StoryEditor

Kontroluje sa oveľa dôkladnejšie než v minulosti, tvrdí expertka

25.05.2015, 00:05
Kontrola daniarov sa môže predĺžiť až na rok. Firmám to však neraz spôsobuje finančné problémy, najmä ak im má štát vrátiť nadmerný odpočet DPH.

Ako urýchliť daňovú kontrolu? Jedine tak, že ako podnikateľ budete daniarom predkladať všetky potrebné doklady a dokumenty. Zdôrazňuje to Martina Zabáková, daňová poradkyňa z konzultačnej spoločnosti Consultare v rozhovore pre HN.

Stretli ste sa s prípadmi, keď je podnikateľ presvedčený, že má všetko v poriadku, ale daňová kontrola akoby „niečo“ hľadala? 

Daňovou kontrolou sa preveruje, či firma alebo podnikateľ správne určili daň alebo či dodržiavajú predpisy. Kontrola síce môže trvať najviac rok, v praxi sa však stretávame s tým, že daňové úrady túto lehotu využívajú, a preto môžu mať podnikatelia pocit, že sa kontrola zbytočne predlžuje. Daňový úrad totiž postupne požaduje ďalšie a ďalšie doklady. Firma ich predloží, daňový úrad však požiada o ďalšie, prípadne rozšíri kontrolu o ďalšie zdaňovacie obdobie alebo si predvolá niekoľkých svedkov. 

Takto sa to celkom ľahko predĺži až na rok. 

Áno, nepriaznivo to vplýva hlavne na finančnú situáciu tých firiem, ktorým má daňový úrad vrátiť nadmerný odpočet na DPH. Musia prefinancovať obdobie, v ktorom čakajú na tieto peniaze. 

Stáva sa, že by to mohlo mať existenčné dôsledky?

V niektorých prípadoch, ak ide o významnú sumu a firma nemá dosť zdrojov na prekrytie spomínaného obdobia, musí čiastočne aj utlmiť svoju podnikateľskú činnosť. 

Sú dnes kontroly náročnejšie než v minulosti? 

Určite. V rámci boja proti daňovým podvodom sa dnes preveruje viacero skutočností a vyžaduje sa viac dokladov, aby sa dokázalo, že daný obchod prebehol. No niekedy je dôvodom predĺženia kontroly aj to, že daniari to nestíhajú z kapacitných dôvodov.

Čo radíte robiť v situácii, keď sa kontrola stále predlžuje?

Počas celého trvania kontroly je dôležité s daňovým úradom komunikovať. Treba mu predložiť všetky potrebné doklady a dôkazy, ktoré požaduje, a to v určenom termíne. Iba tak môže firma či podnikateľ kontrolu urýchliť.

Ako by sa mal podnikateľ brániť, aby si na ňom nejaký daňový kontrolór nezgustol? Aké argumenty si má pripraviť?

Podnikateľ by nemal zabúdať, že pri kontrole má nielen povinnosti, ale aj práva, a ak má dôvodné pochybnosti, že daniar môže byť zaujatý, v tom prípade môže podať námietku zaujatosti. Rozhoduje o nej priamy nadriadený zamestnanca daňového úradu alebo druhostupňový orgán, teda Finančné riaditeľstvo.

Ak podám námietku, čo nasleduje?

Potom má daňový subjekt možnosť vyjadriť sa v protokole, ktorým sa kontrola ukončuje. Daňovník má právo sa k nemu vyjadriť, doplniť skutočnosti, uviesť pripomienky, prípadne ďalšie dôkazy. Ak daňový úrad vydá rozhodnutie, ktorým napríklad neuznáva vrátenie nadmerného odpočtu, podnikateľ sa môže odvolať. V ňom môže použiť námietky týkajúce sa toho, že sa porušili základné zásady správy daní, zároveň môže namietať na závery a úvahy, ktoré vyvodil daňový úrad.

Predstavme si, že sa daňovník bráni, ako by mal všeobecne v takej situácii vystupovať?

Podnikateľ by mal vystupovať vo vzťahu k daňovému úradu profesionálne. Mal by mu teda predložiť všetky doklady, ktoré sú potrebné, a rešpektovať povinnosti, ktoré má daňový úrad. Zároveň by však nemal zabúdať na to, aby neboli dotknuté ani jeho práva. 

Stretli ste sa s tým, že by sa nejaký daňovník sťažoval na výkon daňovej kontroly? Vládne skôr strach, a preto sa radšej nikto nesťažuje? 

V praxi sa stretávame s tým, že podnikateľ podá odvolanie voči rozhodnutiu správcu dane. Buď o ňom rozhodne priamo správca dane, alebo o odvolaní rozhoduje odvolací orgán, ktorým je Finančné riaditeľstvo. Ak daňový subjekt neuspeje touto formou, môže podať žalobu na príslušný správny súd podľa občianskeho súdneho poriadku. 

Sú aj nejaké iné prostriedky?

V praxi sa využíva aj mimoriadny opravný prostriedok – preskúmanie mimo odvolacieho konania, keď sa dáva podnet na preskúmanie druhostupňovému orgánu, teda Finančnému riaditeľstvu. Možnosť využiť opravné prostriedky je daná v zákone, takže ak si je daňový subjekt vedomý, že priebeh kontroly alebo dôkazy, ktoré predložil, neboli vyhodnotené správne alebo sa porušili základné zásady správy daní, môže ich využiť. Samozrejme, bez akýchkoľvek konzekvencií. Preto o nich rozhoduje druhostupňový orgán.

Daňovník si môže svoju kontrolu nahrávať aj na video. Stretli ste sa s tým? 

S týmto prípadom sme sa ešte v praxi nestretli. 

01 - Modified: 2007-06-09 13:04:00 - Feat.: 0 - Title: Vladimír Mečiar je najdlhšie slúžiacim lídrom politickej strany na Slovensku
01 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 02 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr 03 - Modified: 2023-12-20 11:25:47 - Feat.: - Title: Slovenské nápoje, ktoré si zamilovali v USA aj Kanade. Značka Diva’s for Women sa vracia s novým menom 04 - Modified: 2023-12-13 14:19:57 - Feat.: - Title: Na vybudovanie prestížnej firmy stačí dodržiavať 3 základné pravidlá. Ktoré sú to? 05 - Modified: 2023-11-27 12:00:27 - Feat.: - Title: Tomuto sa povie vianočný bonus. Miliardársky šéf zaplatil svojim 1200 zamestnancom výlet do Disneylandu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:45