StoryEditor

Štát by mohol DPH firmám vrátiť. Ale nechce to urobiť

07.06.2015, 05:00
Smernica Európskej únie dovoľuje štátu vrátiť firmám zaplatenú DPH. Napríklad vtedy, ak im odberatelia neuhradili faktúry.

Ak dodávatelia prác, služieb a tovarov zaplatia 20-percentnú DPH z fakturovaných dodávok, ale odberateľ ich nepreplatí, lebo nemá peniaze, alebo ich podvedie, prijatú DPH by štát mohol podnikateľom vrátiť.
Na Slovensku však toto pravidlo nefunguje, hoci by mohlo. Vláda ho však ani nechce prijať.
Pritom aj v nedávnej minulosti sme boli svedkom, keď veľké firmy malým za prácu nezaplatili, no tie napriek tomu museli zo zákona DPH zaplatiť. Svoje peniaze potom už nevideli, alebo o ne stále bojujú.
Štát sa tak obohacuje na úkor podnikateľov.     

Smernica umožňuje, naše zákony nie

Otázkou je, prečo sa takáto novela zákona o DPH už neurobila. Malé firmy by mali istotu, že ak sa ich odberateľ dostane do reštrukturalizácie, alebo do konkurzu, štát by im pomohol tým, že im vráti zaplatenú daň.
„Prečo ministerstvo financií nemá v pláne umožniť opravu základu dane, teda vrátiť podnikateľom odvedenú daň v prípade úplného, alebo čiastočného nezaplatenia dodania?“ - pýta sa Peter Pašek, managing director spoločnosti Accace. Upozorňuje, že smernica Európskej únie o dani z pridanej hodnoty túto možnosť  členským štátom poskytuje. Takýto inštitút by podľa Pašeka v podobných prípadoch ako je kauza Váhostav, „dokázal ochrániť bežných platiteľov dane ak sa ich odberateľ dostane do finančných problémov a nezaplatí im“.  

Strach zo zneužitia? 

Podobne ako Pašek hovorí aj výkonný riaditeľ pre DPH v EY Juraj Ontko. Pravidlo o daňových úľavách v prípade nevymožiteľných pohľadávok sa v niektorých štátoch uplatňuje. „Pravidlo hovorí, že kto bol prinútený odviesť daň a odberateľ mu nezaplatil, tak štát môže povoliť úpravu takejto odvedenej dane tým, že ju podnikateľovi vráti,“ potvrdzuje Ontko. „Na Slovensku štát vidí vo všetkom, čo je možnosťou a nie povinnosťou, šancu pre podvodníkov zneužiť to.
A žiaľ, neraz má štát aj pravdu,“ dodal Ontko. Preto chápe úradníkov, ktorí sa boja takúto legislatívu navrhnúť a pripraviť. Lebo, ako hovorí, 99 percent podnikateľov by možnosť vrátenia DPH platiteľovi potešilo, ale to zvyšné percento by novinku zneužilo a vytunelovalo desiatky, ba možno aj stovky miliónov eur.  

Ministerstvo vysvetľuje

HN sa ministerstva financií spýtali, prečo s takýmto opatrením nepočíta a nechce aj takto pomôcť malým firmám. „S právom dodávateľa opraviť (znížiť) základ dane pri úplnom alebo čiastočnom nezaplatení za dodávku, musí byť nevyhnutne spojená aj povinnosť odberateľa vrátiť odpočítanú daň z tejto dodávky.
Predpokladaná vysoká miera insolventnosti takýchto odberateľov však predstavuje z hľadiska štátneho rozpočtu vysoké riziko spojené so zavedením týchto pravidiel,“ reagovalo ministerstvo. 

01 - Modified: 2007-06-19 09:53:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny ropy sa dnes zotavili z niekoľkomesačných maximálnych úrovní
01 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 02 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová 03 - Modified: 2023-11-20 10:32:54 - Feat.: - Title: Štát by mohol podporiť letecké spojenia, ročne by to stálo 1,2 milióna eur 04 - Modified: 2023-10-13 12:48:12 - Feat.: - Title: Štát môže ušetriť na úradníkoch, ale nestačí to. Má mnoho iných zamestnancov, tvrdí Útvar hodnoty za peniaze 05 - Modified: 2023-08-14 09:22:36 - Feat.: - Title: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť očakáva od štátu úsporu viac než 270 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:05