StoryEditor

Súd v cudzine stopnite. Odteraz platí slovenský rozsudok v celej EÚ

18.01.2015, 12:40
Ak si kúpite zlý tovar či čokoľvek v inom štáte a chcete sa domôcť práva, dajte to na súd doma. Po novom platí každý súdny ortieľ na celom území únie.

Firmy a občania majú odteraz v rámci únie uľahčený život. Od polovice januára 2015 platia nové pravidlá, ktoré im umožnia ľahšie vyriešiť cezhraničné právne spory v únii. Čo to znamená? To, že ak napríklad živnostník z východnej Európy postaví krb pre odberateľa v Nemecku alebo čašník si odrobí polročnú „šichtu“ v gréckej reštaurácii, ak by došlo na prípadné vymáhanie adekvátnej odmeny, nebude im to už trvať celé roky ani stáť tisícky eur. Pri vymáhaní sa totiž môžu obrátiť na súd u seba doma, nie v Nemecku ani v Grécku, ako to platilo doteraz. Ortieľ slovenského súdu bude potom automaticky vykonateľný v celej EÚ.

Občania si môžu viac dovoliť

Týka sa to aj bežných občanov, ak chcú napríklad študovať, cestovať alebo pracovať v rámci EÚ. No napríklad aj vtedy, ak si chcú „len“ kúpiť auto v susednej krajine alebo zadovážiť si dom či byt inde, než bývali doteraz. V prípade akéhokoľvek súdneho sporu dostávajú prístup k spravodlivosti v tej krajine, kde majú bydlisko. A nemusia sa obracať na súdy tretej krajiny. Budú tak oveľa lepšie chránení pri kúpe hociakého tovaru a služieb, a to aj od obchodníkov sídliacich v štátoch mimo EÚ.

Povzbudenie aj pre malé podniky

Európska komisia si od nového prístupu sľubuje veľa. Zruší sa najmä nákladný a zdĺhavý postup, ktorý sa v súčasnosti využíva 10-tisíckrát ročne s cieľom uznať rozsudky v občianskoprávnych a obchodných veciach v iných krajinách EÚ. Vpodstate by to malo únii každoročne ušetriť náklady do 48 miliónov eur. Komisárka Věra Jourová pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť si dokonca myslí, že nové pravidlá by mohli za každý jednotlivý súdny prípad priniesť úspory vo výške od dvoch tisíc do 12-tisíc eur a pomôcť by to malo hlavne malým a stredným podnikom. Aj tým, že ich to povzbudí vstupovať na susedné trhy.


Čo začalo platiť:

- vykonateľné súdne rozhodnutie v občianskoprávnych a obchodných veciach v jednom štáte bude automaticky vykonateľné v celej EÚ. Tieto pravidlá rušia komplikované sprostredkovacie konanie, tzv. konanie o vyhlásenie vykonateľnosti. Jeho náklady bývajú vo výške 2 000 až 3 000 eur, ale v závislosti od štátu až do 12 700 eur vrátane nákladov na právnika, preklad a súdne trovy. V takmer 95 percnetách šlo o čistú formalitu.

- len čo sa v niektorom štáte vynesie rozsudok, veriteľ ho môže presadiť vo všetkých ostatných krajinách – najmä firmy a občania sa dostanú k svojim peniazom rýchlejšie, ľahšie a bezplatne.

- spotrebitelia a zamestnanci budú lepšie chránení v právnych sporoch týkajúcich sa tretích krajín. Doteraz spotrebitelia často neboli schopní domôcť sa práva pri nákupe tovaru od obchodníka so sídlom v tretej krajine a predávajúceho výrobky v únii. Nové pravidlá tiež umožnia zamestnancom pracujúcim v EÚ viesť súdne konania proti svojim zamestnávateľom so sídlom v tretej krajine na súdoch členského štátu, v ktorom zvyčajne pracujú.

- zvýši sa právna istota v súvislosti s dohodami o voľbe súdu medzi spoločnosťami.

 

01 - Modified: 2007-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odpočet HN
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-15 10:44:02 - Feat.: - Title: Legendárny bratislavský podnik na Mlynoch končí. Medzi študentmi bol obľúbený dlhých 14 rokov 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 04:26