StoryEditor

Slovenské výrobky, ktoré odolali času. V „Európe“ ich máme sedemnásť (4. časť)

04.06.2015, 14:51
V zozname kvality Európskej únie máme zaregistrované hlavne syry a mäsové výrobky. Ich zloženie by výrobcovia nemali meniť.

Slovensko má v zozname kvality Európskej únie (v rámci tzv. Politiky kvality EÚ) registrovaných 17 tradičných poľnohospodárskych a potravinárskych produktov. Hlavne syrov a mäsových výrobkov. Je to však k pomeru krajín EÚ málo. Lebo napríklad v januári 2015 ich všetky štáty únie mali v tomto zozname zaregistrovaných až 1 255. Po Skalickom trdelníku či Spišských párkoch a ďalších našich originálnych produktoch sa tohto ocenenia naposledy dostalo Klenoveckému syrcu. 

Špekáčiky sú naša špecialita zaregistrovaná aj Bruselom. Okrem mäsa majú obsahovať len menšie množstvo zemiakového škrobu. 

Čaká sa na schválenie

V kategórii chránené zemepisné označenie má Slovensko zapísaných deväť výrobkov a ich názvov, v kategórii zaručená tradičná špecialita sedem a jeden v kategórii chránené označenie pôvodu. 
Značku chránené zemepisné označenie by však mal od Európskej únie dostať aj Levický slad na výrobu piva. Na národnej úrovni sa ako chránené označenie pôvodu posudzuje tiež  Stupavské zelé (Stupavská kapusta). Systém kvality Brusel vytvoril ako odpoveď na narastajúce falšovanie výrobkov a zneužívanie tradičných názvov, ktoré stavali na dobrej povesti tradičných regionálnych výrobkov. 

Stále ich je málo

Ešte v predchádzajúcom režime bolo Slovensko veľmi významným exportérom cukru, cukroviniek. Najmä skôr narodení si pamätajú slávne roksové lízanky vyvážané do celého sveta. Aj dnes máme veľa potravín, ktoré by sa mohli viac zviditeľniť vo svete. „Zaregistrované ýrobky šíria Slovensku dobré meno. Napríklad Žitavská paprika, Klenovský syrec, Slovenská bryndza, Skalický trdelník, Slovenská parenica, Bratislavský rožok, či Spišské párky a ďalšie. V porovnaní s Francúzskom, ale aj s Českou republikou je to však stále veľmi málo,“ potvrdzuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová. Pripomína, že Slovensko sa na zahraničných trhoch presadzuje aj výnimočnými vínami.
Naši potravinári by sa však vedeli presadiť aj vianočnými oblátkami, cestovinami typickými pre niektoré regióny, ale aj ovocím, či ďalšími výrobkami potravinárskeho priemyslu. 

Viac patriotizmu

„Zároveň však treba povedať, že uvádzanie krajiny pôvodu nie je vždy výhodou. A to napriek tomu, že môžeme byť právom na slovenské produkty hrdí. Mám na mysli patriotizmus spotrebiteľov v iných členských štátov EÚ, ktorý tamojších spotrebiteľov motivuje pri nakupovaní uprednostňovať svoje domáce produkty a na slovenské sa pozerajú s nedôverou, podobne ako sa slovenskí spotrebitelia častokrát pozerajú na potraviny dovezené napríklad z Poľska,“ dodala Halgašová. 



                 Slovenské produkty zaregistrované v Európskej únii 

                            (údaje o zložení sú zo žiadostí o zápis do registra EÚ)

A.
Kategória: chránené zemepisné označenie (9 z celkových 621)

1. 
Skalický trdelník 
Na cesto treba 1 kg pšeničnej múky, 5 až 8 vajec, droždie, mlieko, kryštálový cukor, soľ, muškátový orech, arómu, citrón, posekané vlašské orechy alebo mandle alebo marhuľové jadrá, prípadne ich zmes, bravčovú masť, rastlinný olej, maslo, vanilkový a klasický mletý cukor.

 

2. 
Slovenská bryndza 
Výrobok je z vyzretého ovčieho hrudkového syr, alebo zo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Podiel ovčieho hrudkového syra však musí byť viac ako 50 percent. 

