StoryEditor

Štát ukázal, ako chce pomôcť rodičom

06.01.2014, 16:30
O daňový bonus budú môcť rodičia žiadať vo viacerých prípadoch ako doposiaľ.

Ak ste rodič a ste zamestnaný, do konca januára by ste mali podpísať tlačivo, ktorého súčasťou je aj uplatnenie daňového bonusu na dieťa. Od februára sa totiž menia podmienky, za ktorých budete mať naň nárok.

Zaopatrené či nezaopatrené

Hlavná zmena sa bude týkať toho, či je dieťa zaopatrené alebo nie. Nezaopatrené dieťa bude po novom aj to, ktoré na odporučenie lekára nemôže dočasne chodiť do školy, taktiež žiak so zdravotným postihnutím, ktorý navštevuje špeciálnu školu alebo dieťa, ktoré nie je schopné pripravovať sa na povolanie pre zlý zdravotný stav, najdlhšie však do svojich 18-tich rokov. V týchto prípadoch si po novom budete môcť na dieťa uplatniť daňový bonus.

Nárok naň však strácate vtedy, ak je dieťaťu priznaný invalidný dôchodok. Rovnako aj vtedy, ak získa vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Takéto dieťa sa od nasledujúce mesiaca považuje za zaopatrené.

Vo výhode

Rodičia, ktorých deti študujú na vysokej škole, však budú po novom vo výhode. Od februára sa totiž nebude prihliadať na to, či študent študoval dlhšie ako mal. Znamená to teda, že nárok na daňový bonus bude mať aj ten rodič, ktorého dieťa opakuje alebo opakovalo ročník. Štúdium však môže presiahnuť maximálne o dva roky.

Až do augusta

Dieťa sa pripravuje na povolanie vtedy, ak študuje na strednej alebo vysokej škole v dennej forme, takže daňový bonus si nemôžete uplatniť, ak vaše dieťa študuje diaľkovo. Dôležitý je však termín zápisu na vysokú školu. Ak sa uskutoční ešte pred začiatkom akademického roka, príprava za začína až začiatkom septembra.

Doteraz ste si mohli uplatniť bonus len v prípade, ak vaše dieťa zmaturovalo a išlo od septembra na vysokú. Po novom však platí, že ak skončí školu a počas leta bude pracovať alebo sa ocitne v evidencii nezamestnaných, rodič si bude môcť uplatniť bonus počas celého leta vrátane augusta.

Kedy si môžete uplatniť daňový bonus na dieťa:

  • ak máte trvalé bydlisko na Slovensku a neobmedzenú daňovú povinnosť
  • ak ste zahraničný zamestnanec, príjmy zo Slovenska by mali tvoriť najmenej 90 percent všetkých vašich príjmov
  • váš príjem by mal byť ročne vo výške minimálne 6-násobku minimálnej mzdy
  • bonus si môžete uplatniť len na dieťa, s ktorým žijete v domácnosti
  • daňový bonus si môže uplatniť len jeden z rodičov
  • ak máte viac detí, uplatniť bonus si môže len jeden rodič. Nie je možné, aby si deti medzi seba „rozdelili“.
  • prednosť pri uplatňovaní má vždy matka, potom otec a oprávnená osoba
  • ak ste zamestnanec, daňový bonus si môžete uplatňovať mesačne
  • bonus si môžete uplatniť už za mesiac, kedy sa vám dieťa narodilo alebo bolo osvojené do opatery
  • všetky rozdiely v daňovom bonuse si môžete vyrovnať v ročnom zúčtovaní dane alebo v daňovom priznaní na konci obdobia
  • ak ste živnostník a dosiahli ste potrebné príjmy, daňový bonus si môžete uplatniť až v daňovom priznaní

Čítajte tiež: Rodičia, úrady chcú vedieť aj to, s kým ostávajú vaše deti

01 - Modified: 2005-11-22 21:55:11 - Feat.: 0 - Title: Nemocnice prečerpali limity, odkladajú operácie
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:54