k bežnému zamestnaneckému pomeru, kde odvody platí zamestnávateľ. "Zvyčajne sa príkazná zmluva považuje za závislú činnosť. Daňovník je povinný dodržiavať pokyny alebo príkazy platiteľa a v definícii príkaznej zmluvy je uvedené, že príkazník sa nesmie odchýliť od pokynov príkazcu, ak to nie je nevyhnutné," vysvetľuje odborníčka na odvody Jana Motyčková. Malo by ísť o pravidelnú, nie jednorazovú činnosť -- vtedy sa dá príkazná zmluva zaradiť k závislej práci.

Ak však na základe príkaznej zmluvy vykonáte niečo len raz, zaradíte si ju v daňovom priznaní do paragrafu 8 medzi ostatné príjmy. Príkladom môže byť jednorazová prednáška na konferencii, za ktorú dostanete finančnú odmenu. Takýto príjem priznáte v daňovom priznaní a spolu so všetkými svojimi príjmami z toho zaplatíte 19-percentnú daň. Odvody do Sociálnej poisťovne neplatíte, do zdravotnej až po ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia.

Živnosť
Okrem závislej práce a ostatných príjmov je tu ešte osobitná kategória príkazníkov, ktorí sú živnostníci. Tí si svoj príjem z príkaznej zmluvy započítajú do príjmov zo svojej živnosti. "Samozrejme, ak je príkazníkom živnostník a vykonáva činnosť, na ktorú má živnosť, potom ide o príjem zo samostatnej zárobkovej činnosti," tvrdí Jana Motyčková.

O odvody sa potom takýto príkazník stará sám, spolu so svojimi príjmami zo živnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:30