 

 

 

3. 
Slovenská parenica 
Na jej výrobu treba hlavne čerstvo nadojené surové, neupravené ovčie mlieko, alebo zmes čerstvého surového ovčieho a kravského mlieka, pričom podiel ovčieho mlieka je minimálne 50 percent. 

 

 

4. 
Slovenský oštiepok 
Základnou surovinou je ovčie mlieko, alebo zmes ovčieho a kravského mlieka, prípadne kravské mlieko s prídavkom kyslomliečnej kultúry. 

 

 

5. 
Tekovský salámový syr 
Suroviny: kravské pasterizované mlieko s prídavkom kyslomliečnej kultúry, soľ max. 2,5 percenta hmotnosti. 

 

 

 

 

6. 
Zázrivský korbáčik 
Je vyrobený z hrudkového syra pripraveného z kravského surového, alebo pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry. 

 

 

 

7. 
Oravský korbáčik 
Na jeho produkciu treba hrudkový syr vyrobený z kravského surového, alebo pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry. 

 

 

 

8. 
Zázrivské vojky 
Na ich prípravu je potrebný hrudkový syr vyrobený z kravského surového, alebo pasterizovaného mlieka s prídavkom kyslomliečnej kultúry. 

 

 

 

 

 

9. 
Klenovecký syrec 
Základnými surovinami sú surové ovčie, alebo kravské mlieko s pridaním mliečnych kultúr získaných zo surového ovčieho mlieka. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B.
Kategória: zaručené tradičné špeciality  (7 z celkových 49)

 

10. 
Ovčí hrudkový syr – salašnícky  
Suroviny: ovčie mlieko, syridlo (v množstve 40 ml syridla na 100 l mlieka, pričom množstvo syridla určí výrobca podľa sily syridla). 

 

 

 

 

11. 
Ovčí salašnícky údený syr 
Na jeho výrobu treba ovčie mlieko, syridlo (v množstve 40 ml syridla na 100 l mlieka). 

 

 

 

12. 
Lovecká saláma / Lovecký salám
Slovensko ju má zaregistrovanú spolu s Českom. Jej hlavnou zložkou je hovädzie mäso s obsahom tuku do 10 percent, bravčové mäso s obsahom tuku do 20 percent, bravčové mäso s obsahom tuku do 30 percent a do 50 percent, ako aj bravčová slanina. 

 

 

13. 
Liptovská saláma / Liptovský salám 
Máme ju zaregistrovanú spolu s Českom. Na výrobu treba hlavne hovädzie mäso s obsahom tuku do 10 a 30 percent, bravčové mäso s obsahom tuku do 10 percent, bravčový výrez s obsahom tuku do 50 percent a bravčovú slaninu. 

 

14. 
Špekáčiky / Špekačky 
Taktiež ich máme zaregistrované spolu s Českou republikou. Špekáčiky musia obsahovať hovädzie mäso s obsahom tuku do 30 percent, bravčové mäso s obsahom tuku do 50 percent a bravčovú slaninu. Okrem toho aj menšie množstvo zemiakového škrobu. Obal je z hovädzieho alebo bravčového čreva. 

 

15. 
Spišské párky 
Aj tento produkt máme registrovaný spolu s Českom. Na výrobu 100 kg hotového produktu treba: hovädzie mäso s obsahom tuku max. 10 percent (21,2 kg), bravčové mäso s obsahom tuku max. 10 percent (21,0 kg), bravčové mäso s obsahom tuku max. 50 percent (38,0 kg) a bravčové kože. Obal je z baraních čriev. 

 

16. 
Bratislavský rožok / Pressburger Kipfel / Pozsonyi kifli 
Suroviny na cesto: jemná pšeničná múka, tuk, voda, droždie, cukor, soľ, sušené mlieko a vajcia. Maková náplň obsahuje mak mletý, cukor alebo med, sladkú strúhanku, sušené mlieko, škoricu, citrónovú kôru a hrozienka. Orechová náplň obsahuje orechové mleté jadrá, cukor alebo med, sladkú strúhanku, sušené mlieko, vanilkový cukor, škoricu, kandizovanú pomarančovú kôru a hrozienka. 

 

C.
Kategória: chránené označenie pôvodu (1 z celkových 585)

 

17. 
Paprika Žitava / Žitavská paprika
Zmes môže obsahovať všetky, alebo len niektoré z týchto odrôd papriky: Dvorská, Kolora, Kora Zel, Žitavská, Karkulka, Hodonínska sladká vzpriamená, Irokez, Rubin, Czárdás, Kármin, Szegedi 80. 

