StoryEditor

Na beh dokonalú nohu nepotrebujete

10.04.2015, 00:00
Autor:
macmac
V špecializovanej predajni vám zistia nášľap a na jeho základe vám poradia, aká bežecká obuv je vhodná.

Opäť sa začala sezóna behov a maratónov. Ísť však rovno súťažiť bez akejkoľvek prípravy nie je dobrý nápad. Problémom môžu byť veci, ktoré sa zdajú triviálne, avšak ich následky budú bežca neskôr mrzieť. Ak začínate behať, nestačí len zvoliť správne tempo a časový horizont. „Medzi najčastejšie chyby u začínajúcich bežcov patria nesprávna obuv a oblečenie, neprimerané tempo, nerozcvičenie sa pred tréningom, príliš časté zaťaženie a nedostatočná regenerácia,“ hovorí pre HN Marcel Matanin, športový riaditeľ z BE COOL.

Bežecká obuv je základ

Najdôležitejšia je vhodná a kvalitná bežecká obuv. „Je vhodné zájsť do špecializovanej športovej predajne, kde začínajúcemu bežcovi vhodne poradia pri výbere. Veľmi dôležitú úlohu pri samotnom výbere zohráva diagnostika chodidla,“ vysvetľuje Matanin. Na základe nej totiž bežcovi zistia nášľap chodidla na podložku, podľa čoho sa dá určiť, akú obuv potrebuje. „Buď máte neutrálny nášľap, supináciu, alebo pronáciu. Po analýze vám v danej predajni poradia a vyberú najvhodnejšiu obuv,“ hovorí ďalej. Pronácia je, keď v okamihu kontaktu so zemou chodidlo našliapne viac vnútornou stranou, supinácia je opačný prípad, teda vonkajšou. Pri oblečení je dôležité najmä to, aby bežcovi sedelo a aby bolo vhodné na dané ročné obdobie. V lete stačia šortky, tričko a šiltovka, aby telo mohlo dýchať. Ale čím je počasie chladnejšie, tým viac toho bežec potrebuje, aby bolo celé telo chránené pred chladom.

Najdôležitejšie je začať opatrne a v pomalom tempe. „Ak nepoužívame na meranie tepovej frekvencie hodiny, je potrebné určiť si také tempo, aby sme sa v prípade, že niekto beží vedľa nás, s ním vedeli rozprávať,“ vysvetľuje Matanin. Najskôr treba začať s behom v časovom horizonte 20 až 30 minút. „Ak je to príliš veľa, na začiatku je potrebné striedať beh a chôdzu. Napríklad 4 minúty beh, 2 minúty chôdza, a zasa 5 minút beh a 2 minúty chôdza. A takto to môžeme striedať.“ Tomuto spôsobu sa hovorí indiánsky beh.

Nezabúdajte na vitamíny

Začiatky sú ťažké a po prvom tréningu sa netreba vzdať. „Každý, kto chce behať, to dokáže. U niekoho to však pôjde ľahšie a u niekoho pomalšie. Pri behaní je najdôležitejšia vytrvalosť,“ hovorí odborník. Chybou je aj nedodržiavanie pitného režimu a nedopĺňanie vitamínov a minerálov, ktoré pri tréningu strácame.„Ak sa tieto zložky nedoplnia, môže prísť k zraneniu, ktoré vás vyradí na dlhší čas. A budete začínať od začiatku,“ dodáva Matanin. Pri dodržaní pravidiel sú prvé zmeny badateľné po štvor- až šesťtýždňovom pravidelnom tréningu.

01 - Modified: 2007-05-06 13:25:00 - Feat.: 0 - Title: Kašický súhlasí s Ficovým protiraketovým názorom
01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 01:15