StoryEditor

Poplatky budú rásť i klesať s výnosom

21.09.2011, 00:00

DSS-ky si účtujú tri rôzne druhy poplatkov -- za správu fondu, za vedenie účtu a za zhodnotenie majetku vo fonde. Všetky prejdú miernymi zmenami. Najdôležitejšou je zmena v poplatkoch za vedenie účtu. Momentálne je poplatok presne jedno percento z mesačného príspevku pripísaného na účet dôchodkového fondu. Po novom to bude maximálne jedno percento.

Dôchodkové správcovské spoločnosti teda budú môcť vyberať aj nižšie ako jednopercentné poplatky. Ministerstvo práce tvrdí, že si tak DSS-ky budú môcť konkurovať, znížiť alebo úplne zrušiť tento poplatok.

Motivácia na zisk
Zmenami prechádzajú aj poplatky za zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde. Tie sa na rozdiel od poplatkov za vedenie účtu môžu aj zvýšiť. Malo by sa tak však stať len v prípade, že vďaka DSS-ke zarobíte. Podľa súčasných pravidiel poplatok za jeden mesiac správy dôchodkového fondu nesmie presiahnuť 5,6 percenta z jednej šestiny zhodnotenia majetku v dôchodkovom fonde za pol roka. Po novom to už bude inak, polrok a ani šestina z neho, teda jeden mesiac, už nebudú dôležité. Za zhodnotenie v dlhopisovom a indexovom fonde sa platiť nebude, no za zisk v zmiešanom a akciovom áno. Platiť poplatky by ste však mali až vtedy, keď zhodnotenie vášho majetku prekoná svoje historické maximum.

V zmiešanom a v akciovom fonde zostane sadzba poplatku 5,6 percenta z pozitívneho zhodnotenia majetku v dôchodkovom fonde pri prekonaní historického maxima. História zhodnotenia vašich fondov sa na tento účel začne sledovať od januára 2012. "Podstatou zmeny je výraznejšia motivácia zhodnocovať úspory sporiteľov aj v prípade, že v akciovom či v zmiešanom fonde dôjde k prepadu hodnoty fondu a následne k opätovnému zhodnoteniu, za toto zhodnotenie získa DSS poplatok, len ak presiahne historické maximálne zhodnotenie," vysvetľuje ministerstvo práce k návrhu novely.

Jeho výška
Výška poplatku za správu dôchodkového fondu zostáva podľa ministerstva približne rovnaká -- mení sa z 0,025 percenta z priemernej mesačnej čistej hodnoty majetku v dôchodkovom fonde na 0,3 percenta z ročnej hodnoty majetku vo fonde. V dlhopisovom, teda v garantovanom fonde, si však DSS-ka bude môcť zaúčtovať poplatok len v prípade, že s vašimi peniazmi hospodári dobre. "Odpočítať poplatok za správu dôchodkového fondu v priebehu roka si správca bude môcť v dlhopisovom fonde len vtedy, ak naň zarobí -- teda ak zhodnotí úspory klienta. Ak naň nezarobí, bude ho musieť sporiteľovi vrátiť. To znamená, že sporiteľ nebude mať po odpočítaní poplatkov na účte menej, než doň sám vložil," tvrdí ministerstvo práce.

V indexovom fonde bude musieť DSS-ka dodržať zloženie benchmarku, ktorý si na začiatku stanoví. Ak bude výkonnosť  indexového fondu zaostávať za výkonnosťou benchmarku o viac ako 5 percent, správcovi bude znížený poplatok za správu na polovicu, teda z pôvodných 0,2 percenta na 0,1 percenta. "Pri poplatkoch sa rozdeľujú fondy podľa toho, či ide o aktívne riadený dôchodkový fond, teda dlhopisový, zmiešaný alebo akciový, alebo pasívne riadený indexový fond. Indexový fond je zaujímavý v tom, že v prípade nedodržania najvyššej prípustnej odchýlky sa odplata za správu tohto fondu znižuje o polovicu," hovorí Peter Mikita z OVB.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:37