StoryEditor

Brusel vyzýva investorov podporiť malý biznis. Mikropôžičkami

23.10.2014, 10:00
Brusel hľadá investorov, ktorí vedia podporiť malých podnikateľov. Treba však zareagovať na výzvu Európskeho investičného fondu.

Ste SZČO a kvôli príliš mladému či starému veku ste nedostali úver z banky? Alebo ste nezamestnaný, hendikepovaný, prípadne ste nejaký čas boli z iných dôvodov mimo trhu práce a chceli by ste začať podnikať? Práve takýmto osobám chce únia pomáhať oveľa viac než doteraz. Pre ne vydelila nový balík mikroúverov. V jej hľadáčiku sú najmä ľudia, ktorí majú sťažené podmienky v živote aj na trhu práce, no napriek tomu chcú rozvíjať alebo naštartovať vlastný biznis.

Tisícky podporených

Únijná podporná metóda známa pod administratívnym názvom Európsky nástroj mikrofinancovania Progres „fičí“ už od roku 2010 a za ten čas dokázala pomôcť v EÚ vyše 20 tisícom podnikateľov. Tí buď využili úvery alebo záruky na úvery. V únii sa na ne vynaložilo vyše 182 miliónov eur.

V týchto dňoch vydala Európska komisia správu, ktorá metódu Progress bilancuje. Okrem spomínaných údajov sa v nej uvádza, že tento nástroj mikrofinancovania výrazne prispel k vytváraniu pracovných miest tým, že umožnil poskytnúť úver pre ťažšie uplatniteľných ľudí, ktorí majú problém požičať si peniaze od finančných inštitúcií. Napríklad až 60 percent z tých, ktorí o financovanie požiadali, boli nezamestnaní alebo neaktívni, 36 percent z nich tvorili ženy a 5,9 percenta bola mládež pod 25 rokov. Aj keď pri mikrofinancovaní Progress šlo len o nízke úvery, budúcim podnikateľom dokázali priniesť veľké zlepšenie – aj preto, že inak by zrejme nedostali príležitosť rozvinúť svoju kreativitu. Medzi príjemcov peňazí patrili napríklad rómske komunity vo Francúzsku či v Bulharsku. Z odvetví to boli predovšetkým poľnohospodárstvo a obchod, kde sa podporilo najviac ľudí, tí dokonca tvorili viac než polovicu všetkých dotknutých podnikov.

Nová metóda financovania

Od druhej polovice roku 2014 vzniká v rámci programu EÚ v oblasti zamestnanosti a sociálnej inovácie (anglickou skratkou – EaSI) nový spôsob mikrofinancovania. Ten chce doterajšie skúsenosti z metódy Progess prevziať. Pôjde opäť o peniaze potrebné na založenie nových podnikov, či už pre nezamestnaných, pre mladých ľudí alebo pre menšiny. Komisia apeluje na členské štáty, aby aktívnejšie ponúkali vnútroštátne schémy „miniúverov“, najmä využitím svojich zdrojov Európskeho sociálneho fondu alebo Európskeho fondu regionálneho rozvoja zdrojov.

Čo je to tzv. Európsky nástroj mikrofinancovania Progress

  • úverový spôsob financovania pre nezamestnaných ľudí, ktorým hrozí, že prídu o prácu alebo sú zo znevýhodnených skupín.
  • týmto ľuďom pomáha podpornou cestou získať mikroúver, aby sa stali SZČO alebo aby si založili vlastný podnik.
  • cieľ je nielen sprístupniť financie EÚ, ale aj vytvoriť pákový efekt na ďalšie investície cez spoluinvestorov (Európska investičná banka a pod.).  
  • Progress funguje prostredníctvom poskytovateľov mikroúverov na vnútroštátnej, regionálnej alebo miestnej úrovni. V roku 2013 ich bolo 40 v 18 štátoch, medzi nimi aj na Slovensku (OTP banka).  
  • teraz sa rozbieha nová fáza, v rámci ktorej sa rozdelí 193 miliónov eur na mikrofinancovanie, a to prednostne na sociálne podnikanie.

Kto sa môže stať poskytovateľom mikropôžičiek

  • Každá verejná alebo súkromná inštitúcia poskytujúca mikrofinančné úvery a/alebo záruky drobným podnikateľom (SZČO) v členskom štáte EÚ.

Koľko to stojí

  • žiadosť o záruky za mikroúvery nestojí nijaký poplatok.

Čo má robiť záujemca o poskytnutie záruk alebo mikropôžičiek

  • zareagujte na výzvu, ktorá je určená pre vyjadrenie záujmu a nachádza sa na webe Európskeho investičného fondu.
  • ak chcete požiadať o to, aby ste mohli poskytovať rozličné formy úverov a investícií prostredníctvom Špeciálneho investičného fondu, ktorý poskytovateľom mikroúverov umožňuje rozšíriť úverové operácie na (budúcich) podnikateľov, napíšte na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. (Európsky investičný fond).
01 - Modified: 2006-11-28 06:16:00 - Feat.: 0 - Title: Chirac navrhne vytvorenie kontaktnej skupiny o Afganistane
01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 05 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:25