StoryEditor

Vysielanie ľudí „von“: Brusel sprísni firmám pravidlá

05.05.2014, 16:30
Autor:
runrun
Fiktívne živnosti. Nevyplatené mzdy. Niektoré firmy, aby ich to stálo menej, takto pristupujú k pracovníkom vyslaným do zahraničia. Tomu bude koniec.

Pracovníci, ktorých vyšle firma dočasne za hranice, budú mať čoskoro vyššie práva. Aby sa nestalo, že ich zamestnávateľ im odmietne vyplatiť mzdu alebo, napríklad, že od nich bude vyžadovať prácu bez primeraného oddychu. Požadujú to poslanci Európskeho parlamentu. V schválenom návrhu sa dohodli s Európskou radou, že sa musí jasne rozlišovať najmä medzi skutočným vyslaním človeka a snahou firmy obchádzať zákon. Nové pravidlá poskytnú štátom aj vyššiu pružnosť.
Vysielaných pracovníkov je v EÚ podľa štatistík viac ako milión, aj preto nejde o zanedbateľnú ochranu.

Obchádzanie zákona

Podľa informácie Európskeho parlamentu sa do legislatívneho textu presadil aj aspoň rámcový zoznam kritérií, ktoré by štátom mali pomôcť určiť, či ide o skutočné vyslanie pracovníka do zahraničia alebo snahu vyhnúť sa zákonu. Firmy to robia často napríklad založením takzvaných schránkových spoločností v krajinách, ktoré požadujú nižší stupeň ochrany zamestnancov a ich sociálneho zabezpečenia.
Súčasťou nových pravidiel bude aj definícia fiktívnej samostatnej zárobkovej činnosti. Bude to taký typ zneužitia, ktorý využíva to, že množstvo predpisov o pracovných podmienkach sa na samostatne zárobkovo činné osoby nevzťahuje. Nová smernica by to však mala garantovať.

Posilnenie kontrol

Nové pravidlá budú obsahovať aj zoznam minimálnych kontrolných opatrení na úrovni štátov. Ten si však môže každá krajina rozšíriť. Navrhuje sa, aby štáty o nich povinne informovali Európsku komisiu. Zavedeniu nových opatrení však nebude musieť predchádzať jej súhlas. Práve preto sa ponechá členom EÚ určitá flexibilita pri vykonávaní inšpekcií.

Spoločná zodpovednosť

V prípade využitia služieb subdodávateľov bude tak hlavný dodávateľ prác, ako aj jeho priamy subdodávateľ spoločne a nerozdielne zodpovedať za nevyplatené mzdy vyslaným pracovníkom. Pre sektor stavebníctva bude tento princíp povinný v celej EÚ. Štáty si ho môžu na svojom území uplatniť aj na ďalšie odvetvia, prípadne pravidlá ešte sprísniť.

Lepší prístup k informáciám

Smernica zlepšuje aj prístup k informáciám pre firmy, ako aj pre vyslaných pracovníkov. Tieto informácie sa budú poskytovať bezplatne transparentným a zrozumiteľným spôsobom prostredníctvom oficiálnej internetovej stránky. Zároveň by mali byť k dispozícii vo viacerých jazykoch. Zamerajú sa na pracovné a sociálne podmienky toho-ktorého štátu v oblasti vysielania ľudí, ako aj postupov sťažností.

01 - Modified: 2006-05-03 21:11:58 - Feat.: 0 - Title: Akciovým fondom sa nedarilo
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz domotá aj cestovateľa. Rozoznáte len na základe fotografie, či sa miesto nachádza na Slovensku alebo v zahraničí? 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:32