StoryEditor

Kedy vypĺňate tlačivo typu B

Zamestnanec s príjmami z kapitálového majetku
Ste zamestnanec a zároveň vám v roku 2012 na účet prišli peniaze z výnosov napríklad z podielových listov? Ide o príjem na základe § 7 ZDP (príjmy z kapitálového majetku). Takýto príjem zdaňujete v tom zdaňovacom období, v ktorom ste prijali peniaze.

Dohodár s dividendami spred roka 2004
Ste zamestnancom a zároveň vám firma vyplatila v roku 2012 dividendy zo zisku? Ich zdaňovanie závisí od toho, z akého obdobia tieto dividendy pochádzajú. Ak sú z obdobia vytvoreného zisku pred 1. 1. 2004, sú predmetom dane a podliehajú 19-percentnej dani. Dividendy patria medzi ostatné príjmy (§ 8) a v tlačive ich zapíšete do riadka 12. Ale ak dividendy pochádzajú zo zisku z obdobia po 1. 1. 2004, takéto príjmy sú tiež predmetom dane, avšak podľa § 5 ods. 7 zákona o dani z príjmov tieto zisky sú od dane oslobodené, teda ich do daňového priznania neuvádzate, teda ich nezdaníte.

Príjem aj zo združenia vlastníkov lesa
Ak ste zamestnancom a máte zároveň príjem zo združenia vlastníkov lesa, je dôležité vedieť, či spoločenstvo vlastníkov má alebo nemá právnu subjektivitu. Ak spoločenstvo vlastníkov lesa má právnu subjektivitu a výnosy by malo vyplácať už po zdanení, to znamená, že tieto príjmy nie je potrebné do daňového priznania uvádzať. Ak spoločenstvo vlastníkov nemá právnu subjektivitu, výnosy vypláca nezdanené, a preto je potrebné ich priznať a zdaniť. Od príjmu si môžete odpočítať oslobodenú sumu 500 eur a aj paušálne výdavky vo výške 25 %.

Zamestnanec a zároveň aj podnikáte
Ak ste mali aj iné príjmy okrem príjmu zo závislej činnosti, napríklad príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti, podávate daňové priznanie sami. Daňové priznanie za zdaňovacie obdobie je povinný podať daňovník – SZČO aj vtedy, ak za zdaňovacie obdobie nedosiahol príjmy vyššie ako 1 822,37 eura, ale vykázal stratu. V tlačive uvediete aj príjmy podľa § 5 zo zamestnania.

Pracujete aj prenajímate byt
Aj príjem z prenájmu (§ 6) zdaňujete. Máte nárok uplatniť si oslobodenú časť 500 eur (teda do priznania zapíšete len príjem znížený o 500 eur). Následne z tejto sumy si môžete uplatniť výdavky vo forme 40-percentného paušálu alebo skutočné. Príjmy píšete do oddielu VI. na riadok 10.

Výhra v tombole
Ak sa na vás usmialo šťastie a vyhrali ste nejakú vecnú cenu, musíte ju priznať. Ale len vtedy, ak jej hodnota je vyššia ako 165,97 eura – do tejto sumy výhra dani nepodlieha. Ak ju prevyšuje, zdaňujete cenu celú a zapíšete ju na stĺpec 1, riadok 9 a 14.

Príležitostný záhradkár
Máte záhradu, raz za čas predávate svoju úrodu? Ide o ostatné príjmy (§ 8). Zdaňujete len sumu, ktorá presiahla oslobodenú sumu 500 eur a následne môžete využiť paušálne výdavky vo výške 25 %, alebo tie skutočné.

Prispievate článkami aj do novín
Ste zamestnanec a zároveň si privyrábate aj písaním do novín či časopisov na autorskú zmluvu? Opäť siahnete po tlačive typ B. Máte nárok uplatniť si 40-percentné paušálne výdavky. V oddiele VI. určíte, či ide o pasívny alebo aktívny príjem. Pri aktívnych autor vypĺňa riadok 5, pri pasívnych riadok 11. Pasívny príjem je honorár za použitie už vytvoreného diela, tzv. tantiémy. Pri aktívnych príjmoch máte nárok na nezdaniteľné časti (na daňovníka aj manželku), ak pasívne, nárok vám zaniká.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. september 2024 02:52