StoryEditor

Poznáme svoje úroky, no zmluvy nečítame

17.01.2014, 13:00
Vláda má zabezpečiť väčšiu ochranu spotrebiteľov, hovorí tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov Ivan Kahanec.

Pätnástka kandidátov na prezidenta a honba na nebankovky sú top témy posledných dní. Bez ohľadu na to, že máme pred sebou volebný rok a politikom opäť na nás záleží, lebo nás potrebujú, požičiavať si neprestaneme. Na nás bude rozhodnutie, prečo sa zadlžiť, a na mocných, za akých podmienok a od koho.

V parlamente sa totiž nevedia rozhodnúť, či bude záplatou za častý príklad „pre 500 eur prišiel o dom“ striktné stanovenie úrokového stropu, alebo komplexné riešenie stavu na trhu nebankoviek.

Prilievať vodu do horúceho oleja

To sa už raz neoplatilo. Úrokový strop pre spotrebiteľské úvery nie je u nás novinkou. V roku 2008 bol zavedený a  dva roky nato aj zrušený. Toto opatrenie totiž nenaplnilo svoj cieľ a ochrana spotrebiteľa sa nezvýšila. Naopak, znížila sa ponuka produktov, neprišiel žiaden nový poskytovateľ, urýchlil sa odchod niektorých spoločností. Je naozaj výška úroku spolu s ďalšími nákladmi na pôžičku tým horúcim problémom, pre ktorý ľudia nedokážu úver splácať?

Zo skúseností renomovaných firiem združených v našej asociácii, ktoré so svojimi klientmi komunikujú, vidieť, že problémy so splácaním nastávajú pri negatívnej zmene v ich živote. Prídu o prácu, dostanú závažnú chorobu, nastane smrť v rodine, rozvod a podobne. V takejto situácii totiž mnohí nie sú schopní splácať ani úver s nulovým úročením a bez poplatkov. Vtedy riešia pokrytie základných výdavkov a na splátky neostáva. Ľudia vedia, koľko si požičiavajú a koľko majú vrátiť, no na to, aby si prečítali zmluvu, si čas nenájdu alebo im nie je poskytnutý. Oba prístupy nie sú v poriadku.

Pozametáme? Nie. Rozvírime prach

Čo reálne prinesie úrokový strop, keď to nebude vyššia ochrana spotrebiteľa? Obmedzí časti občanov prístup k legálnym pôžičkám, zníži sa ponuka na pôžičkovom trhu a odídu z trhu zodpovedné firmy. A neférovým hráčom zo sivej a čiernej zóny rozkvitne záhradka. Radi argumentujeme zahraničím, hoci v mnohých krajinách, ktoré by nám mohli byť príkladom, úrokový strop nie je (Veľká Británia, USA a ďalšie). Ostáva však „tajomstvom“, že v krajinách s úrokovým stropom, ako je Nemecko či Francúzsko, spôsobilo jeho zavedenie obmedzenie ponuky úverov a absolútnu nedostupnosť legálnych úverov pre niektoré skupiny obyvateľov. V Nemecku si na výmenu pokazenej práčky alebo úhradu nedoplatku na energiách nedokážete požičať. Najdostupnejší úver pre nízkopríjmové skupiny je totiž v minimálnej výške 2 500 eur. Ide rovnako ako na Slovensku o domácnosti, pre ktoré je ťažké alebo veľmi ťažké vytvoriť si finančnú rezervu na takéto udalosti. 

Burinu treba trhať od koreňa

Spoločným menovateľom väčšiny nešťastných osudov sú nekalé praktiky, ktoré s úspechom používajú zväčša spoločnosti so sídlom na ostrovoch v oceáne alebo niekde v garáži, bez zázemia alebo aspoň nejakej firemnej kultúry. Výkričníkmi sú zmenky, neúmerné zabezpečenie nehnuteľnosťou, sankcie z omeškania odporujúce zákonu, podpis zmluvy v časovej tiesni. Ochrana spotrebiteľa by mala byť zameraná práve na to, aby neseriózne firmy nemohli využívať takéto nástroje a profitovať z nich. Klepnúť po prstoch by im mohla začiatkom roka schválená Koncepcia na ochranu spotrebiteľov na finančnom trhu z dielne ministerstva financií. Vyčistiť zrno od pliev pomôžu i zmeny v Občianskom zákonníku, ktoré prinesú práve rozšírenie katalógu neprijateľných zmluvných podmienok tak, aby sa aj reálne postihli tie praktiky, ktoré dostanú ľudí na dno. Obmedzenie výšky úrokov a odplaty ako bič na zlé nebankovky bude mať taký efekt, ako kynožiť burinu na poli strihaním jej lístkov.

Ivan Kahanec
Autor je výkonným tajomníkom Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov

Prečítajte si tiež: Pred zlými úvermi nás chce po novom chrániť štát

01 - Modified: 2005-12-08 15:42:00 - Feat.: 0 - Title: Zadržanie Gotovinu považuje Dzurinda za veľké zadosťučinenie
01 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 04 - Modified: 2024-04-08 09:20:19 - Feat.: - Title: Dopyt po úveroch ostáva znížený. Za ochladením sú najmä pôžičky podnikom, konštatuje Národná banka Slovenska 05 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 11:37