StoryEditor

Perfektné telá a tváre sú pracovnou náplňou Hollywoodu

17.09.2004, 00:00
Málokto si uvedomuje, že "vyzerať dobre" je často hlavnou náplňou práce modeliek, hercov a iných mediálnych osobností.

Ženy aj muži boli ochotní prinášať pre krásu obete po celé storočia. Počas vlády kráľovnej Alžbety I. si v snahe dosiahnuť vytúženú bledú pokožku natierali tvár "mejkapom" z vaječného bielka, octu a bieloby olovnatej. Používanie olova malo zhubné dôsledky -- v niektorých prípadoch údajne viedlo dokonca k úmrtiam. Iste si spomínate na čierne bodky na bledých tvárach postáv Formanovho Amadea. "Bodková" móda 18. storočia mala aj praktické dôvody -- zakryť jazvičky, ktoré na pokožke zanechal toxický "mejkap".

Dnes sú za atraktívne považované mladé, často až detské tváre. Jedným z dôvodov môže byť stotožnenie mladosti so šťastím, no existuje aj iné vysvetlenie. Tváre s veľkými očami, bucľatými líčkami a jemnou pokožkou totiž podľa niektorých sociológov pripomínajú bábätká, ktoré v okolí vyvolávajú potrebu starať o ne. Nech sú už dôvody akékoľvek, bulvárne médiá vždy rady čitateľov poinformujú o zákrokoch, ktorými si tá či oná hviezda zlepšila vzhľad. Málokto si pri tom uvedomí, že "vyzerať dobre" je často ich hlavnou náplňou práce. O vzhľad modeliek či hercov sa starajú celé tímy v zložení: osobný tréner, kaderník, vizážista a podobne.

Plastika nie je ako trvalá ondulácia
Nemožno si však nahovoriť, že nás tieto informácie nijako neovplyvňujú. Plastické operácie sa vo svete, a pomaly aj na Slovensku, stávajú čoraz akceptovateľnejšie. "Obávam sa, že môžeme ľahko spadnúť do pasce, keď uveríme, že opakované zákroky nie sú o nič závažnejšie ako, povedzme, zmena účesu. Plastická operácia však na rozdiel od ostrihania vlasov prináša zdravotné riziká, ktoré by sme mali brať do úvahy," varuje prostredníctvom BBC Adam Searle z Britskej asociácie pre estetickú plastickú chirurgiu. Podľa zistení mimovládnej organizácie "Which?", bolo dostatočných len päť zo šestnástich predoperačných konzultácií. Pri zvyšných boli lekári pri zisťovaní celkového zdravotného stavu pacienta buď nedôslední, alebo mu nedostatočne vysvetlili riziká zákroku.
V kritických médiách sa objavili úvahy o tom, že plastické operácie sa pomaly zaradili do štandardnej výbavy, pomocou ktorej moderná žena či muž bojuje za večnú mladosť a atraktívnosť. Vyskytli sa však prípady úmrtí pacientok -- pri úprave brady a brucha. Počet úmrtí pri liposukcii sa v USA odhaduje na 20 zo 100 000, čo je však viac ako pri operácii svalovej prietrže, pri ktorej umrú 3 zo 100 000 pacientov.
Proti paušálnemu odmietaniu zákrokov vystúpil profesor Fitzpatrick z Britskej asociácie plastických chirurgov. "Mnohým pacientom plastická operácia skutočne pomôže. Ženy, ktoré si dajú, napríklad, zmenšiť prsia, to nerobia z čisto kozmetických dôvodov. Operáciu často podstupujú pre pohodlie a v snahe znížiť bolesť."

"Nože sa ukáž!"
Ľudia, ktorí by radi upozornili na svoj nový nos, ústa, zadok či poprsie sa môžu v Spojených štátoch vybrať na niektorý z večierkov zvaných "Nože sa ukáž!" Predseda Britskej asociácie kozmetických lekárov Patrick Bowler k tomu pre BBC povedal: "Britské ženy chcú vyzerať lepšie, chcú počuť, že vyzerajú lepšie, no netúžia rozprávať o tom, že si dali vyhladiť vrásky. Mnohé z mojich pacientok sa so zákrokom síce zdôveria priateľkám, no manželom nie. Pochybujem, že u nás bude raz poznámka "kto ti robil tvár?" považovaná za kompliment, ako je to v USA."
Novinárka Geraldine Bedellová sa v snahe zistiť detaily o fungovaní skrášľujúcej plastickej chirurgie objednala na konzultácie v troch klinikách, ktoré svoje služby inzerovali v časopisoch pre ženy. "Výsledkom všetkých návštev bolo, že potrebujem upraviť tvár. Žiaľ, všade považovali za nutné niečo iné. Odišla som s dojmom, že s mojou tvárou nie je v poriadku absolútne nič," napísala pre The Observer. Na jednom mieste ju upozornili, že pri rozprávaní dvíha obočie, pričom sa jej čelo zvlní do vrások. "Nikdy som neuvažovala nad tým, že mám vrásky na čele. Môj život sa tak stal "bohatším" o ďalšiu úzkosť." Irónia Bedellovej je namieste. Tešiť sa z krásy (aj vlastnej) je nepochybne príjemné, no faktom je, že väčšina ľudí hollywoodske kritériá na perfektné telá a tváre nespĺňa. Nutnou obranou teda môže byť nepustiť si ich pod kožu, v niektorých prípadoch doslova.

01 - Modified: 2002-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Byty sa predávajú ako teplé párky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:20