StoryEditor

Tipy, ako spoznáte nevýhodnú pôžičku na prvý pohľad

18.12.2013, 14:28
Potrebujete pred Vianocami peniaze na darčeky? Dobre si rozmyslite, kde sa zadĺžite a za akých podmienok.

Práve v tomto čase vám hrozí, že natrafíte na úžerníkov. Tí cielia na ľudí odmietnutých serióznymi poskytovateľmi úverov. Aj keď nehrozí zásadné ohrozenie od úžerníkov, spotrebitelia by mali byť teraz oveľa obozretnejší než v predchádzajúcich mesiacoch. Slovenská obchodná inšpekcia už v minulosti upozorňovala, že v zmluvách, ktoré nebankové spoločnosti uzatvárali so spotrebiteľmi, neboli napríklad uvedený zo zákona povinný údaj o ročnej percentuálnej miere nákladov. Konečná výška úrokov podľa zmlúv dosahovala až 130 percent, teda povolený limit bol niekoľkonásobne prekročený.

Pred Vianocami rastie záujem o úvery
„Odmietnutie v banke alebo značkovej úverovej spoločnosti znamená, že rodinný rozpočet by nemusel uniesť ďalší úver, teda jeho mesačnú splátku. Preto je veľmi nebezpečný ísť v takejto situácii k poskytovateľovi, ktorý sa nič nepýta,“ hovorí finančný expert Maroš Ovčarik z portálu Finančná Hitparáda.  Práve odmietnutie serióznou spoločnosťou by ste mali považovať za upozornenie, že vaša finančná situácia nie je optimálna a nemali by ste si brať ďalší úver. Ideálne je sa uskromniť, ak to situácia dovoľuje. „Bohužiaľ, stále si to niektorí spotrebitelia neuvedomujú a obracajú sa na poskytovateľov, ktorí sa na príjmy ani výdavky domácnosti nepýtajú. Tieto úvery sú nevýhodné, často až nebezpečné,“ hodnotí situáciu Ovčarik.

Zlaté pravidlo - banka je prvoradá
Pritom však nejde iba o samotný rozpočet domácnosti. Títo poskytovatelia sú nebezpeční aj v tom, ako majú nastavené úverové zmluvy. Najväčší pozor by ste si mali dávať pred poskytovateľmi úverov takzvane na ulici. Ide o malé firmy alebo jednotlivcov, ktorí ponúkajú pôžičky komukoľvek, bez dokladovania príjmov, nezamestnaným alebo zadlženým ľuďom. Nejde už iba o ponuky v inzertných novinách iba s telefónnym číslom. Mnohí spotrebitelia dostávajú ponuky aj emailom, kde ich pisatelia sľubujú napríklad pôžičku pre kohokoľvek až do výšky 50 000 eur. Na to však veľmi rýchlo zabudnite, je to pre vás priveľmi riziková pôžička, na ktorú môžete finančne doplatiť. Držte sa „zlatého pravidla“, že pokiaľ nezískate úver v banke alebo značkovej úverovej spoločnosti, nemali  by ste hľadať alternatívu medzi úžerníkmi.

Aj úžerník má nízky úrok
Rozoznať solídneho poskytovateľa úveru od úžerníka je veľmi náročné. Podľa prieskumu, ktorý si nechal Maják v mori financií spracovať, presne štyria z desiatich opýtaných si myslia, že seriózneho poskytovateľa spoznajú podľa úrokovej sadzby. To ale nemusí platiť vždy. Väčšie riziko potom číha v úverových zmluvách. Tie sú často krátke a veľmi všeobecné. Navyše obsahujú aj obrovské pokuty za porušenie zmluvných podmienok. Ide veľakrát o čiastky v stovkách eur za omeškanie sa napríklad o jeden deň so splátkou alebo meniaci sa variabilný symbol pre každú splátku.

Tipy, ako odhaliť „úžerníkov“
– Nízky úrok neznamená výhodný úver: aj neseriózne spoločnosti môžu mať nízky úrok.
– Zabudnite na pouličných poskytovateľov úverov: úver priamo na ulici či cez SMS pre kohokoľvek, bez dokladovania príjmu, nezamestnaným či dôchodcom je vždy podozrivý.
– Ak vám nepožičia banka alebo značková úverová spoločnosť, nepožičiavajte si inde:  spoľahliví poskytovatelia úveru overujú, či pre vás nebude nový úver veľká záťaž.
– Zmluvné podmienky si pozorne preštudujte: jednoduché zmluvné podmienky neznamenajú jednoduché splácanie.             
– Zamerajte sa hlavne na termíny splátok, ich podmienky či sankcie.
– Odstúpte od zmluvy: ak dodatočne zistíte, že ste si zobrali nevýhodný úver, do 14 dní môžete od neho odstúpiť.

01 - Modified: 2005-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pneumatika pre nadšencov
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:06