StoryEditor

Nippon Oil nakúpi ropu z Ruska

21.10.2002, 00:00

Najväčšia japonská ropná rafinéria Nippon Oil Corp. oznámila, že bude nakupovať ruskú surovú ropu. Podľa agentúry Bloomberg sú dôvodom obavy z možných výkyvov v dodávkach ropy z Blízkeho východu. Za posledných 24 rokov to bude prvý nákup zo strany japonských rafinérií. Poslednou rafinériou, ktorá kúpila ropu ešte z bývalého Sovietskeho zväzu, bola Idemitsu Kosan Co. Nippon Oil nakúpi 2 mil. barelov ropy od neruského producenta v Rusku. Ropa bude transportovaná z regiónu Ural v polovici novembra a do Japonska by sa mala dostať na konci decembra. Nippon Oil začal nakupovať ropu aj z oblasti západnej Afriky a zvýšil si tak zásoby na 78 dní. Tieto kroky začal Nippon robiť z dôsledku obáv z útoku USA na Irak, čím by mohli nastať neočakávané výkyvy v dodávkach ropy z Blízkeho východu, ktorý pokrýva až štyri pätiny celkových potrieb japonskej rafinérie.
Minulý týždeň OAO Tjumen Oil Co., tretí najväčší ruský producent ropy, zaslal 1 mil. barelov ropy do USA, čím nasledoval svojho konkurenta AO Yukos Oil Co. Ruské spoločnosti začali predávať ropu priamo na americký trh, aby tak získali časť trhového podielu krajín OPEC. Počas 80. rokoch bolo Rusko najväčším svetovým dodávateľom ropy a teraz sa snaží opäť získať toto postavenie. USA, takisto ako Japonsko, sa snaží znížiť svoju závislosť od dodávok ropy z Blízkeho východu.
Futuritné kontrakty na ropu sa v dôsledku obáv z konfliktu na Blízkom východe tento rok zvýšili na burze v New Yorku o 49 %. Zvýšenie spôsobilo aj zníženie produkčných kvót zo strany krajín OPEC. Ropa určená pre Nippon sa dopraví ropovodom k Čiernemu moru, malými loďami sa prevezie do Stredozemného mora a tam sa nalodí na veľký ropný tanker, ktorý už pôjde priamo do Japonska. Celý transport bude trvať asi 50 dní, čo je dvakrát dlhší čas ako transport z Blízkeho východu. No aj napriek tomu náklady na dopravu budú menšie alebo približne rovnaké ako náklady na prevoz z Blízkeho východu. Dovezená ropa sa použije na výrobu benzínu pre domáci trh.
Japonská spoločnosť bude nakupovať ropu z Ruska aj budúci rok v prípade, že nastanú výkyvy v dodávkach z Blízkeho východu a ruská ropa bude lacnejšia. Dovoz ropy do Japonska z oblasti západnej Afriky sa v auguste viac než zdvojnásobil na úroveň 7,5 mil. barelov. Japonsko začalo nakupovať viac ropy z Konga, Rovníkovej Guiney a Angoly. Okrem toho nakupuje od Nigérie a Sudánu, ktoré sú hlavnými africkými dodávateľmi ropy do Japonska. Naproti tomu dovoz z Blízkeho východu v auguste klesol o 4,4 % na úroveň 108 mil. barelov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:18