 

 

 

 


Značku chránené zemepisné označenie by mal od Európskej únie dostať aj Levický slad. Na národnej úrovni sa ako chránené označenie pôvodu posudzuje tiež  Stupavské zelé (Stupavská kapusta).  



                     Označenia slovenských výrobkov a čo znamenajú

Made in Slovakia
Informuje, že produkt bol vyrobený na Slovensku. V biznise sa bežne používa na vyjadrenie zemepisného miesta pôvodu tovarov či služieb. S týmto označením však nemôže disponovať jeden subjekt, pretože na Slovensku ho môže používať každý dodávateľ tovarov a služieb.  
V minulosti už boli pokusy toto označenie prihlásiť, ale Úrad priemyselného vlastníctva ich zamietol. Ak by ale uvedené slovné spojenie bolo napríklad v kombinácii s iným výrazným prvkom, potom by sa označeniu mohla priznať ochrana. Avšak len za podmienky, že by to nevyvolávalo klamanie o zemepisnom pôvode. To isté sa vzťahuja aj na označenie „made in Europe".

Značka kvality SK a Značka kvality SK GOLD
Držiteľom tejto značky je 836 výrobkov od 102 producentov, z toho 375 výrobkov má Značku kvality SK GOLD. Udeľuje sa výrobcom poľnohospodárskych produktov a potravín, ktorí o to požiadajú ministerstvo pôdohospodárstva a spĺňajú podmienky ustanovené v príslušných zásadách. Gestorom udeľovania Značky kvality SK je rezort pôdohospodárstva a odborným garantom je Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Výrobky takto označené majú vyššiu pridanú hodnotu a najmenej zo 75 percent sú vyrobené z domácich surovín. Ich kúpou sa nielen uspokojujú vyššie kvalitatatívne požiadavky na potraviny, ale sa aj podporuje domáca zamestnanosť. Značka kvality SK GOLD sa udeľuje produktov, ktoré pĺňajú nadštandardné kvalitatívne vlastnosti a svojimi parametrami výrazne prevyšujú im podobné výrobky. 

Slovenská potravina
Týmto názvom možno označiť potravinu, ak najmenej 75 surovín surovín a prísad z celkového množstva použitých na jej výrobu, pochádza zo Slovenskej republiky. Druhou podmienkou je, aby sa všetky fázy jej výrobného procesu uskutočnili na Slovensku.  

Slovenský poľnohospodársky produkt
Je ním produkt, ktorý bol vypestovaný alebo zberaný na Slovensku, alebo cielene u nás získaný od zvierat znáškou, zo zabitých chovaných zvierat alebo z voľne žijúcich zvierat lovom prípadne z farmového chovu zveri.

Zdroj: Eva Galátová, Úrad priemyselného vlastníctva SR; Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska; ministerstvo pôdohospodárstva 


POZOR

Tovar, vrátane jeho obalu, na ktorom je neoprávnene umiestnené označenie zhodné alebo zameniteľné s ochrannou známkou zapísanou v registri ochranných známok na rovnaký alebo podobný tovar, sa považuje za falzifikát. Ten, kto takýto tovar uviedol do obehu a má sídlo na Slovensku, dopustí sa porušenia práv duševného vlastníctva, ako aj trestného činu.
Zdroj: SOI

01 - Modified: 2007-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nepokoje v Nigérií ovplyvňujú ropu
01 - Modified: 2023-07-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Riadená nekvalita alebo mýtus? Pozadie bájnych „kazítok“ a reálnej životnosti tovaru 02 - Modified: 2021-10-19 11:34:12 - Feat.: - Title: Ako sú na tom nové modely áut? Tieto majú najkvalitnejšie sedadlá, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2021-03-31 15:17:22 - Feat.: - Title: Má skutočne Západ lepšie potraviny ako my? Toto je pravda o dvojakej kvalite 04 - Modified: 2020-08-12 11:06:52 - Feat.: - Title: Klimatizácia, ktorá rieši častý a nepríjemný problém. Do svojich áut ju zavedie kórejská značka 05 - Modified: 2020-07-02 12:45:20 - Feat.: - Title: Ideálny pomer ceny a kvality v Bratislave? Toto sú najlepšie hodnotené podniky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:15